Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Woensdag 5 oktober zal het forum van 10:00-16:00 offline zijn in verband met een belangrijke update

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Eierkoek-zwam (NO)  (gelezen 1018 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marleen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1867
Eierkoek-zwam (NO)
« Gepost op: augustus 20, 2017, 18:52:53 pm »

Hallo allemaal,

Ik heb deze mooie grote paddenstoel in een oud bos in Noorwegen gezien.
Ik had het zelf omgedoopt tot eierkoekzwam, vanwege de vorm/kleur.
Maar hoe heet deze soort echt?

https://norway.observation.org/waarneming/view/142737611
Paddenstoel onbekend - Fungi indet. gezien op 2017-08-13 Norway - yer

Groetjes, Marleen
Gelogd
Mijn waarnemingen zijn in Noorwegen, tenzij anders aangegeven.
- Determinatie tips & tools Noorwegen

janvdbrugge

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 556
Re: Eierkoek-zwam (NO)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 20, 2017, 19:26:31 pm »

Hallo Marleen,
Dit is een van de Berkenboleten, herkenbaar aan de grijsgespikkelde steel. Zoeken bij geslacht Leccinum. Welke soort het moet of kan zijn, wordt echt huiswerk, met waarschijnlijk de noodzaak van meer gegevens dan de foto's laten zien.
Groeten, succes,
Jan van der Brugge
Gelogd

Marleen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1867
Re: Eierkoek-zwam (NO)
« Reactie #2 Gepost op: augustus 20, 2017, 19:36:56 pm »

Dank je wel, Jan!

Leuk om te leren hoe ik berkenboleten kan herkennen!

Ik heb even op artsobservasjoner gezocht en zie dat er 15 soorten tot nu toe gemeld zijn. Er is nog een 16e soort (gulskrubb, Leccinum crocipodium ) maar die is nog nooit gemeld.

Zou het de Leccinum versipelle, oranje berkenboleet kunnen zijn? Wat is er evt voor nodig om dit zeker te bepalen?

Groetjes, Marleen
Gelogd
Mijn waarnemingen zijn in Noorwegen, tenzij anders aangegeven.
- Determinatie tips & tools Noorwegen

janvdbrugge

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 556
Re: Eierkoek-zwam (NO)
« Reactie #3 Gepost op: augustus 20, 2017, 20:32:47 pm »

Hallo Marleen,
De twee algemeen gebruikte veldgidsen voor paddenstoelen zijn momenteel "De Grote Paddestoelengids voor onderweg" van Tirion (door Gerhardt) en (voor plaatjeszwammen) Veldgids Paddenstoelen I van Dam & Kuyper. (Aan de -n- in paddenstoelen kun je zien dat deze laatste nieuwer is!) Ik geef wat informatie over Leccinum versipelle, de Oranje berkenboleet. Het gaat hierbij om een groepje nauw verwante soorten, waarvan Gerhardt zegt: bij het determineren van deze en de twee voorgaande soorten moet men beslist op de begeleidende bomen letten. (de drie soorten zijn dan: Oranje bb, Rosse populierenboleet en Eikenboleet). De Rosse pb en de Eikenboleet hebben roodbruine schubjes op de witachtige steel, bij de Oranje bb zijn de steelschubjes zwart. Kenmerk van de groep is dat de hoedhuid over de buisjeslaag uitsteekt en soms aan de rand duidelijke flarden heeft. Oranje bb is gebonden aan berk, komt vooral in heidelandschap voor, dus zandgrond; Rosse pb kan bij zowel populier als berk staan, Eikenb. staat bij eik. Kleur hoedhuid van Oranje bb: geeloranje tot steenrood, geel- tot oranjebruin, soms sterk verblekend. Rosse pb: helder oranjerood tot oranjebruin (maar witachtige, later roodbruine steelschubjes) Die hoedkleur komt ook voor (licht- of donkerbruin, roodbruin, ook bruinzwart of wit) bij de Gewone berkenboleet, maar die heeft geen uitstekende hoedrand en grijsbruine tot zwarte steelschubben.
Kleur van de buisjeslaag is afhankelijk van de leeftijd; bij Oranje bb wittig tot heel bleek bruin, na kneuzing bruin (Dam & Kuyper voor de groep Leccinum aurantiacum, de "rosse boleten": Rosse pb + Eikenb. + Oranje bb), in beschrijving Gerhardt "in jeugd grijsachtig, daarna bleek grijsgeel, bij druk nauwelijks verkleurend." Aansnijden geeft ook nog verkleuring, maar dat laat ik maar weg.
Conclusie: Oranje berkenboleet is 'n kandidaat, mits bij berken groeiend. Ik heb 't niet gecontroleerd, maar het zou kunnen dat je bij aanmelding voor Leccinum aurantiacum s.l. kunt kiezen, dus zeg maar: Oranje berkenboleet in ruime zin. Alternatief is dus dat je op dezelfde plek de kenmerken gaat opnemen: staan er berken, klopt de kleur van de buisjeslaag enz. Er zouden nog meer kandidaten in het Noorse soortenlijstje kunnen zitten, zoals eerder gezegd: je ontkomt niet aan tijdrovend huiswerk (tenzij je erg vertrouwd bent met de mycoflora en andere eigenschappen van een bepaald gebiedje, of veel op excursie gaat met kenners, bijv. een werkgroep).
Groeten, succes in het veld.
Jan van der Brugge

Gelogd

Marleen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1867
Re: Eierkoek-zwam (NO)
« Reactie #4 Gepost op: augustus 20, 2017, 21:33:30 pm »

Hallo Jan!

De twee algemeen gebruikte veldgidsen voor paddenstoelen zijn momenteel "De Grote Paddestoelengids voor onderweg" van Tirion (door Gerhardt)
Die heb ik!

Bedankt voor je erg leerzame en uitgebreide informatie.

In NL was ik bij paddenstoelen 'afgehaakt' omdat ik toen geen grip kreeg op families/groepen (boleten, trechterzwammen, enz).
Ik leerde toen ook veel over andere soortgroepen, dus misschien was het ook teveel om te leren tegelijk.

Ik zie hier zoveel mooie en grote paddenstoelen, of kleintjes maar in grote aantallen. Nu heb ik ook wat meer tijd/ruimte 'in mijn hoofd' om de paddenstoelen te gaan leren.
Ik ben vandaag langs de plek geweest waar deze paddenstoel stond, maar kan mij niet herinneren dat ik deze vandaag nog heb gezien.  Dus deze paddenstoel is moeilijk verder te determineren. Maar als ik er wellicht deze week nog een keer ben zal ik nogmaals goed kijken. Ik had er vandaag ook niet naar gezocht.

Ik heb hem nu op 'onzeker oranje berkenboleet' gezet. Ik begrijp dat het die mogelijk niet is. Maar Leccinum aurantiacum s.l. of iets is er niet. Er is wel een "berkenboleet sl" maar daar staat de oranje niet tussen.  Maar als dat beter is dan onzeker oranje berkenboleet, dan vind ik het geen probleem het aan te passen.

Een volgende keer moet ik dus goed opletten welke bomen er staan. Misschien kan ik daar wel gewoon ook foto van maken, dat ik dat thuis ook nog kan terugkijken.  Verder ga ik even wat andere handige determinatie-kenmerken opschrijven. Dan heb ik dat voor een volgende keer. Want ik heb meer van zulke boleten gezien.

Zoals deze: https://observation.org/waarneming/view/142581165 en deze: https://observation.org/waarneming/view/142737612.

Nogmaals dank voor je uitgebreide informatie Jan!

Groetjes, Marleen
Gelogd
Mijn waarnemingen zijn in Noorwegen, tenzij anders aangegeven.
- Determinatie tips & tools Noorwegen
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.097 seconden met 20 queries.