Trichodes sp.?

Gestart door DJHiker, augustus 20, 2017, 14:21:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

DJHiker

I would like to know which species this is
It concerns this observation
https://observation.org/waarneming/view/142993371
identification uncertain Trichodes spec. observed at 2017-07-06 Greece - Porto Lagos - lagoons east
Photos:


thanks in advance David Kohl
David Kohl

euroblinkie

Bijenwolf trichodes apiarius gr lou

Arp

Waarom geen crabroniformis. bijvoorbeeld ... ?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

DJHiker

#3
Ik denk zelf niet dat dit T. apiarius is omdat die wel enigzins verdikte achterdijen heeft, maar bij dit exemplaar zijn ze wel erg sterk verdikt.
Volgens coleo-net.de zijn typische kenmerken voor T. crabroniformis male: metasternum met uitstulpingen (zie ik niet), sterk verdikte achterdijen (klopt) en sterk gebogen sporen op achterschenen (edit: of sterk gebogen achterschenen?). Dat laatste is beter te zien op een tweede foto die ik nu ook geupload heb.
Groet,
David
David Kohl

DJHiker

Helaas betekent het toevoegen van een 2e foto aan de waarneming niet dat deze dan ook automatisch hier wordt ingevoegd dus dan maar langs deze onsympathieke weg....
David Kohl

Douwe van der PloegDeze dus ;)

David: Even de URL van het plaatje opsporen (openen, rechter muisknop en "Copy Image Location" ofzo) en die tussen [ img] en [ /img] zetten, maar dan zonder de spaties.
Douwe van der Ploeg

Arp

Hoi David,

Mijn eerste keuze was ook meteen crabroniformis, maar ik moest wel even dubbelchecken. Op internet kom je bovendien heel veel plaatjes van Trichodes zebra Faldermann, 1835 tegen die als crabroniformis benoemd zijn (en er echt heel anders uitziet - rode schenen en tarsen, geler, geen zwarte dekschildnaad, minder verdikte dijen etc), maar dat komt dus vermoedelijk omdat T. zebra Chevrolat, 1874 met crabroniformis gesynonymiseerd is en Fauna Europae deze naam dus als synoniem opvoert, maar dat gaat over een andere "zebra" ... zie ook hier:
https://www.insecte.org/forum/viewtopic.php?p=1399736#p1399736

Jouw beest is gewoon duidelijk de originele crabroniformis - de andere kandidaten uit de hoek van Turkije etc die ik even wilde checken vallen ook af. FE geeft de soort geloof ik officieel niet voor Griekenland, maar wel uit alle gebieden eromheen en in de sleutel van Gerstmeier is het hele gebied inclusief Griekenland voor de soort gearceerd, dus dat zal wel goed zitten.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

DJHiker

Bedankt Arp, ik vraag me nog wel af wat er nou wordt bedoeld met "Sporn der Hinterschienen kräftig gebogen" (als kenmerk van crabroniformis), is dat op de tweede foto te zien?
David Kohl

Arp

De foto spreekt het niet tegen, maar het is ook niet geweldig te herkennen - redelijk klein en afgedekt door haren.

Als je me even een PM stuurt met je mailadres dan gooi ik wat stukjes van de sleutel van Gerstmeier naar je toe ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)