Plantgemeenschappen

Gestart door markmeijrink, december 08, 2007, 15:06:01 PM

Vorige topic - Volgende topic

markmeijrink

Weet iemand hoe het zit met de plantgemeenschappen waarin bramen voorkomen

b.v. Rubetum grati  Ass. van Bronskleurige bosbraam.

In de nieuwste editie van Heukels' worden alle braamsoorten op 1 hoog geveegd!

Mark

Mark van Veen

Wat is precies je vraag? Alles over plantengemeenschappen is in de 'Vegetatie van Nederland' te vinden, die een flink aantal soorten bramen erkent en gebruikt.
groet,

Mark van Veen

meike

Lang geleden, vegetatiekunde...

Den Held (maar ik heb alleen het beknopt overzicht) geeft aan tot Haagbeukenverbond, heb ik het goed dat daar jouw bosbraamassociatie inzit?
Kensoorten voor ass. bevat geen bramen, maar div. bramen wel als begeleidende soorten. Waarvoor heb je het nodig? Of is het gewoon een weetje?  

markmeijrink

#3
De VVN deel 1 - 5 heb ik inderdaad en tal van braamsoorten worden daarin onderscheden en erkend. Ik zal mijn vraag iets beter formuleren, in de Ass. Rubetum sylvatici / Ass. van Witte bosbraam zijn enkele braamsoorten echter wel kensoort. Ik heb de flora op dit moment even niet bij mij, maar ik meen toch te herinneren dat de bovengenoemde braamsoorten en tal van anderen niet meer worden onderscheden. Dat zou toch op z'n minst vreemd zijn. Niet dat ik deze info ergens voor nodig heb, gewoon puur interesse.

(owja voor degene die geinteresseerd zijn in plantgemeenschappen moeten eens kijken naar SynBioSys, een programma dat vrij te downloaden is van het internet!)


M.v.gr Mark

Mark van Veen

Voor bramen is de Heukels-Van der Meijden geen goede referentie. Daar is gekozen voor het zeer beperkt meenemen van microsoorten. Wil je meer over bramen weten: ik dacht dat de Belgische flora bramen wel uitgebreid meeneemt. Ook de laatste Heukels-Van Oostroom (een goude ouwe, nog net in mijn kast) gaat ook zeer uitgebreid op bramen in.
groet,

Mark van Veen

RutgerB

In de laatste Nederlandstalige editie van de Flora van Belgiƫ (1998) door Lambinon e.a. worden 63 soorten bramen uitgesleuteld. Er is ook nog een Overzicht Der Nederlandse Bramen ( http://www.antiqbook.nl/boox/chc/020248.shtml ) uit 1973, een recent (Duits) overzicht met plaatjes is te vinden in het boek Bildatlas der Farn- und Blutenpflanzen door Haeupler ( http://www.meijsnatuurboeken.com/details.aspx?id=1948 ). Ook plaatjes van te zien via http://floraweb.de/pflanzenarten/pflanzenarten.html

grunsven

Dat de bramen geen aparte soorten zijn betekent niet dat er geen verschillende vormen bestaan. Deze vormen kunnen zeker ook informatief zijn over de standplaats en dus van belang als ken"soort" voor een gemeenschap.

De term kensoort is wat ongelukkig maar verder zie ik het probleem niet.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)