Wants nimfen, maar van welke?? Is er ook een site over nimfen van wantsen?

Gestart door corma, augustus 21, 2017, 22:31:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

corma

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/143104095
onzeker Wants onbekend - Heteroptera indet. gezien op 2017-08-21 Harderwijk
Foto's:








bij voorbaat dank Corry Pul

Arp

Dit lijken me gewoon Palomena-kindjes, in Nederland zo goed als zeker prasina (Groene stinkerd).

Voor lang niet alle wantsen zijn de jeugdstadia goed gedocumenteerd en voor zover bekend vaak zelfs alleen beschreven als laatste stadium. Dit is het eerste stadium en daar zit een lange weg tussen. Soms zijn nimfen van begin en einde van één stadium zelfs behoorlijk verschillend dat je er in de war van raakt. Kortom: Geen hele makkelijke/duidelijk tak van sport, maar we leren met z'n allen zoetjesaan steeds meer, onder andere dankzij de vele foto's van waarnemers :)

Info/foto's over de nimfen vind je op vrijwel alle websites waar je ook adulten vindt, maar lang niet altijd van alle soorten, laat staan van alle stadia, dus het blijft flink zoeken en links en rechts wat brokjes info en beelden bij elkaar scharrelen.

Op waarneming zelf hebben we relatief veel nimfenfoto's die vaak bovendien gevalideerd zijn, maar de software maakt het helaas niet mogelijk om ze overzichtelijk uit de enorme berg wantsenfoto's te filteren voor vergelijkingen tussen de soorten. In de familieoverzichten zouden we best voor heel veel soorten nimfen kunnen tonen en vaak staan ze er ook wel bij, maar met twee foto's per soort moeten er keuzes gemaakt worden en die vallen niet altijd in het voordeel van de nimfen uit, laat staan dat we per soort alle stadia kunnen tonen. Helaas.

Jouw "rode" eerste stadium-nimfen staan er dus wel gewoon bij - in de soortinfo bijvoorbeeld, of als je lang bladert bij de fotoverzameling, maar dan moet je wel eerst weten dat je bij die soort moet zoeken anders vind je ze niet.

Een aantal andere sites met veel goede nimfenfoto's, maar eigen zoek- en filter-issues en nooit "compleet" vind je hier:
http://www.britishbugs.org.uk/gallery.html
http://miridae.dk/nymfer.htm en http://miridae.dk/oevrige_landtaeger.htm
http://koleopterologie.de/heteroptera/index.html
https://natur-in-nrw.de/IMG/Tiere/Insekten/Wanzen/W-Uebersicht/wanzen-fotos.html
http://www.tuin-thijs.com/wantsen.htm
http://golddistel.de/wanzen/index.htm
http://www.galerie-insecte.org/galerie/fichier.php#Heteroptera
http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/Suborden-Heteroptera-cat610.html

Boeken besteden (onterecht IMHO) doorgaans weinig aandacht aan jeugdstadia, maar een paar boeken met relatief veel nimfen-info of afbeeldingen vind je in de serie Die Tierwelt Deutschlands (De "Wanzen"-delen van Wachmann, Melber & Deckert), in de serie Faune de France en in Les Punaises Pentatomoidea de France.

Deze info is vast niet compleet, maar dan heb je alvast een idee ....
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

corma

Enorm bedankt voor je uitgebreide info, Arp!! Enkele van de door jou genoemde sites heb ik in mijn favorieten staan, o.a. british bugs, wat een hele mooie site is.
Daar zal ik in het vervolg eerst op kijken, want daar staan idd ook veel nimfen op.
Vandaag heb ik weer foto's gemaakt van die eitjes (mooie tekening daar op), de nimfen waren weg. Ook ontdekte ik 1 van de nimfjes, die nu bijna 2x groter was dan gisteren. Groeien die kleintjes zo hard? Natuurlijk op de foto gezet.

Jammer, dat het niet mogelijk is per soort alle stadia van de nimfen te laten zien, maar ik kan me voorstellen, dat dat met al die foto's die worden ingestuurd, ondoenlijk is.

Vanmiddag heb ik volgens mij ook een hele jonge (groene) nimf van de miersikkelwants op de foto gezet. Die zal ik zo nog even op waarneming.nl zetten.

Vriendelijke groet, Corry

thijsdegraaf

#3
Bij de soorteninformatie, worden wel de larven/nimfen in verschillende stadia geplaatst. Zoals bijv. bij de groene schildwants https://waarneming.nl/soort/info/1436 (alleen kun je ze niet ordenen per stadium) Dat lukt niet bij alle soorten. Bij bijv. Scolopostethus kom je bij de nimfen niet verder dan spec als je ze niet zelf opkweekt: https://waarneming.nl/soort/info/19157 Daar zal je bij de soortbeschrijvingen dus weinig nimfen zien.
Wat Arp bedoelt is dat je bij de familie overzichten maar twee vakjes per soort tot je beschikking hebt https://waarneming.nl/familie/view/1502 Dan zit je met wat doe je daarin mannetje en vrouwtje - kortvleugelig en langvleugelig - volwassen wants en een nimf en in welk stadium dan.
Bij de informatie miersikkelwants staan ook foto's van nimfen, alleen zijn er weinig foto's van heel jonge nimfen. https://waarneming.nl/soort/info/8515

corma

Beste Thijs. Ook jij bedankt voor je uitleg. Ik snapte wel, wat Arp bedoelde en het is erg jammer, dat er bij de familieoverzichten zo weinig ruimte is voor meerdere foto's.
Ik bekijk ook vaak de foto's op jouw site en daarvandaan heb ik ook al menig insect  een naam kunnen geven. Het is fijn om foto's te kunnen vergelijken.
Ik had al gekeken bij de miersikkelwants en na 13 pagina's nog geen heel jonge nimf gezien. Mijn  foto van zo'n jonge wants heb ik op het forum gezet.

Dat forum is een uitkomst voor als je twijfel hebt over een gefotografeerd insect of helemaal geen idee hebt, wat je gefotografeerd hebt.  :duim:

Vriendelijke groet, Corry