streepdijblindwants

Gestart door sjaakvantiel, augustus 01, 2017, 22:47:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

sjaakvantiel

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Qua foto's kan ik me voorstellen dat determinatie niet lukt. Mara zo klein zijn ze moeilijk scherp vast te leggen in hun natuurlijke habitat. Maar wellicht is het mogelijk. Vast beadnkt.
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/142331491
Wants onbekend - Heteroptera indet. gezien op 2017-08-01 Toldijk - Bakermarksedijk e.o.
Foto's:




















Toelichting:
Als het een wants is; deze was metaalachtig blauw. De witte strepen kan ik niet thuisbrengen, wellicht flitslicht weerkaatsing. krijg de foto's niet scherp. Grootte ca. 3mm, erg klein dus.
bij voorbaat dank sjaak van tiel

thijsdegraaf

#1
Bovenste https://waarneming.nl/soort/info/8702 nimf

Twee soorten door elkaar is wat lastig. Probeer ze uit te snijden en eventueel te vergroten. Dat is voor berend ook plezeriger kijken.

Onderste is https://waarneming.nl/soort/info/8514 donker vorm. Apart invoeren.

sjaakvantiel

Dit is al een stevige vergroting en hierna wordt het allemaal nog veel vager. Moeten nu de 1e 3 foto's ook nog weg, die leken me niet groter dan 3mm overigens? Die ga ik opnieuw invoeren als gewone bloemwants. Verder wijzig ik van de instaande waarneming (overblijvende foto's) de soortnaam. Bedankt Thijs. Er zaten 4 a 5 soorten door elkaar in een paar brandnetels, dat was verwarrend. Mvrg. Sjaak.

thijsdegraaf

#3
Die bovenste vier kunnen weg. ik heb de voorlaatste uitgesneden en vergroot om te laten zien wat ik bedoel. Hier kun je de donkere streep op de dij zien, waardoor de soort goed herkenbaar is. Met de originele foto's gaat het meestal nog wat beter.
Eigenlijk voegen de andere foto's niet veel toe.

thijsdegraaf

#4
Derde foto ook even gedaan. Lijkt me een kevertje. Maar zonder zicht op de antennen blijft het bij klein kevertje denk ik.  :blink: Meligethes zijn bijvoorbeeld klein en zie je ook nog in flinke groepen op bloemen.

thijsdegraaf

#5
Op foto vier ontdekte ik ook nog een leuk beest. Iets randswantsachtigs. Maar te lastig zo van de onderkant gezien vrees ik.

sjaakvantiel

#6
Bedankt voor je info Thijs. Ik heb de "kevertjes" uit 'mijn waarneming - foto's ' gewist, maar drie daarvan staan nog steeds bij mijn melding. De 1e sessie lukte wel.  Het exemplaar op foto 4 lijkt me ook een Streepdijblindwants, maar ga verder zoeken. Er zaten op die paar brandnetels ook de Vierstippracht, denkelijk Aardappelschaduw (komt nog), nog een groene die ontsnapte, Brandnetel, een met rode vlakken door elkaar. En denkelijk nog meer (Groene schild). Kortom, voldoende werk. Beetje voor beetje zet ik ze wel op het forum. Alleen heb ik soms moeite om wants van de kever te onderscheiden. Komt ook door de foto kwaliteit. Onderstaande zet ik bv. op kever, maar twijfel nog een beetje. Mvrg. Sjaak.

Het gaat met name  om de bovenste.












[img]https://waarneming.nl/fotonew/0/14474370.jpg[/img

thijsdegraaf

#7
1 kevertje, bladhaantje. Wantsen hebben nooit antennen, die uit zoveel segmenten bestaan. Lijkt zeer veel op Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni).
2 en 3: Plagiognathus arbustorum - Streepdijblindwants.
4 Liocoris tripustulatus - Brandnetelblindwants
5 larve gaasvlieg

Arp

Pyrrhalta viburni voor 1 is okay
De gaasvlieglarve is Chrysoperla carnea s.l.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#9
CiteerPyrrhalta viburni voor 1 is okay
Dacht ik wel. Heb al jaren gaatjes in de plant. Ken hem dus vrij goed.   ;D

sjaakvantiel

Leuk en gemakkelijk zoveel namen tegelijk. De determinatie zou me uren gekost hebben. Daardoor heb ik nog veel soorten in de wachtrij. Ik ga deze verwerken tot een waarneming. Opvallend dat de streepdijwants zo variabel van kleur kan zijn. Ik had het wel gelezen, maar toch, je moet het eerst een keer hebben gezien voordat je een beeld daarbij hebt. De kevers zijn duidelijk. Bedankt Thijs en Arp. groet. Sjaak.