Opening fraaie vogelkijkhut Oostvaardersplassen

Gestart door Pim, december 10, 2005, 19:00:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Vandaag (10 december 2005) stonden de Oostvaardersplassen te Lelystad in het teken van "Make a difference day" (MADD), dit fenomeen is komen overwaaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Het is een dag ter stimulering van het vrijwilligerswerk. Zelf ben ik al een jaar vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en vind het vanzelfsprekend dat niet alles draait om commercie. Deze dag is een goed initiatief, maar van mij mogen ze de vlaggetjes (naar Amerikaans model) met het MADD-logo erop wel weglaten.

Aan de Oostvaardersdijk (ter hoogte van de kruising met de Knardijk) bij hectometerpaaltje 28 is de laatste maanden hard gewerkt om een vogelkijkhut uit de grond te stampen. Ook is een pad aangelegd dat is vernoemd naar onze oud-koningin Juliana, die in de nadagen van haar leven veel in de Oostvaardersplassen kwam. Het Julianapad dat naar de vogelkijkhut aan de Hoekplas leidt, is ongeveer 500 meter lang en zeer geschikt gemaakt voor rolstoel-gebruikers. Het slingerende pad komt langs rietland met daartussen uitgeschoten wilgen.

De vogelkijkhut biedt plaats aan hordes vogelaars, een zeer riant en origineel ontworpen gluurhut. De hardnekkige mist ontnam elk zicht, maar ik denk dat er vanuit deze vogelkijkhut in de toekomst leuke observaties worden gedaan. De kijkgaten zitten op diverse hoogten en dat maakt de hut geschikt voor groot en klein.

Samen met tientallen vrijwilligers zijn we wilgentenen gaan planten langs het wandelpad en tussen het riet. Het is nog steeds een gevaarlijk moerasgebied waar je zomaar tot je middel in weg kunt zakken, dit merkte je als je een wilg plantte, soms duwde je de aanstaande boom zomaar een meter de blubber in. Slechts enkele moerasgasbelletjes kwamen omhoog. Als je op het pad blijft zal het zo'n vaart niet lopen. Een houten bankje werd langs het pad toegevoegd en aan de voorzijde van de vogelkijkhut werden takken weggezaagd.

Om 14.00 uur was de officiƫle opening van de vogelkijkhut en het bijbehorende Julianapad in aanwezigheid van de commissaris van de koningin van de provincie Flevoland, Dhr. De Jager. Ook het districtshoofd van Staatsbosbeheer was hierbij aanwezig. In samenzijn met de lokale pers werd een wandeling naar de vogelkijkhut gemaakt.

En natuur deze dag? Ach, als je mist ook tot de natuur rekent (wat feitelijk ook klopt) dan krioelde het van de natuur! Vanuit het riet klonk soms de goed herkenbare roep van kleine groepen baardmannetjes. Waterrallen gilden erop los en een buizerd was ook zoek naar een snelle snack. In het riet lag een jonge ree, ongeveer zeven maanden oud, die zeer ongezond oogde. Mogelijk was het dier aangereden op de Oostvaardersdijk en lag nu zijn laatste adem uit te blazen. Bikkelhard die natuur!!

Op de Knardijk waren twee asociale Quad-bestuurders de dijkvoet met hun kinderachtige voertuig aan het vernielen, ze werden zonder pardon door de dienstdoende boswachter op de bon geslingerd. Enkele boswachters hebben namelijk de bevoegdheid om personen te bekeuren en zelfs aan te houden. Boswachter klinkt nogal soft en romantisch, alsof je de hele dag eekhoorns aan het observeren bent, maar in de grote mensen wereld krijg je veel te maken met malafide praktijken. Elk natuurgebied in Nederland heeft te maken met het probleem van afvaldumping, dit zijn veelal producenten van XTC en wiet. Ook zijn er louche bedrijfjes die bijvoorbeeld tientallen autobanden in een bos dumpen. Als je deze mensen betrapt zullen ze niet allemaal beleefd reageren. Vroeger was de boswachter/jachtopziener voorzien van een pistool en er gaan stemmen op om dit ook in Nederland weer in te voeren. Volgens mij een slecht plan want dit is een schijnveiligheid die het oplevert.

Vanuit het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen zag ik nog een ijsvogel op een rietstengel zitten en het volgende moment er als een pijl uit een boog geschoten vandoor gaan. Ook de dikke waterpieper en vijf watersnippen waren op het eilandje aanwezig.

Het was een gure, maar bevredigende dag, immers weer een mooie vogelkijkhut erbij! Het grootste leermoment van de dag: "In rubberen kaplaarzen hou je de hele dag koude voeten als de temperatuur rond het nulpunt schommelt!"
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Pim

Foto's op NATUURVERSLAVING.NL

Meer informatie over de nieuwste vogelkijkhut te Nederland via Vogelkijkhut.nl - Julianahut Oostvaardersplassen

gegroet,

Pim Julsing
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl