Bijtje met grijze ogen

Gestart door Alipo, juli 30, 2017, 12:25:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Alipo

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://knnvhaarlem.waarneming.nl/waarneming/view/142211765
Behangersbij onbekend - Megachilidae indet. gezien op 2017-07-18 Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Zuidervlak
Osmia??
Ik dacht aan zilveren fluitje, maar die heeft niet zulke donkere vleugels.

Foto's:






bij voorbaat dank Alie van Nijendaal

wilde

Vrouw Osmia spec.
Zou Osmia spinulosa (7 tot ruim 9 mm) kunnen zijn, maar dan moet je de zijkanten van het scutellum goed kunnen zien.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Alipo

Hartelijk bedankt Albert. Tja, ook op de andere foto's die ik genomen heb is het niet te zien.

wilde

#3
De 'zijflappen' van het scutellum zijn bij Osmia spinulosa langer dan het middendeel en steken puntig uit zoals hier is te zien.
Het gehele scutellum steekt wat uit over het postscutellum (metanotum).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Alipo

Dat wordt dus wel erg moeilijk om te kunnen fotograferen. Ze zijn al zo klein en bovendien beweeglijk. Heel knap om zulke foto's te kunnen maken, Albert. :duim:
Mooi verslag heb je gemaakt op je website over deze soort.

JohanvantBosch

Wat kan het anders nog zijn, Albert?

wilde

Johan, Osmia's zijn moeilijk en ik geef liever geen definitieve naam zonder 'bewijs'.
Ik weet ook geen andere soort die het zeker zou kunnen zijn, maar ik weet wel dat sommige op elkaar lijkende soorten alleen op details gedetermineerd kunnen worden, bijv. leaiana en niveata op de onderrand van de clypeus. Ook deze behoeft details die vrij moeilijk zijn te zien. Ook nieuwe soorten duiken soms op en daarom heb ik graag zekerheid.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JohanvantBosch

Dankjewel voor je toelichting, Albert. Uiteraard heb je helemaal gelijk dat je geen definitieve determinaties moet geven zonder bewijs. Je hebt er helemaal gelijk in hoe moeilijk ze zijn. Misschien dacht ik er bij deze soort ook wat te gemakkelijk over.

Ik zie dat mijn vraag erg kort was of in ieder geval zo opgevat zou kunnen worden. Hij was niet vervelend bedoeld en meer op zoek naar aanvullende kennis en informatie dan hij misschien overkwam.

Menno Reemer

Alleen vrouwtjes Hoplitis claviventris en H. leucomelana hebben ook (enigszins) blauwgrijze ogen en witte achterlijfsbandjes en kunnen daarom met O. spinulosa verward worden. Bij beide Hoplitis-soorten is achterop het borststuk (ter hoogte van scutellum) doorgaans langere beharing aanwezig dan midden- en voorop het borststuk, terwijl deze beharing bij O. spinulosa overal min of meer gelijk van lengte is. Dit laatste lijkt mij bij het dier op deze foto's het geval. Verder valt H. leucomelana voor mij al af omdat die soort duidelijk slanker is. Dit lijkt me toch wel een overtuigende O. spinulosa, die blauwe oogjes zijn ook duidelijk een tikje verleidelijker dan bij zo'n Hoplitisje...

JohanvantBosch

Dank voor de aanvullende toelichting, Menno!

Nu we het toch over Osmia's hebben, misbruik ik dit topic even voor een van mijn eigen topics.
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=400686.msg2126412#msg2126412
Zit ik hier goed met Osmia leiana/niveata?

wilde

Bedankt Menno, maar het blijft moeilijk, want ik zie die beharing op de achterkant mesonotum hier niet goed vanwege (stuifmeel?)vervuiling.
De genoemde 2 Hoplitissoorten (claviventris en leucomelana) hebben overigens een witte buikscopa (spinulosa rossig), maar ook dat is door stuifmeel nauwelijks te zien.
Ook tridentata heeft blauwe ogen en lange haren op de achterrand van het mesonotum, maar meer Megachile-achtige (bultige) tergieten. Die lange haren zijn in de praktijk niet zo goed toepasbaar: alleen bij verse dieren. Bij dit vrouwtje is de beharing aan de voorkant en achterkant van het mesonotum ongeveer even lang, maar dit exemplaar is al gesleten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JohanvantBosch

Jij ook weer dank, Albert.
Leerzaam, dit soort topics. Omdat de verschillende afwegingen in de determinatie zo duidelijk worden. Dan blijft het bij mij beter hangen.