Tiel

Gestart door Guus Peterse, december 08, 2005, 23:44:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

Guus Peterse

Naar Tiel geweest. Op zoek naar ringsnavelmeeuw. Dat werd geen succes. Ik heb mijn best gedaan maar hij wilde er niets van weten vandaag.
Sowieso was het een treurige middag, zo droefgeestig en troosteloos dat je er van de weeromstuit vrolijk van werd. Die parkeerplaats langs de Waal, die veel geroemde patattent, die grauwe keienstrandjes langs de rivier, geparkeerde auto's waarin mensen zitten te wachten op ..., ja, waarop wachten ze eigenlijk? Het is eigenlijk maar een armzalig decor, zo zonder ringsnavelmeeuw. Voeg daarbij de grauwe lucht, af en toe wat spetters, en je hebt een volmaakt recept voor een mislukte zondagmiddag. Soms leek het nog even op te klaren maar dat zette nooit door. Gelukkig maar, zou ik er bijna aan toevoegen.
Kokmeeuwen, af en toe een stormmeeuw of zilvermeeuw, 'zelfs' een paar mantelmeeuwen, nee veel was het niet. Nog wat in de buurt gezocht, vergeefs, en tenslotte overgevaren naar Wamel.

Aan de andere kant ging het grijze weer met af en toe spetters langzaam over, via miezerig weer met af en toe regen, in regenachtig weer met af en toe harde regen. Over de dijk langs de uiterwaarden gefietst. De troosteloosheid stormde daar op je af: het druilerige landschap op een druilerige zondagmiddag dat je denkt 'had ik niks beters te doen vandaag'. Schemerige hakhoutbosjes en populierenopslag en zandgaten, gedwee onder de gestage regenval. Een man kwam met hond door de modder aangeploegd. Elders ging een meisje diep voorovergebogen over haar fiets schuil onder haar regenjas. Ja, op een of andere manier droeg alles bij aan die deprimerende sfeer, daar moest je wel vrolijk van worden.
Nog altijd opmerkelijk veel herfst aan de bomen. Waar de herfst was afgevallen en als rottende bladeren aan de voeten van de bomen lag, kronkelden takkenbossen. Ze kronkelden alsof ze een geheime taal vormden en een verhaal wilden vertellen. Elke kronkel een teken, een letter. Totdat de alweer snel invallende schemer ze langzamerhand aan het zicht onttrok.

Het was een fijne middag, als je de omstandigheden voor lief nam. Vogels? Ach, wat kolganzen, veel smienten, wat meeuwen. Niet die ene, maar wat zou dat.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Pim

Erg herkenbaar!
Ik ben daar nog niet wezen kijken maar vrees voor hetzelfde scenario.

groet,

Pim J.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Jan-Pieter

Ik ben er9 oktober nog geweest, was op visite in Tiel en dan kan je deze kans niet laten liggen. Was er druk, er was een feestdag met veel helikoptergevlieg en zo, maar na 5 minuten kwam hij doodleuk langsvliegen. Zelfde gebeurde 2 jaar eerder op zlefde plek en toen was het ook meteen raak. Is dus echt een zaak van geluk. Dus zou me echt niet laten afschrikken en denken lukt toch niet.

MVG JP

Guus Peterse

Nou, het is wel een beetje opletten op het moment, want het lijkt erop dat-ie zich er soms ineens een paar weken achter elkaar niet laat zien en dan heb je natuurlijk weinig kans. Ik had de pech al twee keer dit jaar in Tiel te zijn tijdens de eerste dag van zijn retraite. Overigens wil ik me niet ongelukkiger voordoen dan ik ben: twee jaar terug had ik 'm er schitterend, in de sneeuw nog wel en in de sneeuw is zelfs een parkeerplaats in Tiel oogverblindend.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015