Blaaskopvlieg ??

Gestart door javanerkelens, november 24, 2007, 23:32:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Weet iemand of ik goed zit met Conopidae (blaaskopvlieg)
Misschien de Melieria omissa.....maar kan hier weinig info over vinden , dus blijft een gokje .. :whistle:

(en ik weet niet meer zeker of ik hem een hele poos terug al eens geplaatst heb, maar kan het niet meer terugvinden)
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

Sorry (niet goed gekeken)....het moet volgens mij een GLANSVLIEG zijn en dus geen blaaskopvlieg ! ;)

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

#2
Daar gaan we weer met die Nederlandse namen. Wat is in ***naam een "glansvlieg"? En waarom staat er Meliera (zonder die tweede i) omissa in de aanhef? Want dat zou 'm best eens kunnen zijn. Overigens familie Ulididae. Maar let op, er zijn weer eens meerdere gelijkende soorten. Zelf ken ik alleen M. omissa, dus durf er verder niets over te zeggen.

Groet,

Date


thijsdegraaf

#3
Ik vermoed, dat Joke Nieuwe Insecten gids van Michael Chinery heeft gebruikt. (Toch wel een betrouwbaar boekje). Daarin staat inderdaad Melieria. Met een i dus. :blink:
Verder staat er ook: Otitidae (Glansvliegen)

Groet,
Thijs

Date Lutterop

Ah, daar komt het vandaan... Betrouwbaar boekje? Voor het verkrijgen van een globaal overzicht van de insectenrijkdom: inderdaad. En het kan je op een spoor zetten, zoals in dit geval. Verder niet te veel inkijken. Niet geheel zonder fouten namelijk.

Joke, misschien toch handig om in dit soort gevallen ook de wetenschappelijke naam er bij te zetten. Dan was ik ook niet zo geschrokken van die glansvliegen ;) . Worden in het Nederlands ook wel (net zo onofficieel) Prachtvliegen genoemd.
En die tweede i hoort er toch niet in  :rolleyes:.  

Groet,

Date


thijsdegraaf

#5
Jammer.  :angry: Tot nog toe had ik geen kritiek op het boekje gehoord.
Mooie foto Joke! :duim:

Groet,
Thijs

Date Lutterop

#6
Ach, met Chinery is niets mis, zolang je het gebruikt op de manier waar het voor bedoeld is. Ga er svp niet mee determineren, want voor elke soort die er in staat zijn er gemiddeld vele 10-tallen soorten die er erg op lijken. Goede kans dat je miskleunt dus. De tekst is ook niet erg sterk. Er staat nogal eens dat een soort niet in Nederland voorkomt, terwijl dat wel degelijk het geval is. Kun je dus mooi op het verkeerde been worden gezet.
Is natuurlijk ook logisch allemaal. Er komen alleen al in ons kleine Nederland zoveel soorten voor, zou raar zijn als je die allemaal vanuit een klein boekje op naam zou kunnen brengen.
Maar troost je, ik heb hem ook in de kast staan . :whistle:

Groet,

Date


thijsdegraaf

#7
Hij geeft inderdaad ook vaak aan, dat er nog meer er op lijkende soorten zijn. De vraag over geschikte boekjes komt steeds weer terug. Ik had laatst deze site http://www.vermandel.com/catalog2.pdf  doorgegeven, waar veel boeken op staan. Toch vind ik het moeilijk om te bepalen welke boeken het meest geschikt zijn uit die hoeveelheid. Ik weet dat het boek over roofvliegen van Mark van Veen in ieder geval goed is.
Heb jij nog advies?

Groet, Thijs

Date Lutterop

Elke (dier)groep heeft zijn eigen lijst met determineerwerken. Hangt er dus vanaf waarin je geinteresseerd bent. Om even bij het onderwerp te blijven. De Otitidae zijn goed te doen met: Kabos, W.J. & B. van Aartsen 1984. De Nederlandse Boorvliegen (Tephritidae) en Prachtvliegen (Otitidae). Wetenschappelijke Mededeling nummer 163 (KNNV).  

Groet,

Date


javanerkelens

Hallo Thijs en Date.....

Ten eerste...ik heb inderdaad gebruik gemaakt in dit geval van het insectenboekje van Chinery, aangezien ik geen raad wist met deze vlieg en dan kan het boekje soms handig zijn om een begin te vinden voor een verdere zoektocht.........maar inderdaad het boekje heeft mij al vaak op het verkeerde been gezet en ik ben ook al wat fouten tegengekomen (en ik denk dat ik ze zo onderhand maar eens ga noteren en doorsturen, zodat ze kunnen worden aangepast)

Verder ben ik even wat dieper gegaan en moet zeggen dat ik dit best soms verwarrend vond aangezien ik zelfs een site ben tegengekomen (na het intikken van Otitidae) waar ik prachtige wantsen kreeg te zien ????
Maar goed....

Bij een site van de University of Wisconsin vond ik dit:

Otitidae (=Ulidiidae)
Otitinae (waar twee Melieria soorten voorkwamen: ochrcornis en similis)
Uidiinae (waar geen Melieria soorten voorkwamen)

Even verder gekeken kwam ik op een site waar een kopie staat van die van mij....http://www.rosfoto.com/shop/photo/27096/

En daar staat vermeld:
Ulidiidae (=Otitidae)
en de soort ...Melieria crassipennis

Ik denk nu....toch nog even verder kijken.....bij de Ned. Soorten Register en daar staat:

Ulidiidae (Prachtvliegen) ......en bij Chinery staat dus weer Otitidae (Glansvliegen)
soorten:
Melieria cana , crassipennis , omissa , picta.

Kan iemand het nog volgen....... :twisted:  :D

Om het maar eenvoudig te houden....... :wacko:  ik hou het voorlopig maar op:

Ulidiidae (met twee ii)
Melieria crassipennis.......................toch  :whistle:

Groet Joke




Groet,
Joke (van Erkelens)

thijsdegraaf


javanerkelens

Kijk aan Thijs......ha ha.
Ik vergeet altijd maar weer om ook eens even te kijken op de site zelf !!!!!!!
Voel mij haast schuldig.... :unsure:

Maar ik vond ook nog een site met weer de crassipennis....staan 4 voorbeelden met foto's.
En het lijkt allemaal erg op elkaar.....de omissa en crassipennis  :wacko:

Wat is nu verstandig om te doen......
Als ik zo de foto's bekijk op waarneming.nl zelf, dan zou ik kiezen om er een omissa toch weer van te maken, maar dan ben ik toch benieuwd of er iemand is die mij het verschil kan uitleggen tussen die twee........

Maar ik wil niet moeilijk doen !!!!
Dus ik ga af op waarneming.nl en ik maak er netjes van...
Ulidiidae
Meliera omissa

Thijs en Date .....bedankt voor de input, ben ik erg blij mee en toch weer veel opgestoken !! :duim:  
Groet,
Joke (van Erkelens)

Robert Heemskerk

#12
Otitidae = onderdeel van de Ulidiidae.

Ulidiidae; incl. Otitidae (Ortalidae); Ned.: Prachtvliegen  :wub:


thijsdegraaf

#13
Dag Robert

Ik was net aan het schrijven, dat een van de waarnemingen van jou was. Dat het misschien wel handig zou zijn, als je je mening zou geven. Toen ik nog even keek, zag ik, dat je me voor was. Moest ik opnieuw beginnen.
Weet je ook het verschil tussen omissa en crassipennis ?? :unsure:

Groet,  Thijs

Robert Heemskerk

#14
dag Thijs,

Ik heb de vlieg een beetje bekeken en vind 'm zelf erg op  Melieria omissa lijken(vleugelpatronen, scutellum, rugschild, pootkleur, antenne, gezicht.. MMMAAAR:

Ik ken Melieria crassipennis niet, ook nooit gezien dus.
Voor de zekerheid zet ik de foto even op diptera.info, kijken of we daar een bevestiging kunnen krijgen!?
Mogelijk komen we er ook achter wat het verschil is tussen deze soorten? (kleur scutellum? - als ik op foto's kijk..)

Misschien een idee om bij je foto ook de plaats (biotoop) te zetten?
Bij een oever? of in een bos of duin?
En het formaat is soms ook mooi om te vermelden.

javanerkelens

Tjonge, dat was zoeken ........
Maar ik heb het origineel terug kunnen vinden en aan de hand van de achtergrond zou ik de lengte gokken op ongeveer 7 à 8 mm.
En het was in een drassig stukje met hoog gras en brandnetels in een omgeving van rietland.

Nou ik ben benieuwd

(ik zelf heb mij ook aangemeld bij Diptera, maar er gaat steeds iets mis....en als ik mij opnieuw aan wil melden, wordt er gezegd, dat ik al besta.....maar kom er steeds niet in..........dus als jij Robert, het voor mij wilt doen, heel graag en erg leuk !!)

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

Knap stukje zoekwerk Joke, maar het grote probleem met internet is dat hoe meer je zoekt des te meer dingen je vindt die ook wel eens niet zouden kunnen kloppen. Bovendien wordt het erg ingewikkeld omdat in verschillende landen ook nog wel eens een andere nomenclatuur wordt gebruikt. Bomen en bos en zo.

Dus waarom niet simpel gedacht: als je bent geinteresseerd in het op naam brengen van een bepaalde Nederlandse soort, doe je dat met de literatuur waarmee dat het beste gedaan kan worden. En voor boor- en prachtvliegen is dat altijd nog het boven door mij aangehaalde werkje.

Ik ben geen specialist, maar weet van alles een beetje, ben zo'n 20 jaar met insecten bezig, en heb mijn boekenkast vol staan met ter zake doende determineerwerken. Daarmee kan ik een zeer groot aandeel van alle in ons land voorkomende insecten determineren. En ik weet ook uit ervaring dat dat via internet veelal (nog?) niet mogelijk is. Beschouw wat dat betreft internet maar als een soort Chinery.

En straks zal ik WM 163 eens opzoeken om te zien of ik iets van de vlieg op de foto kan zeggen.

Groet,

Date


Date Lutterop

Het is inderdaad een Melieria-soort.  Overige kenmerken op basis waarvan je tot 1 van de 4 Nederlandse soorten (crassipennis, omissa, picta en cana) zou kunnen komen ontbreken helaas voor een deel op de foto. Met name de kleur van de poten is van belang (ook de dijen). Heb je nog meer foto's van deze vlieg? Het lijkt er trouwens op dat ook op waarneming.nl de soortnamen bij de Melieria's niet allemaal kunnen kloppen. Misschien dat een echte kenner hier uitsluitsel over kan geven?

Waar heb je de foto trouwens gemaakt? Omissa is bijvoorbeeld een soort van Riet op zilte grond. Die zul je bijvoorbeeld op de Veluwe niet gauw tegenkomen. Ook picta en cana zijn zoute soorten. Alleen crassipennis is niet zoutminnend.

Heb je misschien nog meer foto's?


Groet,

Date


Date Lutterop

CiteerOtitidae = onderdeel van de Ulidiidae.

Otitidae is een synoniem van Ulidiidae. Vroeger heette de familie Otitidae, nu dus Ulidiidae. Het ene is dus geen onderdeel van het andere. Zijn namelijk allebei van hetzelfde niveau, namelijk families. En de ene familie kan geen onderdeel van de andere familie zijn.  

Groet,

Date


Robert Heemskerk

#19
Dag Joke,

Ik heb inmiddels bericht gekregen van John Smit (een kenner van dit soort vliegen!)
Hij schrijft dat de tergieten(abdominal tergites) op de foto niet goed zichtbaar zijn waardoor het niet mogelijk is om de soorten M. crassipennis van M. omissa van elkaar te onderscheiden.
Ook is er volgens John een verschil in habitat. M. omissa zie je vaker in omgevingen met brak water, hoewel je ze ook wel door elkaar tegenkomt!

Ikzelf zag ook eens vliegjes van M. omissa bij rietoevers van zoet water (Amsterdamse Bos)

Om de soort goed te kunnen determineren heb je dus een goede foto nodig van het zij-aanzicht of foto's waarbij ie zijn vleugels uitklapt (en dat doen ze dacht ik af-en-toe..)

Verder wordt Otitinae in mijn boek als subfamilie ingedeeld (als 2 families); zie boek: De Europese families van muggen en vliegen, 2002 door Pjotr Oosterbroek, Herman de Jong en Liekele Sijstermans.
Maar het kan natuurlijk zijn dat de experts het er op dit gebied er ook niet uit zijn of dat het recentelijk toch is veranderd? Ikzelf heb daar geen literatuur over..  :unsure:
Ook bij bijvoorbeeld een wantsensoort als Kleidocerys resedae bestaat er een donkere vorm, die door de één wel beschouwd wordt als apart soort, door de ander weer niet..
Ik heb deze vraag ook nog even gesteld op het forum.

Date Lutterop

CiteerVerder wordt Otitinae in mijn boek als subfamilie ingedeeld

Dat klopt Robert, maar dat is iets anders dan wat je eerder beweerde, namelijk
CiteerOtitidae = onderdeel van de Ulidiidae.

De familie Ulidiidae wordt onderverdeeld in 2 onderfamilies, te weten Otitinae en Ulidiinae. Families eindigen op -idae en onderfamilies op -inae.


Groet,

Date


Robert Heemskerk

#21
dag Date,

sorry, maar het staat zo letterlijk in mijn boek  ;)
Ik laat het maar hierbij  :)  

Date Lutterop

Ik ken de zin in dat boek. Toch is je interpretatie niet juist. Maar als je het hier bij wilt laten, ik vind het best  :whistle: .

Groet,

Date


javanerkelens

CiteerBeschouw wat dat betreft internet maar als een soort Chinery.
Dat vind ik wel een leuke, ha ha  :lol:

En het vliegje zat  in een rietachtige omgeving, maar zeker niet zilt ....of het zeepeil is in de war (Overijssel).

Maar al met al merk ik wel dat je toch goed moet blijven opletten !! Of je nou kijkt op het internet (ook bij site's waar je toch enig vertrouwen in schenkt) of dat je kijkt in boeken.
Maar ik geloof onmiddelijk dat je dan beter kunt zoeken in de boeken die meer gespecificeerd gaan over een bepaald insect of een onderdeel van een familie beter uitlichten !
Maar dat moet je door de jaren heen verzamelen en daar gaat nou eenmaal tijd overheen voordat je mag spreken van een uitgebreide verzameling.
Maar wordt inmiddels aan gewerkt !! :grin:

En Robert.....ik moest even nakijken wat "abdominal tergites" ook al weer waren en ...daar zitten de vleugels inderdaad helaas overheen....en betere foto's heb ik niet in het bestand zitten, waar hij mooi even de vleugels naar voren doet, dus het zal wel  "altijd ongewis blijven"

Ik vind het geen probleem om er Melieria sp. van te maken, want  ik kom hem vast nog wel een keer tegen en dan mag hij zijn borst nat maken, want dan wordt hij helemaal ontleed  :P  

CiteerKabos, W.J. & B. van Aartsen 1984. De Nederlandse Boorvliegen (Tephritidae) en Prachtvliegen (Otitidae). Wetenschappelijke Mededeling nummer 163 (KNNV).
En dit zal ik noteren !!

Nou...de groeten en een ieder weer bedankt  :duim:  :duim:


Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

Kabos & Van Aartsen bij de stokroos nu voor 6 euro.

Groet,

Date


janaken

In K.N.N.V nr. 163 zie ik bij Melieria omissa: De eerste vleugelband is niet veel meer dan een vlek, en de tweede band is opgelost in twee vlekken.
Dit is ook duidelijk te zien op
http://waarneming.nl/soort.php?id=9252&tab=foto
De eerste band is alleen maar een vlek, de tweede band bestaat duidelijk uit twee vlekken. (behalve bij de eerste foto)

Bij Melieria crassipennis staat: Vleugels met zwarte dwarsbanden en topvlek.
En dat is dus het geval bij de vlieg van Joke.
Als ik moet kiezen tussen M. crassipennis en M. omissa, kan het volgens mij alleen maar M. crassipennis zijn.




Groetjes,

Tjeu.

Date Lutterop

Zie ook M. crassipennis op http://www.diptera.info/photogallery.php?photo_id=296
In dat geval zou ook de door janaken aangehaalde afwijkende M. omissa op de betreffende fotopagina M. crassipennis zijn.

Maar omdat er nog een paar soorten in Nederland voorkomen (zij het vrij zeldzaam), lijkt het me iets te voorbarig om de vlieg van Joke met 100% zekerheid te bestempelen als M. crassipennis. Maar voorzien van een vraagteken mag het wat mij betreft...

Groet,

Date


Robert Heemskerk

#27
John Smit (een kenner van dit soort vliegen!) schrijft dat de tergieten(abdominal tergites) op de foto niet goed zichtbaar zijn waardoor het niet mogelijk is om de soorten M. crassipennis van M. omissa van elkaar te onderscheiden.

Ik weet dus niet hoe hard dat vleugelkenmerk is, waarschijnlijk is dat toch variabel maar je zou het hem nog kunnen vragen.

Date Lutterop

#28
Je andere vraag op diptera.info is een beetje vreemd :wacko: .

CiteerIs Otitinae a subfamily from Ulidiinae ?

Je vraagt hier of een onderfamilie een onderfamilie kan zijn van een onderfamilie. Dit is ook niet zoals het in je boek staat. Als je Ulidiinae verandert in Ulidiidae, dan klopt het wel. Maar misschien dat John dit nog gaat uitleggen...

Groet,

Date