Tellen van aantallen

Gestart door Arno van Stipdonk, december 08, 2005, 20:53:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno van Stipdonk

Hallo allemaal,

Bij deze wil ik graag de manier van tellen aan de orde brengen. Dit naar aanleiding van een opmerking van Han. Zie commentaar bij waarneming:

http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=436505

Eigenlijk was ik het wel met Han eens dat het tijd wordt om dit een keer te bespreken op het forum dus maak ik bij deze meteen gebruik van de gelegenheid. Ik heb bij de waarneming in het voorbeeld van Fluweelpootje inderdaad een bundel van 7 vruchtlichamen geteld en daarom bij aantal 7 ingevuld. Sinds enige tijd tel ik voortaan de vruchtlichamen i.p.v. het aantal bundels.  Dit doe ik eigenlijk sinds ik een folder heb thuisgekregen van het Meetnet en van paddestoelenkartering van de NMV. Bij beide inventarisatieprojecten worden het aantal vruchtlichamen geteld.

Maar hoe tellen we bij waarneming.nl? Tellen we bij meniezwammetje alle vruchtlichamen of zeggen we 1 exemplaar op een tak met 100 vruchtlichamen. En zeggen we bij een waarneming van 100 vliegenzwammen welke vlak bij elkaar staan wel 100 exemplaren. Deze voorbeelden zijn naar mijn mening beide gelijk om het voorbeeld van de boom met de appel er weer bij te halen. In beide gevallen gaat het om een boom met 100 appels. Of zie ik dit fout?

Graag jullie mening.

han.endt

#1
In het geval van de honingzwam is het nog extremer. Je kan de hele middag in een bos ronddarren honderden stobben met honingzwammen zien en uiteindelijk toch maar één exemplaar die zich d.m.v. rhizomorfen over het hele bos heeft uitgespreid hebben gezien. In Engeland is een honingzwam gevonden die 20 km2 besloeg (één individu!). Dit exemplaar heeft de Romeinen nog zien komen en gaan.

Als er bij een berk Vliegezwammen staan horen die allemaal bij hetzelfde exemplaar. Ik tel altijd per locatie.

Cees Veenema

CiteerIn het geval van de honingzwam is het nog extremer. Je kan de hele middag in een bos ronddarren honderden stobben met honingzwammen zien en uiteindelijk toch maar één exemplaar die zich d.m.v. rhizomorfen over het hele bos heeft uitgespreid hebben gezien. In Engeland is een honingzwam gevonden die 20 km2 besloeg (één individu!). Dit exemplaar heeft de Romeinen nog zien komen en gaan.

Als er bij een berk Vliegezwammen staan horen die allemaal bij hetzelfde exemplaar. Ik tel altijd per locatie.
Ik was ook al overgestapt op tellen per locatie
Cees
Groet,

Cees

feel4nature

#3
ik weet niet helemaal wat ik hier mee moet....
bedoelen jullie per bundel tellen? dat deed ik al, maar ook als er bijvoorbeeld tien vliegenzwammen bij elkaar staan dat tellen als 1 vliegenzwam?
en meniezwammen tellen per boomstam?
1 stam vol meniezwammen = 1 meniezwam?

vind ik prima, maar daar moet dan wel wat duidelijkheid over zijn, en iedereen kan dan het beste hetzelfde doen...?
natuurlijk met groet, Ali.

han.endt

Wat is de gewoonte bij de NMV. Dat lijkt mij handig om te weten.

Arno van Stipdonk

Ali, jij hebt toch een meetpunt? Kun je daar iets meer over vertellen ?

Arno van Stipdonk

Dit heb ik uit een nieuwsbrief van het meetnet van de NMV gehaald welke op internet staan:

Het aantal vruchtlichamen moet altijd ingevuld worden en in cijfers uitgedrukt worden. Aanduidingen als 'massaal', '-tig', 'ontelbaar' en 'oneindig' kunnen we niet verwerken en kunnen niet met aantallen in andere jaren vergeleken worden. We geven toe dat het soms niet eenvoudig is om het aantal exemplaren te tellen zoals bij de  Paarse dennenkorstzwam, die in plakkaten samengroeit. Andere probleemgevallen zijn vergroeide exemplaren van stekelzwammen en de Echte tolzwam. Toch verzoeken we je nadrukkelijk om dan een schatting van het aantal vruchtlichamen te maken. Bij de Kleverige koraalzwam wordt vaak alleen het aantal groepjes opgegeven, maar een groepje bestaat vaak uit verschillende vruchtlichamen die het beste te tellen zijn als je naar de basis van de vruchtlichamen kijkt.

URL:
http://www.bk.tudelft.nl/users/kap/internet/nem/

Kap? Komt me bekend voor.

han.endt

Dan stel ik voor om het bij Waarneming.nl ook zo te doen. Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar dat geeft niet. Liever eenheid.

feel4nature

lijkt mij ook het beste, zeker als de tellingen evt. later door het meetnet of iets dergelijks gebruikt gaan worden.

ik verdeel een stuk waar grote aantallen in staan in vakken, tel de aantallen in 1 vak, en vermenigvuldig het aantal uit dat ene vak met het aantal vakken waarin ik het stuk in verdeeld heb.
dus ik tel wel alle vruchtlichamen, zelfs van de meniezwam....
natuurlijk met groet, Ali.

Dragonfly

Inderdaad een vraag die ik mij ook al langer afvraag. Misschien handig om dit item vast te prikken?
Godelieve Brinkhof
Kijk ook eens op mijn (foto)blog: Godelieve Wandelt

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

han.endt

CiteerInderdaad een vraag die ik mij ook al langer afvraag. Misschien handig om dit item vast te prikken?
Gedaan.