smient x wilde eend?

Gestart door laatvlieger, november 18, 2007, 19:08:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

http://waarneming.nl/wn_details.php?id=3199023

De waarnemer meldt dat deze eenden afkomstig zouden zijn van een kruising smient x wilde eend. Ik zie echter geen kenmerken van smient terugkomen in deze eenden en het lijken mij soepeenden/ parkeenden (gedomesticeerde wilde eenden). Ik kan natuurlijk fout zitten, dus ik vroeg me af of er mensen zijn die vaker een dergelijk resultaat hebben gezien van de kruising smient x wilde eend?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

gjcaspers

Dit zijn "meeskleur" Hollandse kwakers, een gewoon tam eendenras, heeft niets met Smient te maken.
Groet,
Gert-Jan Caspers

Robert Heemskerk

#2
Ahah  :D  , daar is het antwoord al!; 'Hollandse Kwaker' !?

Ik vind ze wel wat Smientachtig overkomen qua vorm en postuur. De kop is kleiner en zo ook de snavel.
Ook de flank heeft wat van de Smient, tenminste dat dacht ik.
De eenden waren allen geringd, ze komen dus waarschijnlijk uit een collectie van iemand.

En die Hollandse kwaker, is dat geen combinatie van twee verschillende eendenrassen?
Er is vast wel iemand die me daar iets over kan vertellen

Geen van allen kwaakte overigens  :grin:
Maar dit soort eenden kunnen nogal luid kwaken en worden/werden door Kooikers gebruikt vaak als lokeend. Tenminste.., dat las ik net.

Ik zal ze bij Hollandse Kwaker zetten.

bedankt Gert-Jan en Jan!

Jan Harteman

#3
Het gaat hier om de Hollandse kwaker (meeskleurig); van oorsprong een lokeend, afstammend van de Wilde eend. Er bestaan diverse kleurslagen, zie http://www.watervogels.nl/index.php?lang=nl&inhoud=kwakers



[edit: Gert Jan was me voor... ik had het antwoord-scherm erg lang open staan voordat ik op verzend klikte ;)]

Jan Harteman

#4
CiteerAhah  :D  , daar is het antwoord al!; 'Hollandse Kwaker' !?

Ik zal ze bij Hollandse Kwaker zetten.
De eend staat nog steeds als hybride te boek... foutief dus, want er is nooit ander bloed in gefokt dan dat van de Wilde eend. Domesticatie heeft niets met hybridisatie te maken, zeker niet in dit geval (want er is alleen bloed van Anas platyrhynchos bij betrokken). Alleen door selectie is er verandering opgestreden; selectie op formaat, geluid, kleur en gedrag.

(loont het de moeite om een aantal gedomesticeerde rassen in te voeren?)

Citeer
Geen van allen kwaakte overigens  :grin:

Ik dacht dat je toch wel wist dat bij de Wilde eend (Anas platyrhynchos) alleen de vrouwtjes konden kwaken... en de woerden niet...
Datzelfde geldt voor de Hollandse kwaker, dit is immers een ras wat volledig door selectie is ontstaan en afstamt van de Wilde eend. Het kwaken van de vrouwtjes is versterkt, maar de woerden kunnen nog steeds niet kwaken.

Robert Heemskerk

CiteerIk dacht dat je toch wel wist dat bij de Wilde eend (Anas platyrhynchos) alleen de vrouwtjes konden kwaken... en de woerden niet...
Datzelfde geldt voor de Hollandse kwaker, dit is immers een ras wat volledig door selectie is ontstaan en afstamt van de Wilde eend. Het kwaken van de vrouwtjes is versterkt, maar de woerden kunnen nog steeds niet kwaken.
:huh:  Mannetjes die kwaken niet?

Dat is me nooit opgevallen eigenlijk, kun je nagaan hoe slecht ik kijk  :D

Komt dit ook bij andere eendsoorten voor?
Ja, nu wordt ik toch nieuwsgierig..

Ook al is ie dan gekweekt, die Hollandse Kwaker, ik vind ze er mooi uitzien zo!
Ze lijken net echt  :grin:  

Jan Harteman

Bij de meeste eenensoorten is het zo dat de wijfjes 'een grote smoel' hebben, ze kunnen kwaken of maken een ander luid geluid in vergelijking tot de mannen.

Zoals Soortenbank.nl het bij de Wintertaling omschrijft: Mannetje heeft muzikale 'wuu wuu', vrouwtje een hoog, scherp 'kwek'.  

Krakeend: Vrouwtje kwaakt als vrouwtje Wilde Eend, maar zachter en minder hees. Mannetje een diep, kort nasaal gekwaak: 'รจรจ'.

Smient: Roep van mannetje een kenmerkend, verdragend gefluit: 'wieuw'. Vrouwtje een snorrend of krakend gekwaak.

En ga zo maar door... het is niet altijd letterlijk kwaken wat de vrouwtjes doen, maar de mannen zijn over het algemeen sowieso stiller (tjah... mannen zijn nu eenmaal rustiger ;))

tekenaar

even een vraagje, is meeskleur hetzelfde als zilver en ook hetzelfde als harlekijn? Ik heb het idee dat voor verschillende eendenrassen (kweekvormen van wilde eend) een andere benaming wordt gebruikt voor dezelfde kleurslag.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jan Harteman

Als het goed is niet, maar ik ken ze niet allemaal (hou me niet zo bezig met gedomesticeerde watervogels). Je zou eens bij www.watervogels.nl moeten aankloppen, daar weten ze vast raad.

gjcaspers

Citeereven een vraagje, is meeskleur hetzelfde als zilver en ook hetzelfde als harlekijn? Ik heb het idee dat voor verschillende eendenrassen (kweekvormen van wilde eend) een andere benaming wordt gebruikt voor dezelfde kleurslag.
Volgens Tamme eenden en ganzen van J. Vogel is meeskleur een combinatie van donkerwildkleur (dusky pattern, m^d) en zilverwildkleur (light phase, li). Harlekijn is een ander allel (li^h) van hetzelfde gen als zilverwildkleur.

Zie voor de genetica van eendenkleuren ook http://marsa_sellers.tripod.com/geneticspages/page6.html
Groet,
Gert-Jan Caspers