Edelherten en zwijnen in Drenthe

Gestart door Maico Weites, november 16, 2007, 13:19:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

CiteerHerten en zwijnen in Drentse bossen

Gepubliceerd op 15 november 2007, 22:18

elp - 
Binnen vijf jaar lopen er edelherten en wilde zwijnen door de Staatsbossen in het midden van Drenthe. Dat belooft regiodirecteur Eric Wanders van Staatsbosbeheer.

De komst van de voor Drenthe uitheemse dieren maakt deel uit van een omvangrijk pakket maatregelen waarmee Staatsbosbeheer 'oernatuur' wil creëren. De plannen hebben de warme instemming van GS van Drenthe. Dat zei gedeputeerde Rein Munniksma gistermiddag op een bijeenkomst in Elp.

De plannen voor natuur die volledig haar gang kan gaan, vergen een groot gebied. Daarom wil Staatsbosbeheer van de boswachterijen Hooghalen, Grolloo en Schoonloo één groot bos- en natuurgebied maken, onder meer door landbouwgrond te kopen.

Een deel van de ingrepen, die de bosbeheerders voor ogen staan, worden hier en daar al uitgevoerd. Zo zijn in de boswachterij Grolloo sloten gedempt waardoor het gebied natter is geworden. Dat gaat vaak ten koste van de ooit voor productie geplante bomen, die dan langs natuurlijke weg door oorspronkelijke vegetatie worden opgevolgd. Dit proces wil Staatsbosbeheer in het hele gebied op gang brengen.

In het oerbos, dat pas over een halve eeuw volledig een feit is, blijft plaats voor recreatie. Wel zullen hier en daar wegen van geringe betekenis worden afgesloten of vervangen door fietspaden. Wegen, zoals die van Schoonloo naar Elp, die dwars door het bos gaan, worden mogelijk verdiept aangelegd en voorzien van wildviaducten
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

MC

Hoezo uitheems? De individuele dieren wel idd, maar de soorten lijkt me niet. De wolf is pas het laatst in Drenthe uitgestorven, ik denk dat hier grote populaties edelherten en wilde zwijnen hebben rondgelopen.
En behalve de schade en de daarbij horende jachtproblematiek, denk ik dat zwijnen in ieder geval wel de ruimte hebben. Edelherten heb ik minder zicht op.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Maico Weites

Daarom heb ik uitheems ook maar schuin gemaakt
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

tekenaar

"oerbos" vindt ik in dit verband ook een bijzondere term. Mischien over 400 jaar, mischien wel nooit (hangt van de definitie af) maar over enkele tientallen jaren? Ech nie...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/