Sonogrammen maken

Gestart door Alexander Devos, juni 24, 2017, 13:07:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

Alexander Devos

Welke gratis software kan er best gebruikt worden voor het maken van sonogrammen?

Ik zou dit in de toekomst regelmatig willen gaan gebruiken.  Arnold Volker zou een manual geschreven hebben voor het gebruik van Audacity, maar deze is op het inet niet meer terug te vinden.

Mijn Olympus LS-12 is besteld.  Intussen heb ik een opname met smartphone gemaakt van een ver overvliegende steltloper waarvan ik vermoed dat het één van de lokale scholeksters was wiens roep wat 'anders dan anders' klonk.  Dit is het beste wat ik tot nu toe uit Audacity kreeg:
https://vwgvap.waarnemingen.be/waarneming/view/140723294

Ondanks de schamele opname, denk ik dat men op de curve van het spectogram al kan uitmaken dat het een scholekster is en geen zilverplevier.

Als ik de sonogrammen van scholekster en zilverplevier op xeno-canto vergelijk, zie ik dat de curve bij scholekster gelijkaardig is.  Mijn zilverplevier verloopt die als het ware in de omgekeerde richtig... .
Zilverplevier verloopt in een boogje van hoog naar laag en terug naar hoog:
http://www.xeno-canto.org/explore?query=grey+plover&view=3

Scholekster verloopt in een boogje maar dan van laag naar hoog naar terug laag:
http://www.xeno-canto.org/species/Haematopus-ostralegus?view=3

Alvast bedankt voor tips!

HPM

Het lijkt mij geen Scholekster maar waarschijnlijk een Buizerd.
Herman van der Meer

Alexander Devos

Ik denk dat de opname te flauw is.  In het veld was het voor mij geen buizerd.  Het geluid was te luid om van zo ver te kunnen horen en verplaatste zich te snel.  Het was bovendien al aan het schemeren.

hollandbee

(Arnold Volker zou een manual geschreven hebben voor het gebruik van Audacity, maar deze is op het inet niet meer terug te vinden)

dat is nog steeds te vinden op: http://www.xeno-canto.org/forum/topic/3042
groet,
Kees van Rij

Alexander Devos

Bedankt, Kees.

Ter info: Herman had (natuurlijk) toch gelijk.  Het was een buizerd volgens 2 andere administrators die mij spontaan hetzelfde meedeelden... .  Schrik er zelf van dat ik mij nog vergis in twee soorten waar ik al jaren mee 'vertrouwd' ben  :-[  Maar het zij zo.  Zelfkennis is het begin van ...   ;)