Polen Reis

Gestart door RogiervanV, september 23, 2004, 18:02:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

RogiervanV

Polen Reis met Helicon MBCS Velp

Afgelopen juni ben ik samen met 50 anderen naar Polen gereisd om daar een bezoek te gaan brengen aan de Biebrza en de Bialowieza.

Voor degene die deze gebieden nog niet kennen: de Biebrza is het grootste nagenoeg onaangetast laaglandrivier en -moeras. Het is een nationaal park en is 59.233 hectare groot. Het Bialowiezawoud is het grootste bijna natuurlijk laaglandbos van Europa. Het begint in Polen en strekt zich ver oostwaarts uit in Wit-Rusland.

De heenreis duurde 2 dagen, we maakten een tussenstop bij Poznan. Hier zaten in het buitengebied Nachtegalen en Grauwe gorzen te zingen. In een minuscuul rietkraagje zaten meerdere Grote Karekieten te zingen.

Aankomst Biebrza (Budy)
Nog 16 kilometer te gaan en we rijden langs natte weilanden waar Witvleugelsterns boven vliegen. Nog een stukje verderop, op de Tsarenweg stopt de bus opeens en zien we in het moeras links van de bus een Eland met haar jong. Ons kamp bevond zich een kilometer of 2 het bos in vanaf de weg en zaten gewoon bij een man op zijn veld. Ondanks de vele muggen was het goed genieten; vanaf de tent de volgende vogels gescoord: Hop, Draaihals, Grauwe Klauwier en Notenkraker. Over de camping vloog een forse groep Zwarte Sterns met Witvleugels ertussen.

Na het avondeten met een groep mensen naar het moeras gewandeld; onderweg bij een roggeveldje zat een Ortolaan te zingen. In het moeras zelf werd het helemaal mooi. In de stilte komen we daar aan, in de verte riepen een paar Kraanvogels. Aan de rand van het bos en het moeras zongen Sprinkhaan- en Krekelzangers, Fitissen, Noordse Nachtegalen en in het moeras zelf een zingende Waterrietzanger! Daar zitten luisteren tot het donker werd tot zelfs de baltsende Watersnippen er genoeg van hadden.

We kwamen terug op de camping en daar hoorden we een groot Boomkikkerconcert, begeleid door enkele Kwartelkoningen.

Dag I in de Biebrza; rondrit richting het zuidelijk bekken
Vandaag met 2 busjes door het gebied gescheurd. Nog voor de Tsarenweg stopte de busjes voor Wildemanskruid. Heel zeldzaam in Nederland, hier stonden een aantal van die planten. We reden de Tsarenweg af om bij een uitkijktoren van het WNF te gaan kijken. Vanaf de toren hadden we een weergaloos uitzicht over een enorm zeggenmoeras waar enkele Kraanvogels rondstapten. Met de telescoop zijn verder 16 Elanden opgemerkt. Overal in de bosjes hoorden we Roodmussen evenals Noordse Nachtegalen zingen. We gingen natuurlijk niet de hele Tsarenweg afrijden, we hebben ook nog een stuk gewandeld. In de berm zagen we verschillende vlinders als Groot Geaderd Witje, Bont Dikkopje en Groot Avondrood. Later stapten we weer in de busjes en reden naar de bewoonde wereld. We zijn gestopt bij de plek waar we de dag eerder al Witvleugelsterns hadden zien vliegen. Ze waren er weer evenals enkele Grutto's en Tureluurs. In een poel vlak langs de weg zaten Boomkikkers te zonnen in de wilgen en zaten er zachtjes Roodbuikvuurpadden aan het roepen. Hier zat ook nog een Ringslang.

We vervolgden onze weg naar het zuiden en deden een aantal plaatsen aan. Onderweg vloog er vanuit een veldje een Schreeuwarend op! Dol van enthousiasme kwamen we aan bij natuurlijk rivierduintjes waar zich een kolonie Oeverzwaluwen gevestigd had. In de buurt van de dorpjes hier zijn vaak roggeveldjes met bomenrijtjes.  Dat leverde Ortolanen en Grauwe Gorzen op. Boven de graanakkers vlogen ook nog Grauwe Kiekendieven.

Natuurlijk nog een kijkje genomen langs de rivier zelf; hier hebben we een aantal libellen kunnen vangen (en weer loslaten): Gaffellibel!, Beekrombout en Blauwe Breedscheenjuffers. Ook wezen kijken op de schrale graslanden in het stroomgebied. Hier komen veel grote insecten en dus was hier de Hop ook te vinden. Na nog een half uur op een uitkijkpunt gestaan te hebben teveergeefs gezocht naar Witwangsterns. Wel een Koninginnepage.

Terug op de camping lachte een Grijskopspecht ons toe en vlogen er een stel Zwarte Ooievaars en een enkele Wespendief over. Naast de Grauwe Klauwier liet de Klapekster zich nu ook zien op de camping. 's Avonds weer naar het moeras hopend op Poelsnip maar niet gehoord.

Vroeg gaan slapen, de volgende dag stond me nog heel wat te wachten.

Dag II in de Biebrza: Kanoen over de Biebrza
In het dorp waar we begonnen met de Kanotocht zaten Europese Kanaries te zingen en vanaf moment één dat we in de kano zaten, zaten we midden tussen de Zwarte en Witvleugelsterns. Boven de rivier zwermde het van de Beekrombouten, Bruine Korenbouten, Bos- en Weidebeekjuffers en meer soorten. De rivier stroomde doorgaans heel traag, her en der was de stroming sterker. De rietkragen zaten natuurlijk vol met vogels; zo noem ik Rietzanger, Roodmus, Snor, Blauwborst, Grote Karekiet, Porseleinhoen, Roerdomp en Grote Zilverreiger. Na uren gekanood te hebben kwamen we aan bij een uitkijkpost. Vandaaraf zagen we een stel Zwarte Ooievaars aan de grond en ontdekten we de eerste Witwangsterns van de reis. De kanotocht was heel mooi maar zat niet echt heel veel variatie in. Die variatie kregen we de volgende dag.

Dag III in Biebrza: Wandeling door de Rode Moerassen
We gingen vandaag helemaal naar het zuidelijke deel van de moerassen en gingen daar een wandeling maken van zo'n 20 kilometer. Het begon al meteen heel mooi; 300 meter het gebied in en we kwamen op een schraalgrasland met zeldzame vlinders: Blauwe Vuurvlinder, Bosparelmoervlinder, Bont Dikkopje, Geelbont Dikkopje, Aardbeivlinder, Tweekleurig Hooibeestje, Rouwmantel, Koninginnepage en mogelijk een Grote Boswachter. Wat vogels betreft was het vrij rustig; het was behoorlijk warm. Desalniettemin: toen we een rivierduintje opliepen in een bosje kwam er een jonge Zeearend aan zeilen en schroeft boven ons hoofd op. Op een gegeven moment ontdekte een excursiegenoot hele verse Lynx sporen (poep, een voetspoor van 500m en verse krabsporen aan boom!).  Aan het eind van de wandeling zagen we nog een tweetal Notenkrakers wegvliegen.

Bij terugkomst op de camping bleek er vlakbij een Speerwaterjuffer te zijn gevangen.

De volgende dag lieten we de Biebrza achter om de Bialowieza te gaan bezoeken.

De rit naar Bialowieza duurde 6 uur, we kwamen aan het begin van de middag aan. Bij de ingang van de camping stond een welkomstbord en daarop zat een Grauwe Klauwieren man ons op te wachten. We kampeerden tussen meters hoge, dunne berken. Het weer werd even wat minder en er kwam een heuse onweersbui overzetten. Na de bui naar het dorp Bialowieza gegaan om daar in het park rond te kijken; in het dorp zaten Europese Kanaries en heel veel zwaluwen (Huis- en Boeren). In het park zelf zagen we al snel Bonte Vliegenvangers. Ook hier zaten in de kleine rietkragen Grote Karekieten te zingen. Vanuit het dorp liepen we terug naar de camping over een oud spoorbaantje. Onderweg: Grauwe Gorzen, Paapjes, Klapeksters, Kwartelkoningen, Wielewalen en (natuurlijk) Grauwe Klauwieren.

Dag I in de Bialowieza
Vandaag zijn we met een aantal fanatieke vogelaars uit de groep gaan wandelen. 's Ochtends werd ik al wakker bij het geluid van zingende Vuurgoudhaantjes. Je mag het reservaat niet in zonder gids, dus zijn we zonder gids in de omgeving gaan rondkijken. Eerst gingen we een stuk richting de Wit Russische grens wandelen. Onderweg hoorden we een Grauwe Fitis zingen, later zagen we hem ook. We gingen over hetzelfde spoorbaantje als de dag ervoor naar het dorp. Vliegt er een Hazelhoen met jong langs ons heen. Er vloog daar ook nog een Wespendief over. Vanuit het dorp zijn we door het park naar een zgn. "knuppelpaadje" gelopen dat door een stuk "oerbos" gaat. De orchideeën groeiden hier langs het pad en we zagen hier meerdere malen Wilde Zwijnen. Er vloog nog een specht over wat misschien wel een Drieteenspecht was. Maar niet zeker is niet, toch? Pad afgelopen en we kwamen aan bij een dierentuintje (met Wisenten). Daar zat een koppel Withalsvliegenvanger hun jong te voeren. Na deze lang gadegeslagen te hebben doorgelopen weer het bos in waar we direct een Kleine Vliegenvanger hoorden zingen. Ook zagen we nog een bewoond hol van een Boommarter.

Toen we terug kwamen op de camping hoorden we dat we een Dwergarend gemist hadden.  <_<

Dag II in de Bialowieza
's Ochtends vroeg (5:00) gingen we met een gids het reservaat in. Deze gids was schijnbaar vogelaar en hij wist wel wat van vogels maar soms zat ie er ook erg naast. Liet wel een Bosuil zien en we hoorden behoorlijk wat Kleine, Bonte en Withalsvliegenvangers. Hier stonden echt hele grote bomen; sommige gingen 60 meter de hoogte in! Er riep in de verte nog een Witrugspecht maar niet als zodanig herkent op dat moment, de gids leek geen zin te hebben om onze vragen te beantwoorden. Later op Minidisc teruggeluisterd en redelijk overtuigd maar toch...

Toen we het bos uitliepen liet een Schreeuwarend zich fantastisch zien, cirkelde ruim 5 minuten boven ons om vervolgens weer weg te vliegen.

's Middags naar een groot stuwmeer geweest waar (heel ver weg) 3 Zeearenden rondvlogen. Verder zaten hier Kleine Plevieren, enkele Witvleugelsterns, Wespendief, Baltische Meeuw en mogelijke Pontische Meeuw. Verder daar ter plekke nog een Geelbontdikkopje gevangen.

Helaas was dit alweer de laatste dag in het gebied, de volgende dag zouden we onze terugreis weer aan gaan vangen (via Treblinka naar Warschau naar Poznan).

De hele reis was fantastisch en als mensen nog een hele gave bestemming zoeken dat niet al te ver weg is (2 dagen rijden) en niet al te duur is (oost polen, hoe duur kan t daar worden?) dan is dit een hele goeie reisbestemming.
Rogier van Viegen

Pim

Staat zeker op mijn verlanglijstje.
Leuk om te lezen!

Pim ;)  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Rick van der Weijde

Als het niet al op mijn verlanglijstje stond, staat er nu in ieder geval. Wat een gebied moet het geweest zijn. Mooi verhaal! :duim:  
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

RogiervanV

We hadden trouwens de eerste dag in de Bialowieza nog wel een Dwergarend gemist  <_<  
Rogier van Viegen