Hoofdmenu

Gordijnzwam

Gestart door gerritverhellen, november 12, 2007, 23:25:01 PM

Vorige topic - Volgende topic

gerritverhellen

Stond in mos onder linde en berk. Plaatjes waren opvallend oranje en vlees in de steel fel geel. Ik twijfel tussen Cortinarius croceus en C. cinnamomeus. Wat denken jullie?
Groetjes,
Gerrit

Ismael

Tja, ik heb ze afgelopen weekend allebei gezien, maar het blijft lastig.. Ik denk dat dit de kaneelkleurige is. Afwachtten wat de wijzen zeggen  ;)  
Groeten Ismaël Wind

wim veraghtert

Ik ken niet zoooo veel van gordijnzwammen, maar vraag me af of het wel een Dermocybe is.
admin nachtvlinders waarnemingen.be

kvb

Inderdaad geen dermocybe dus geen van beide genoemde soorten. Veel meer info nodig dan gegeven is om in de buurt van een determinatie te komen.

Kik

Ismael

CiteerInderdaad geen dermocybe
en hoe kun je dat zien?
Groeten Ismaël Wind

kvb

#5
Kleur van de plaatjes zijn dan fel gekleurd geel/rood of zoals bij een jonge pagemantel maar niet deze kleur. Ook hebben ze geen paars of lila op de steel wat deze volgens mij vlak onder de hoed wel heeft. Ik ben er achter gekomen dat digitale camera's nogal moeite hebben met die lila kleuren. In werkelijkheid is die kleur intenser. (was vroeger met dia's ook al zo)

Kik


edit: hoed en steel droog en niet slijmerig bij Dermocybe

gerritverhellen

De foto is nogal blauw uitgevallen (zie kleur van het haakmos dat in werkelijkheid veel geler is) dus komt de plaatjeskleur ook niet goed over, die was opvallend oranje. Samen met idd een droge hoed en steel  en citroengeel gekleurd vlees in de steel (helaas vergeten foto van te nemen) dacht ik dus meteen aan een Dermocybe. Geen opvallende geur en de hoed was fijnvezelig.
Groetjes,
Gerrit

Nico Dam

Toch ben ik het wel met de twijfelaars eens: te flets voor een Dermocybe. Je zou kunnen proberen of er pigment uit wil komen als je hem op nat keukenrol legt. (Nog beter: maak de keukenrol nat met Jenever.)
Overigens laten de foto's geen determinatie toe.
Groet,
Nico

gerritverhellen

#8
Ik geef het toch niet op, vandaag teruggegaan en nog enkele ex. gevonden (hadden wat te lijden van de vorst), meegenomen en er thuis foto's van genomen op blad wit papier.  Er zit dus geen spoor van lila in de steel, die is gelig met donkere vezels en altijd gebogen aan de voet. Geur, als ze enige tijd in een doosje gezeten hebben, nogal muffig. Nico, wat bedoel je met pigment, is dat sporenpoeder? Alvast bedankt voor het geduld.
Groetjes,
Gerrit

gerritverhellen

Hoed bruin en vezelig
Groetjes,
Gerrit

gerritverhellen

De steel (ziet er in werkelijkheid nog iets geler uit)
Groetjes,
Gerrit

gerritverhellen

#11
Doorsnede steel en hoed, is dus ook in werkelijkheid feller geel, het blad papier ziet er hier grijs uit terwijl het eigenlijk wit is, hoe los je dat eigenlijk op?
Groetjes,
Gerrit

gerritverhellen

en tot slot nog eens de plaatjes
Groetjes,
Gerrit

kvb

Pigment is de kleurstof die de kleuren in het weefsel bepalen. Bij Dermocybe zijn dit intense vooral in alcohol oplosbare stoffen (Jenever van Nico). Water wil ook werken. Paddestoel een nacht op kletsnatte keukenrol leggen en morgen kijken

Kik

gerritverhellen

Kik, ik heb dit eens geprobeerd met ontsmettingsalcohol en er komt een oranjeroze kleur af. Weet je daar iets meer mee?
Groetjes,
Gerrit

Corryabbink

#15
CiteerKik, ik heb dit eens geprobeerd met ontsmettingsalcohol en er komt een oranjeroze kleur af. Weet je daar iets meer mee?
Hoi Gerrit,
Het verhaal van Kik/Nico  over de kleurstof kende ik ook nog niet. Misschien kunnen ze daarover iets meer vertellen of verwijzen naar een artikel erover :D  
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

gerritverhellen

Hoi Corry, voor mij ook allemaal nieuw maar ik vind dit wel boeiend, ben eens nieuwsgierig naar reakties van de specialisten.

Groetjes

Gerrit
Groetjes,
Gerrit

Nico Dam

Tsja,
specialisten zitten hier niet zo veel, alleen amateurs (= liefhebbers). Voor het pigment van Dermocybes kun je waarschijnlijk het beste een al wat oudere publicatie van Klaus Hoiland (DK, wel een specialist (maar ook een liefhebber, denk ik)) raadplegen (Opera Botanica, 1983).
Overigens zit er in vrijwel alle paddestoelen pigment, maar meestal is dat niet makkelijk oplosbaar. In bijvoorbeeld Dennevlamhoeden zit ook oplosbaar pigment, en daar lijken de laatste foto's van Gerrit eigenlijk wel veel op (niet de eerste foto's). Overigens weet ik niet wat een Dvhoed op alcoholpapier doet, nooit geprobeerd.
Er zijn wel Dermocybes die oranjeroze pigment uitscheiden, uit de croceus/cinnamomeus-groep. Lastig, hier zou een microscoop wel helpen.
Groet,
Nico