Soortendag Leeuwarder Bos - 11 juni 2017

Gestart door Yeronimo, juni 10, 2017, 00:20:54 AM

Vorige topic - Volgende topic

Yeronimo

Natuurmuseum Fryslân organiseert Soortendag Leeuwarder bos

Op zondag 11 juni organiseert het Natuurmuseum Fryslân voor de zesde keer een Soortendag in het Leeuwarder bos. Op deze dag gaan deskundigen samen met het publiek op zoek naar nieuwe soorten planten en dieren. Ook dit jaar is er weer een samenwerking met het IVN, die elk jaar een Slootjesdag houdt.

Er wordt veel onderzoek in het Leeuwarder bos verricht, waardoor er meer en meer bekend wordt over de aanwezige flora en fauna. De Soortendag draagt bij aan deze grootschalige inventarisatie van het bos. Sinds 2012 wordt de soortenrijkdom en de ontwikkeling daarvan namelijk in dit 140 hectare grootte gebied bijgehouden, wat tot nu toe meer dan 2350 soorten opleverde. Het is één van de best onderzochte gebieden van Fryslân, maar er valt nog veel te vinden.
De hele dag door vinden er excursies plaats. Onder begeleiding van deskundigen gaan deelnemers op zoek naar vogels, eetbare planten, paddenstoelen, amfibieën, vlinders & libellen, insecten en spinnen. Tussen de excursies door kunnen bezoekers onder begeleiding van het IVN en het Natuurmuseum waterbeestjes vangen in de sloten rond de camping. Deze waterbeestjes kunnen met behulp van een zoekkaart op naam worden gebracht.

Centrale punt van de Soortendag is camping Taniaburg aan de Vierhuisterweg 72. Tussen 9.00 en 17.00 uur start er ieder heel uur een excursie. Het programma is te vinden op de website van het Natuurmuseum. Het is raadzaam om bij een excursie wandelschoenen aan te doen en bij een vogelexcursie een verrekijker mee te nemen. De parkeergelegenheid bij camping Taniaburg is zeer beperkt. Aangeraden wordt op de fiets of te voet te komen. Auto's kunnen geparkeerd worden aan de rand van het Leeuwarder bos. Alle excursies en activiteiten zijn gratis. En voor de echte fanatiekeling is er ook nog vanaf 22:30 uur een nachtvlinderexcursie op deze locatie: https://goo.gl/arbjz1

Voor meer informatie: http://www.natuurmuseumfryslan.nl/juni-soortendag-leeuwarder-bos/.
Excursieprogramma: http://www.natuurmuseumfryslan.nl/wp-content/uploads/2017/03/Excursie-rooster-31-5-17.pdf
Jeroen Breidenbach, 29 jaar
Leeuwarden
Nieuwste soorten: Larinus turbinatus, Grootvlekmospalpmot, Stenarella domator, Egale pelsmot, Izabelkleurig breeksteeltje (totaal 5355 soorten in Nederland)