Eikenmos?

Gestart door Han van Yperen, februari 01, 2017, 22:20:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Han van Yperen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/134242077
onzeker Eikenmos - Evernia prunastri gezien op 2017-02-01 Pijnacker - Koningshof en Keizershof
Foto's:






Toelichting:
Op Eik
bij voorbaat dank Han van Yperen

Pluijm

Een baardmosje, Usnea!
Altijd lastig, ik neig naar U. cornuta. Je zou er voorzichtig een flinke zijtak van kunnen afknippen (pas op dat het hele korstmos niet van de boom raakt). Die wil ik wel proberen op naam te brengen.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Han van Yperen

Beste Arno,
Dat vind ik bijzonder leuk!
Ik stuur een klein stukje op.
Kan dat in een gewone enveloppe?
Met groet,
Han

Pluijm

#3
Han, maak het stukje ook weer niet te klein, anders is het niet bruikbaar.
Wel graag in een stukje bubbeltjesfolie (of een luciferdoosje), want Usnea's zijn kwetsbaar.
Ik heb je in een PM mijn adres gestuurd.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Pluijm

Beste Han,
Het materiaal is uitstekend, onbeschadigd aangekomen! Wel een erg klein stukje, maar dat heb  je met Nederlandse Usnea's.
Ik kan helaas de Usnea niet goed op naam brengen. Ik heb er een Engelse, Duitse en Europese sleutel op losgelaten, maar sommige kenmerken zijn gewoon moeilijk te interpreteren voor mij. Ik heb ook vrijwel geen goed gedetermineerd herbariummateriaal van sommige kandidaten, om mee te vergelijken.

Wat me opvalt is de vrij stijve structuur, de -lijkt het- opgeblazen, aan de voet versmalde takken, met wit merg, en de vrij kleine, talrijke soralen. In die soralen ('poeder') zitten steeds 1-4 'isidiomorfen', een soort een mini-isidiën ('stokjes').
Die isidiomorfen groeien echter steeds uit tot één of twee stevige fibrillen, kleine, dunne haaks afstaande zijtakjes. Aan de voet van zo'n fibril vind je dan steeds nog een 'poederkrans' van de soralen waaruit ze zijn ontstaan.

Usnea hirta leek mij af te vallen, omdat die meer gegroefde (bij jou ronde) takken zou moeten hebben en vanwege de isidiën, die niet mogen samengaan met soralen. Usnea hirta kenmerkt zich ook door afwezigheid van papillen op de takken. Of jouw materiaal nu wel of niet papillen had, kon ik niet goed beslissen.

Ik houd het voorlopig op een Usnea cornuta (determinatie onzeker), en dan een stekelige, isidieuze vorm wellicht.
Met de Europese sleutel kwam ik echter ook nog in de buurt van Usnea dasaea. Die komt niet in Nederland, Engeland of Duitsland voor! Wel langs de kust van Frankrijk. Die zou geen papillen (U. cornuta wel) op de takken mogen hebben (waarover ik dus niet kon beslissen), maar heeft wel die isidiën in de soralen. Die Usnea dasaea kun je checken door een unieke inhoudstof: 'galbinic acid'. Dat moet je controleren met een laboratorium techniek: TLC. Alle andere Europese baardmossen hebben die stof niet.

Wellicht kun je nog een forser stuk verzamelen, zodat het evt. aangeboden kan worden aan andere specialisten, of dat later ooit een deel opgebruikt kan worden voor een TLC-analyse.

Misschien zie ik wel een voor de hand liggende Usnea over het hoofd, dat hoor ik graag van anderen!

Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Han van Yperen

Beste Arno,

Veel dank voor het onderzoeken en de uitgebreide beschrijving!
Ik zal de waarneming aanpassen.
Ben ook benieuwd naar eventuele reacties van anderen en kan desgewenst nog aanvullende foto's maken (bijv. van de aanhechting) of een stukje opsturen.

Met groet,
Han

Pluijm

Nog even deze oude koe op de kant helpen. Gisteren bericht gehad van P. Clerc uit Zwitserland. Het kleine stukje is uiteindelijk mee opgenomen in een TLC-analyse. Inderdaad, ook op inhoudsstoffen is U. cornuta het meest waarschijnlijk.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

KoenVerhoogt

Met vriendelijke groet, Koen Verhoogt
Favoriete soortgroepen: Korstmossen en Kevers
6237 soorten tot nu toe

https://waarneming.nl/user/photos/102250[/url