Hoofdmenu

Onder de Loep

Gestart door Mars Muusse, mei 06, 2017, 00:40:11 AM

Vorige topic - Volgende topic

Mars Muusse

Zoals je wellicht opviel is de website Gull Research Org volledig in het engels, de voertaal in de meeste meeuwendiscussies. Het leek ons evenwel leuk een aantal van de wetenswaardigheden te vertalen naar het Nederlands en die te behandelen in een rubriek "Onder de Loep". Omdat het meeuwen betreft leek het ons gepast dat er geen peil op te trekken is wanneer er weer een volgende Onder de Loep verschijnt, maar we zullen ze wel steeds netjes in dit topic aankondigen.

Oktober-November 2016 was er een influx van Pontische Meeuwen op het Noordszeestrand, o.a. bij Katwijk, nadat strenge vorst was ingevallen in oostelijk Europa. Midden November stonden er meer dan 50 beesten tussen de 2.000 meeuwen, maar niet al die Pontische Meeuwen waren even makkelijk op naam te brengen. Nu is bekend dat er mengkolonies zijn (ontstaan) in midden Polen en recenter in oost Duitsland. Ook in Nederland broedt Pontische Meeuw in mengkolonies. Van mengen komen hybrides natuurlijk en determinatie daarvan is lastig. Wat brengt de toekomst, als we van lastige vogels geen weet hebben wie de ouders waren? Vooralsnog goed documenteren lijkt het advies.

De eerste Onder de Loep gaat over enkele lastige Pontische Meeuwen op strand Katwijk, een half jaar geleden.
http://www.gull-research.org/miscellaneous/onderdeloep1.html

(dit artikel verscheen eveneens in de Duinslag - clubblad van vogelclub Katwijk)


Mars Muusse

Er is een tweede "Onder de Loep". Dit maal over de post-juveniele rui bij de grote meeuwen. Deze post-juveniele rui bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van een meeuw aan het eind van de winter / in het voorjaar.


http://www.gull-research.org/miscellaneous/onderdeloep2.html

OJGoreng

Wat een prachtartikel! Ook nuttig voor mensen die helemaal niets met meeuwen hebben, trouwens. Driewerf hulde.
Met vriendelijke groet, Zainal