wat is nu de gestippelde dieseltreinworm?

Gestart door Ton van Haaren, mei 05, 2017, 15:06:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ton van Haaren

Beste wormenverzamelaars en andere strandzoekers.
Achter de naam gestippelde dieseltreinworm gaat de latijnse naam Phyllodoce maculata schuil. Maar ik vraag me werkelijk af of deze soort met deze latijnse naam wel in Nederland voorkomt? Een sterk gelijkende soort P. mucosa heeft hetzelfde patroon maar met ietwat afwijkende kopkleur en ventrale cirren (die onderste draadvormige aanhangsels van de parapodia (die zijflapjes).
De soorten met aan de bovenzijde van de kop een donkerbruine kleur is P. mucosa (zie foto) en zonder bruine vlek P. maculata (heb ik geen foto van). Verder heeft P. mucosa een puntige ventrale cirrus en het derde en vierde segment zijn niet opvallend donker gekleurd waar dit bij maculata wel donker gekleurd is en de ventrale cirrus is eerder afgerond ovaal.
Ik heb werkelijk bakken vol met P. mucosa gezien in de (voor)delta maar nog nooit een P. maculata, dus ik vraag me af of wat wij gestippelde dieseltreinworm noemen niet gewoon P. mucosa moet zijn i.p.v. P. maculata?
Als iemand ooit een sterk gelijkend beest ziet die niet aan dit kleurpatroon van de kop en voorlijf voldoet, dan zie ik dat graag tegemoet.
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

David Tempelman

Misschien zitten de maculata meer op plekken waar je bij kunt en de mucosa's meer diep waar je minder makkelijk bij komt ?
met vriendelijke groet,
David

Ton van Haaren

Dat zou natuurlijk prima kunnen wat tevens betekent dat wat mensen aan de kust vinden allemaal betrekking moet hebben op mucosa.... ;D
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

David Tempelman

Is dus maar op 1 manier op te lossen, levende dieren fotograferen en er een paar determineren  B)
met vriendelijke groet,
David