Gegevens verzamelen in het veld

Gestart door marcel123, december 01, 2005, 22:28:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

CiteerVanmorgen kregen we de nieuwste elektronica in de strijd voor efficiëntie gepresenteerd. Gewapend met een heel klein GPS-je en een soort i-pack met heel klein beeldscherm kunnen we overal in het veld gegevens invoeren en raadplegen. Via de GPS weet het apparaat dankzij de verbinding met satellieten precies waar je staat en laat dan meteen het juiste deel van de kaart zien. Je kunt dan waarnemingen van planten en dieren invoeren in de grote databank van Natuurmonumenten. Ook kun je allerlei gegevens krijgen over het perceel waar je op dat moment staat. Hoe groot het is. Hoe het er precies uitziet. Welke natuur er voor komt. Aan wie het verpacht is. En nog veel meer. Binnenkort kunnen we er ook email mee ontvangen en versturen. De automatisering heeft eerst kans gezien om alle boswachters naar binnen te halen om achter het bureau te zitten. Zou het dan toch waar zijn dat de automatisering het nu weer mogelijk gaat maken dat we ons werk buiten doen? Het beeldscherm is bestand tegen wateroverlast. Er zit goed ingepakt.

PDA 's nu ook bij nm



mhospers

#3
Nu ook bij Staatsbosbeheer een mobiele invoermodule.

Ook-de-boswachter-gaat-digitaal

CiteerMobiel werken bij Staatsbosbeheer met Mobile ADF (ArcGIS)



Amsterdam, 7 september 2007


 


Staatsbosbeheer monitoort jaarlijks of hun beheergebieden zich volgens de doelstellingen ontwikkelen. Hierbij wordt in het veld de stand van zaken van de de flora en fauna bepaald. Dit werk wordt uitgevoerd door zowel boswachters als vrijwilligers en heeft handmatig plaats op papier in het veld. Deze gegevens worden dan later op kantoor weer ingevoerd. Staatsbosbeheer wil dit proces mobiel gaan uitvoeren.



Geodan heeft de afgelopen tijd een projectvoorstel opgesteld voor mobiel monitoren en een proof of concept uitgevoerd met de Mobile AFD van ESRI ArcGIS 9.2. Het betrof een basale invoerapplicatie met synchronisatie en kaartnavigatie bestemd voor de PDA/smartphone. Doel was inzicht te krijgen in de mogelijkheden, inspanningen, kosten en doorlooptijd. Het onderzoek besloeg zowel de mobiele variant (invoer via mobiele computer in het veld) voor de interne organisatie als de invoer variant via internet of intranet om de vrijwilligers te voorzien.



Het voortraject is afgerond en Geodan heeft van Staatsbosbeheer de opdracht gekregen het voorstel op basis van de Mobile ADF bij Staatsbosbeheer te realiseren. Het realisatie traject gaat medio september van start.
De doelstelling van het project is nog dit jaar een operationele applicatie te realiseren voor het mobiel invoeren van monitoringsgegevens in het veld via een PDA of smartphone. Naast deze PDA variant dienen er tevens dus monitoringsgegevens ingevoerd te kunnen worden via een desktop applicatie, als alternatief voor de PDA. Deze laatste betreft dus vooral de vrijwilligers.

Aan het eind van dit jaar zal de applicatie voor de boswachter én de vrijwilliger operationeel moeten zijn. Het monitoringsseizoen kan dan volgend voorjaar mobiel worden uitgevoerd.
http://www.geodan.nl/nl/organisatie/nieuws...ile-adf-arcgis/

marcel123

#4
CiteerMet de kaart GPS controleren

"Deze zomer gaan we van start met mobiel NeLIS, PDA-tjes waar de meeste data van NeLIS op zitten. Er zit een GPS in voor de exacte plaatsbepaling," vervolgt De Graaf. "Ze kunnen daarmee in het veld waarnemingen invoeren en perceelgrenzen intekenen. Op kantoor kunnen ze dan de gegevens van de PDA docken. Het Geldersch Landschap start met twee PDA's, Natuur–monumenten met vijftien. Als het goed loopt, worden dat er meer. Het is een stuk professioneler dan met een hand-GPS in het veld de waarnemingen noteren. Doordat je naast de GPS de kaart kunt zien op de PDA is het een stuk minder foutgevoelig. Je kunt immers ook zelf zien of je links of rechts van de sloot staat en daarmee de GPS controleren."
.
http://www.gismagazine.nl/asp/default.asp?...cle&newsid=2278