Klein bijtje?

Gestart door chris48, mei 01, 2017, 08:05:54 AM

Vorige topic - Volgende topic

chris48

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/137584326
Bij onbekend - Apidae s.l. indet. gezien op 2017-04-30 Wassenaar - De Hertenkamp
Foto's:






bij voorbaat dank Chris van Heerden

wilde

Een vrouw Lasioglossum en dan vermoedelijk sexstrigatum/sabulosum.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arno van Stipdonk

Vrouw Lasioglossum ben ik het mee eens maar lijkt me zeker geen sextrigatum/sabulosum welke witte haar-franjes op het einde van de tergieten hebben. Dit exemplaar heeft witte haarvlekken op basis van de tergieten. Er is zo niks over de soortnaam te zeggen.

wilde

Citeersextrigatum/sabulosum welke witte haar-franjes op het einde van de tergieten hebben
De witte haarfranjes zitten niet op het eind van de tergieten. Daar zitten gewoon vrij strakke witvuile bandjes. De haarfranjes zitten aan de onderzijkant van de tergieten, zie onderstaande foto. De kwaliteit van de foto (vooral de lichtverhoudingen laat te wensen over), maar ik blijf erbij dat sexstrigatum/sabulosum een goede kanshebbber is, ook al zie je de franjes door de donkerte niet op de foto's.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arno van Stipdonk

Foto's zijn inderdaad net niet scherp maar voor mij zijn dit haarvlekken en geen franjes.
Dus ik zou het op Lasioglossum sp. houden.

wilde

#5
Wat je ziet zijn inderdaad haarvlekken (bandjes op de achterrand van de tergieten). Dat zijn nooit franjes, want die zitten merendeels lager en ruim voor de achterrand. Zie mijn vorige reactie.
Ik blijf erbij dat het vermoedelijk L. sexstrigatum/sabulosum is, maar helaas geen zekere, want dan zouden de franjes ook zichtbaar moeten zijn. Je reactie met het noemen van franjes op het einde van de tergieten is onjuist en dus heel verwarrend voor wie deze beestjes niet kent.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

chris48

Ik heb er nu groefbij onbekend van gemaakt, lasioglossum sp alleen kan niet worden ingevoerd

wilde

Je zou dit vrouwtje ook kunnen invoeren als een onzekere Lasioglossum sexstrigatum
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arno van Stipdonk

Een laatste poging.
In het topic 'Determinatie van bijen, wespen & mieren' heb ik een verwijzing naar de Lasioglossum-tabel van Alain Pauly geplaatst. Hierin staat mooi afgebeeld dat bij L. sextrigatum/sabulosum een franje van witte haren op de eindrand van de tergieten aanwezig is (fig 134a en 134b) . Ook op de foto van Albert zitten de franjes van de haren op de eindrand van de tergieten. Op de foto's van dit topic zijn haarvlekken op de basis van de tergieten zichtbaar en géén franjes. We zijn het blijkbaar niet eens over dit punt maar ik ben volgens mij toch echt wel duidelijk.




wilde

#9
Ik hou erover op: de franjes zitten merendeels aan de onderzijkant van de tergieten (zie mijn foto) en niet aan de rand of eindzoom.
Als ze meer in het midden zitten is dat ruim voor de eindzoom, maar dan veel minder zichtbaar.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arno van Stipdonk

Albert, de eindranden van de tergieten zitten niet alleen in het midden maar lopen door over de zijkanten. Bij de voorste tergieten zitten de franjes alleen aan de zijkant, bij de achterste lopen ze steeds verder door naar het midden. Maar ze zitten wel op de eindranden wat dus heel mooi zichtbaar is op de afbeelding in de tabel van Pauly.

wilde

#11
De franjes zitten op de tergieten 3 en 4 het meest op de zijkanten. Pas bij tergiet 5 is het iets anders, maar dat is ook logisch, want die tergiet (met groefje) is veel smaller dan de eerdere. Op zich is het juist dat de tergietranden naar de zijkant buigen en daar ook een rand hebben, maar de opmerking (zonder nuancering) dat de franjes aan het einde van de tergieten zitten is per definitie niet juist. Dan suggereer je voor mij (en vermoedelijk veel anderen) dat de franjes in het midden (het eind dat het verst naar achteren komt) zitten. Dat schrijf je weliswaar niet, maar duidelijkheid is van belang. De franjes zitten ruim voor de eindzoom en de meeste op de zijkanten van de tergieten. Wat Pauly laat zien weet ik niet, maar ik heb genoeg aan mijn eigen waarnemingsvermogen en mijn foto's.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me