dikke dijen...bladloper maar welke? | Eure, NW-Frankrijk | juli

Gestart door gerbenth, april 14, 2017, 12:11:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

gerbenth

Mooi beest.
Ik zie weinig bladlopers met zulke donkere poten maar vrees dat er te weinig te zien is op de foto voor een soortnaam

https://observation.org/waarneming/view/136733075
onzeker Brachypalpoides spec. gezien op 2014-07-01 France - Beaumont-le-Roger
Foto's:


hoop 't te horen
groeten
Gerben

andre.schulten

't is een roofvlieg, een Choerades, maar de soort is aan de hand van deze foto niet te bepalen (iets in de buurt van femoratus, marginatus).

gerbenth

#2
oe...verraderlijke beesten. Kan je niet zeggen dat het een mogelijke C. marginata is (niet marginatus, dat is een Eikenstamjager begrijo ik)
De foto's die ik van marginata zie geven ook wat groenige ogen, witte schouderstreepjes en grotendeels donkere poten met lichte beharing. De witte haren op de snoet passen beter op de door jou gesuggereerde C. femoratus
(cf http://www.robberflies.info/keyger/htmle/keychoerades.html )
Dank voor je antwoord,  André. Ik zal me er verder naar kijken



groeten
Gerben


Reinaerde

#3
C. marginatus en marginata zijn hetzelfde beestje, een kwestie van schrijfwijze. In NL wordt de mannelijke uitgang geprefereerd bij het genus Choerades. Hetzelfde geldt voor C. femorata/femoratus. Een ander probleem is dat de soort C. femoratus synoniem is verklaard aan C. marginatus. In een aantal landen wordt de soort (waarschijnlijk terecht) weer als geldige soort beschouwd maar er is nog geen echte literatuur beschikbaar behalve de site die je noemt. Jouw conclusie dat de witte gezichtsbeharing op femoratus wijst is juist maar ook marginatus heeft dat soms. Op de foto is niet te zien of het een M of V is wat daarbij een rol speelt. Wanneer femoratus inderdaad een geldige soort is dan zijn waarschijnlijk de meeste NL exemplaren femoratus ipv marginatus. Je kan het dier invoeren als C. femoratus/femorata op onzeker.
Groeten,

Reinoud

Meester Quaedflieg zegt: Meldt uw buitenlandse waarnemingen op Observation.org!

Milieuvriendelijk vliegen: https://www.nev.nl/diptera/

Roofvliegengids: http://www.jeugdbondsuitgeverij.nl/product/veldgids-roofvliegen-van-nederland-en-belgie/

gerbenth

ah ok, dank je... Beide namen staan los van elkaar in observado. Ik had kunnen bedenken dat de namen toehoorden aan hetzelfde beestje.
Begrijp ik je goed dat áls het een soort is, de dieren in NL waarschijnlijk femorata/us zijn? In Frankrijk kan dat natuurlijk anders zijn.
Over de witte beharing; ik begreep dat het alleen bij mannen voorkwam...

Ok, ik maak er een onzekere femorata/us van... Dank Reinoud
groet
Gerben

Reinaerde

Net nog even de sleutel van Geller-Grimm gecontroleerd en wat de gezichtsbeharing wordt het er niet duidelijker op :-). Alleen het mannetje van femoratus is de glimmende gezichtsbeharing wit maar soms gelig en bij marginatus is het altijd geel. Bij mijn NL exemplaren is die beharing zowel bij M als V wit en bij een reeks Franse exemplaren is de gezichtsbeharing heel bleek geel en soms wit terwijl ik denk dat het de "echte" marginatus is. Kortom, het probleem is dat de gebruikte kenmerken tamelijk variabel zijn. Dat gezegd hebbende, ben ik er persoonlijk van overtuigd dat het inderdaad twee verschillende soorten zijn.
Groeten,

Reinoud

Meester Quaedflieg zegt: Meldt uw buitenlandse waarnemingen op Observation.org!

Milieuvriendelijk vliegen: https://www.nev.nl/diptera/

Roofvliegengids: http://www.jeugdbondsuitgeverij.nl/product/veldgids-roofvliegen-van-nederland-en-belgie/