Hoofdmenu

Meeuwenmysteries 2

Gestart door Mars Muusse, april 04, 2017, 11:50:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

Mars Muusse

Na de juveniele vogels volgt deze volgende foto.
Het is midden winter, en op een wat druilerige dag besluit iemand toch nog langs de stortplaats van Barneveld te rijden. Naast het plasje liggen wat kiezels en daar staat dit beest. Wat is het? En belangrijker, waarom?Jos Welbedacht

Een gewone meeuw is het iig niet. Voor Kleine Mantelmeeuw is de handpenprojectie te kort, de snavel te fors, de kleur van de dekveren te grijs en heeft de vogel te weinig tekening. Voor Pontische Meeuw en Geelpootmeeuw klopt er van alles niet: korte hpp, kleuren, te smudgy donker op de kop en onderdelen, korte poten, weinig tekening in de dekveren. Grote Mantelmeeuw is het ook n iet, noch Zilvermeeuw (al dan niet Amerikaans). De leigrijze mantelkleur, de stevige snavel, het lichte oog, de smudgy kop en onderdelen, de weinig getekende grijzige grote dekveren en tertials en de roze poten maken hier wat mij betreft een Slaty-Backed Gull van. Ook de wijze van waarop je de vogel introduceert suggereert dat het niet iets gebruikelijks is B) maar correct me if I'm wrong.
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Alexander Devos

Ik ga mee met Jos: kamtsjatkameeuw! :duim:

Grapje... .  Ik krijg hoofdpijn van dit beest  :rolleye:  Wat anders dan een kleine mantel kan het zijn?  Maar hier steekt een adder onder het gras ... .  Een hybride?  Lijkt mij verdacht bleke handpentoppen te hebben voor een kleine mantel.  Maar ik weet het absoluut niet.  Ik zit zelfs in de knoei met de leeftijd: de handpentoppen lijken mij te puntig voor een 3de winter (vooral de buitenste) en te afgerond voor een 2de winter (dan de binnenste meest zichtbare)... .


OJGoreng

Ik weet geen kloot van meeuwen die hier hoogstens als dwaalgast zouden kunnen opduiken, maar met Malling Olsen erbij werd het aantal opties door eliminatie al snel beperkt tot (2w) L. occidentalis en L. schistisagus; bijna alle andere donkere meeuwen zijn compleet anders gebouwd, en L. dominicanus zou op deze leeftijd andere schouder/mantelveren en al bijna gele poten moeten hebben, dus die is het ook niet.  L. occidentalis zou in dit kleed een donker oog moeten hebben en minder gestreepte onderdelen en kop, dus ik ga ook mee met Jos... het lichte oog, de zuurstokroze poten het nogal vlekkerige kop- en onderkleedpatroon in combinatie met de zadel-staart-dekveren-handpennencombinatie die op 2w wijst kan ik de kenmerken niet met een andere soort rijmen dan L. schistisagus.

Overigens las ik de probleemstelling als een "wat als"-casus; ik neem aan dat dit beest niet echt in Barneveld is opgedoken, maar in z'n thuisgebied is gefotografeerd.

Met vriendelijke groet, Zainal

Mars MuusseNou dat ging snel zeg. En wederom buitengewoon goed beredeneerd.
Ik ga er voor het gemak maar meteen van uit dat, indien zo'n Kamtsjatkameeuw (Slaty-backed Gull) opduikt in Nederland, hij direkt wordt bestempeld als 'iets bijzonders', en dat lijkt me een bemoedigende gedachte. Er waren tijden, en die liggen niet eens in zo'n heel ver verleden, dat veel vogelaars vonden dat 'zo iets toch echt niet te doen is'.

Overigens is dit wel een kleed waar redelijk wat aanwijzingen zijn te vinden om tot een juiste determinatie te komen:
- de nieuwe schouderveren (pijl 2) zijn dermate donker dat in onze contreien alleen verwarring kan optreden met Grote en Kleine Mantelmeeuw.
- Die woeste kop (1) en 'zuurstok roze poten' (6) kloppen niet voor Kleine Mantel.
- De nagenoeg geheel donkere staart (5), de egaal donkere tertials (4) en de egale modderbruine grote dekveren (3) zijn echt niet passend op Grote Mantel.

Dat maakt het zeker tot een duidelijke Slaty-backed Gull.
Slaty-backed Gull komt voor in oostelijk Azië en is mede door de toegenomen visindustrie een soort die sterk uitbreidt. Er zijn al een handvol waarnemingen van deze soort in landen in Europa (Groot Britannië, Ierland, Finland, Letland). Het is niet heel raar wanneer binnen een vijftal jaar er ook een bij ons opduikt.
Op ORG staan heel wat meer plaatjes en verhaaltjes over herkenning, voorkomen, etc. Daar zal je ook de adulten vinden, en ook dat zijn vogels die op zich wel te doen moeten zijn lijkt me.
http://www.gull-research.org/schistisagus/5cyjan.html

Mars

JJ Blom

Errug mooi, Mars!
Een andere factor die wellicht meespeelt, is de afnemende omvang van het zeeijs in de Noordelijke IJszee. Dit kan er voor zorgen dat er een noordelijke doorgang is geweest. Martin Garner noemde dat als een mogelijke oorzaak voor het verschijnen van Beringmeeuwen in de WP. Misschien ook voor schistisagus?
Groeten, Jan-Jacob

Mars Muusse

Ik vergeet de credits:
foto van Ian Davies genomen in Japan.
Zie ook:
Slaty-backed Gull (schistisagus) 2nd cycle (2CY), December 26 2013, Cape Nosappu, Hokkaido, Japan. Picture: Ian Davies.
http://www.gull-research.org/schistisagus/slaty2cy/slaty30.html