Welke soort (Skimmer?)libel Gambia?

Gestart door Danoz1977, maart 25, 2017, 08:23:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

Danoz1977

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://gambia.observation.org/waarneming/view/134917122
Libel onbekend - Anisoptera indet. gezien op 2017-02-13 Gambia - Western Division WD
Foto's:


Toelichting:
ik kom er niet uit.
bij voorbaat dank Daan van Werven

nick w

Dat snap ik  ;) met die zigzag op het borststuk moest je maar eens onder Trithemis kijken...

groet,
Nick W

Danoz1977

Ik blijf deze lastig vinden, op basis van foto's van libellen van Gambia.observation.org kom ik er geen tegen die hier echt op lijkt, deze is telkens donkerder met kleine gele vlekjes en een donkere lange aanhangselen. Trithemis arteriosa misschien?
groet Daan

nick w

OK, hij is ook lastig want we hebben niet van alle Trithemis-soorten in die regio goede afbeeldingen van de thorax, en we weten ook niet 100% zeker welke soorten er wel en niet voorkomen. Arteriosa is het niet, dan zou je toch de rode vleugeladering moeten zien, en die heeft ook niet zo'n donkere tekening.

We zoeken een soort met donkere tekening en geen kleur in de vleugels, ook geen basisvlekken.
Dit is een mannetje dus we strepen alle rode soorten gelijk weg want hier zien we geen rood (van de rode soorten hebben alleen de vrouwtjes een min of meer bruingelig/zwarte tekening). Als ik dan puur op de tekening afga is T. stictica de meest waarschijnlijke kandidaat. We weten dat die soort in elk geval voorkomt daar. Maar ik geef je geen 100% garantie want, zoals gezegd, we weten nog niet alles. En je foto biedt geen heel goed zicht op de hamulus, wat nog houvast had kunnen geven.

Kortom, maak er voorlopig maar een onzekere stictica van.

groet,
Nick W

Weia

Zijn jonge mannetjes Trithemis ook al rood of blauw?
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

nick w

De rode hebben, net als heidelibellen, al snel een blos voorzover ik weet. Berijpen duurt langer denk ik. En het blauw van de blauwe soorten is net als bij oeverlibellen en platbuik in feite berijping.
Maar dan nog geldt, dat de tekening van de verse man die van de vrouw niet ver ontloopt en dan blijft er met deze hierboven niet heel veel over aan kandidaten (voorzover we de tekening van de dames kennen). Als het Azië was zou je misschien aan festiva kunnen denken, maar die is er in Afrika niet.

groet,
Nick W

Danoz1977

Dank Nick! Hoop dat ie nog wel definitief gemaakt kan worden? Zie dat het eerste ingevoerde waarneming is in Gambia op gambia.observado.org.
groet Daan

nick w

ik heb een expert geraadpleegd, die zei overweeg eerst de logische soorten. Hij denkt aan grouti.

groet,
Nick w


Danoz1977

ok, dank, daar heeft ie inderdaad wel wat van
groet Daan

Goyatlah

#10
Grouti was ook mijn idee. Is sowieso de meest algemene zwarte Trithemis in Gambia. Nick, wat is je bron dat T. stictica in Gambia voor komt? Ik heb geprobeerd hem op te zoeken op de Afrca Dragonflies site, maar ik kan de link niet vinden (crash van Mozilla Firefox een tijdje terug). Overigens staat deze site ook niet in het literatuur overzicht hier. Maar stictica, als ie in Gambia voorkomt is zeker niet algemeen.

Btw, bij libellen wordt zwart nooit een andere kleur, tenzij er berijping overheen komt. Dus geen zwart naar rood (rood is pigment).
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Goyatlah

#11
Nick heeft me de link doorgegeven.
Nieuwe links voor libellen in Afrika zijn:
ADDO (wetenschappelijke site ondersteund o.a. door K.D.): http://addo.adu.org.za/
VMus (een soort waarneming.nl, voor m.n. Zuid-Afrikaanse libellen): http://vmus.adu.org.za/vm_search.php?database=odonata
Dragonflies of the Gambia (Facebook groep van Allen Holmes): https://www.facebook.com/groups/877885018985709/
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's