Hoofdmenu

larf/nimf

Gestart door Weia, januari 19, 2017, 18:09:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Insectologen houden het op 'nimf' bij dieren met onvolledige gedaanteverwisseling en 'larf' bij een popstaduum, maar bij de libellen wordt eigenlijk altijd larf of larve gebruikt. Nu komt het interessante: larf komt via via uit het Latijn en vervolgens is het waarschijnlijk uit het Etruskisch afkomstig. Ik vraag me of er wel één ander Nederlands woord is dat uit het Etruskisch stamt.
Nimf komt uit het Grieks en verder weet men het niet. Dus pre-Grieks?
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

ronaldschroder

#1
Het was me nog niet opgevallen, het onderscheid tussen larve en nimf. Persoonlijk ben ik geneigd de insectologen te volgen (immers, "echte" larven lijken op rupsen), echter even checken in de Nederlandse libellenliteratuur (Dijkstra, Bos en de atlas) laat inderdaad zien dat het woord larve gemeengoed is. Het boek "Zoetwaterleven van Noordwest-Europa" van Greenhalgh en Ovenden gebruikt dan weer wel het woord nimf. Dit boek is uit het Engels vertaald naar het Nederlands, wellicht is het taalgebruik in de Angelsaksische literatuur anders dan in de onze.

Tillyard (1917 (alweer 100 jaar geleden!)) zegt:

The term nymph is applied to the aquatic larvae of those insects which have an incomplete metamorphosis (...). The term, however, subserves no useful purpose, since the nymph is, biologically, simply a larval form, and nothing more nor less. It is, also, somewhat inappropriate to the appearance of these creatures.

En met dat laatste ben ik het dan wel eens.  ;)  In het Griekse pantheon waren nimfen bevallige halfgodinnen; naast waternimfen waren er ook bosnimfen. Merk overigens op dat Tillyard over aquatische insecten spreekt, de nimfen van sprinkhanen zou hij derhalve ook gewoon larven hebben genoemd.

Over de Etruskische taal is te weinig bekend om te zeggen dat er wel of geen Nederlandse leenwoorden zijn. Als het al zo zou zijn, dan zijn ze waarschijnlijk toch via het Latijn hier terechtgekomen; het Etruskisch is niet verwant met de Indo-Europese talen en de Etruskische cultuur is destijds volledig opgegaan in de Romeinse, of zelfs helemaal verdwenen. Overigens reppen mijn Latijnse woordenboeken niet over enige Etruskische oorsprong van het woord larva, als betekenis geven ze spook.