Regendaas ??

Gestart door javanerkelens, oktober 15, 2007, 20:09:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Ik had nog twee foto's liggen waarvan ik vermoed dat het allebei gaat om de
Haematopota pluvialis.........maar ben er niet helemaal zeker van.
Kan iemand mij uitsluitsel geven.


Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

en dan de tweede
Groet,
Joke (van Erkelens)

ticor

#2
Aan het eerste antennelid te zien op de tweede foto, denk ik H. crassicornis.
Met vriendelijk groeten,
Tim
Insectenalbum

javanerkelens

Effe in mijn boekje gekeken en daar staat een korte vermelding van H. crassicornis en daar staat bij dat het verschil zit in een lichte V of Y-figuur in de discale cel..........en ik moet bekennen , dat ik niet weet wat een discale cel is....

CiteerAan het eerste antennelid te zien op de tweede foto, denk ik H. crassicornis.
Waar zit dat verschil dan precies in ??? Ik zie alleen dat op de eerste foto het drie leden lijkt en bij de tweede foto....(twee ???)leden die tevens donkerder van kleur zijn of ligt dat aan de foto.

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

ticor

#4
Eind juli heb ik heb onderstaande foto's op diptera.info geplaatst.
Ik dacht, door de verdikking van het eerste antennelid, dat het om een H. crassicornis ging en dat bleek correct te zijn.


Mijn derde foto lijkt op jouw 1ste en die is gedetermineerd als H. italica zijnde.

Best even wachten op de specialisten.Met vriendelijk groeten,
Tim
Insectenalbum

javanerkelens

#5
Aha.....dus toch twee heel verschillende.

Nou bedankt Tim !!! :duim:

Ga het nog eens rustig bestuderen, onder het genot van een pilsje.....
Groet,
Joke (van Erkelens)

Louis.Boumans

#6
Ik denk dat het beide H. pluvialis zijn, gezien de insnoering van het 1e antennelid. Het vrouwtje van H. subcylindrica heeft dat echter ook, dus ik weet niet..
Merk op dat Jokes eerste foto een vrouwtje toont en de tweede een mannetje, dus wel twee verschillende individuen.

Joke: de discaalcel is de rondom gesloten cel op het midden van de vleugel. Die is het duidelijkst te zien op de laatste foto van Tim (dus de italica). Het kenmerk van de V of Y figuur ken ik niet. Bij de basis, dat is aan de kant van het lichaam, is in deze cel wel een Y vorm te zien, maar soms ook aan de top. Ik weet niet of het een betrouwbaar kenmerk is om crassicornis te onderscheiden van pluvialis.

javanerkelens

Dan heb ik een paar vragen en deze staan in de foto's zelf.......
Groet,
Joke (van Erkelens)

javanerkelens

Groet,
Joke (van Erkelens)

Louis.Boumans

Hoi Joke,

als bij veel vliegen: de mannetjes hebben de ogen boven dicht bijeen, hier aaneen sluitend; bij de vrouwtjes verder uiteen. Igv dazen is het extra handig dit verschil te weten - hoewel, de vrouwtjes herken je ook daaraan dat het de enige vliegen zijn die je actief achtervolgen.

De insnoering is nr. 1 in jouw foto van het vrouwtje. Bijgaand je foto met ingetekend de discale cel. Een Y of V figuur is te herkennen als lichte vlek aan de basis van deze cel. Maar ik weet dus niet of het dit is wat jouw boekje bedoelt. Welk boek gebruik jij?

Een goed boek is dat van Theo Zeegers en Ton van Haaren. Zij geven niet de insnoering van het 1e antennelid als kenmerk voor de mannetjes van pluvialis - of van enige andere soort. Toch zie ik bij jouw mannetje wel een soort insnoering op het midden van het eerste antennesement. Missch is het alleen de overgang van bestoven naar glanzend.

Ik kan niet beslissen tussen pluvialis en crassicornis. In dit boek is het 1e antennesegment van crassicornis nog dikker dan die op jouw foto, maar van pluvialis weer wat dunner. crassicornis zou wat minder bestuiving van dit segment moeten hebben dan die op jouw foto. Andere verschillen op deze foto moeilijk te zein. Kortom: ik kom er niet uit. Als je het op diptera.info zet reageert Theo missch zelf.

Groet, Louis

javanerkelens

Nou, ik ga het allemaal eens goed bestuderen en ik ben nog bezig om mij aan te melden op Diptera.nl (maar dat lukt nog niet helemaal, krijg allerlei foutmeldingen, maar zal wel goed komen).
Ik laat het eerst dan maar even en kan dit goed gebruiken als oefenmateriaal , zullen we maar zeggen. En mocht er nog wat uitkomen op Diptera, dan laat ik dat nog even horen.
Moet wel mijn Engels even updaten....ha ha


Groet Joke  :duim:
Groet,
Joke (van Erkelens)