Hoofdmenu

Grote Grazers

Gestart door Maico Weites, september 04, 2007, 17:03:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

Wie weet wat het oude verspreidingsgebied van de tarpan, oeros(als die in nederland voorkwamen) en wisent in Nederland.

Zou het graag willen weten

Maico ^_^  
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Esther

Alleen over de Tarpan weet ik iets, http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/tarpan/index.htm
daar staat ook een mailadres van iemand die je misschien wat meer kan vertellen.
Boven in die link staat wel wat meer over andere diersoorten, misschien heb je er wat aan.

Groet Esther

Tim Asbreuk

Het exacte verspreidingsgebied weet ik ook niet dit is van biotoop afhankelijk. Maar uit bot vondsten en oude jacht verslagen is bekend dat ze alle 3 in Nederland voor kwamen.  
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

tekenaar

CiteerAlleen over de Tarpan weet ik iets, http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/tarpan/index.htm
daar staat ook een mailadres van iemand die je misschien wat meer kan vertellen.
Boven in die link staat wel wat meer over andere diersoorten, misschien heb je er wat aan.

Groet Esther
Klink wel heel erg anders als alles wat ik heb gehoord over de Poolse stam paarden (= koniks!). M.a.w. ik heb ernstige twijfels bij de bovengenoemde site.

Samengevat: konik is pools voor "pony" en zo worden/werden de kleine muisgrijze paarden genoemd die in een bepaalde regio in Noord Polen werden gehouden door arme boeren. Deze ponies hadden veel overeenkomsten met de uitgestorven tarpan en uit deze ponies is de huidige konik geselecteerd (die in Polen "teruggefokte tarpan" wordt genoemd omdat de naam "konik" daar voor iedere pony wordt gebruikt!). Het is onduidelijk in hoeverre er echt een link is tussen de uitgestorven tarpan en de huidige konik. Uiteraard zijn het beide paarden, maar verder? De uitgestorven tarpan (altans de laatste exemplaren daarvan) had overigens domesticatiekenmerken, waarvan hangende manen het meest opvielen. Je kan je dus afvragen of tarpans wel wild waren en niet verwilderd (of kruising tussen wild en verwilderd). Hoe het ook zij: het echte wilde paard is uitgestorven. Przwalski's zijn wel wilde paarden, maar toch niet de voorouders van gedomesticeerde paarden. Przwalski's hebben n.l. een chromosomenpaar meer als huispaarden en het is onwaarschijnlijk dat zo'n chromosomaal kenmerk bij alle afstammelingen verloren zou zijn gegaan. Hybriden tussen Przwalski en gedomesticeerd paard zijn wel normaal vruchtbaar.

In Polen worden nog steeds koniks/teruggefokte tarpans gefokt en daar zijn voor zover ik weet nooit andere rassen in ingekruist.

Natuurlijk zijn de Nederlandse koniks wel ponies met veel oorspronkelijke kenmerken; maar een wilde diersoort zijn ze niet en worden ze ook niet. Ik weet niet of de nederlandse koniks rechtstreeks afstammen van de Poolse lijn of dat er van alles is ingekruist. gezien de eenvormigheid van de koniks en het feit dat er relatief weinig kleurvarianten in voorkomen (soms een zwarte of een exemplaar met een witte kol/voet) vermoed ik dat we hier de Poolse lijn hebben, zonder inkruisingen.

Uit Polen is een rapport dat er koniks zijn/waren die 's winters wit gekleurd werden. Heeft iemand dit ooit bij een Nederlandse konik gezien? Dit zou wel eens een vrij uniek kenmerk kunnen zijn wat in de hedendaagse lijn verloren is gegaan.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/