Hoofdmenu

Poema

Gestart door Pim, juni 14, 2005, 22:40:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Via Nederlandse websites wordt gehandeld in exotische dieren

Mogelijk naar aanleiding van onze discussie, of op eigen initiatief is er nu gekeken naar de handel in dieren als bijvoorbeeld de Poema. Ze hebben wel veel gevonden lijkt het, maar of er een Poema bijzat weet ik niet. Maar ik neem aan dat als je iemand die een Tijger aanbiedt vraagt of hij ook een Poema heeft dat je een goede kans maakt.
Of iets vergelijkbaars.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

#151
hebben jullie de damherten gezien tussen die edelherten (kleine donkere herten op de laatste foto)?

Ja, poema's worden gehouden door particulieren. Het aantal zal niet erg hoog zijn maar met name in Duitsland zijn ze ook te koop (legaal).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek Verkerk

#152
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

jva

#153
Beste lezers,

Even dit topic uit de mottenballen halend en misbruikend vanwege een aan poema gerelateerd onderwerp. Ik vind het niet nodig om daar een apart topic voor te starten, wilde het enkel even delen (tevens als archief voor mijzelf fungerend).. ;D

Het is bekend dat poema's, net als Siberische tijgers, daar waar ze samen met wolven voorkomen en veelal concurreren, ook (al dan niet systematisch) op wolven prederen (van de tijger is bekend dat ze dat wel systematisch doen en dus de aantallen wolven in een gebied sterk kunnen reguleren). In tegenstelling tot de tijger, vind je van de poema verschillende (beeld-)gedocumenteerde gevallen op het internet, nog nooit eerder was er echter (m.i. authentiek) filmmateriaal van..tot vorig jaar op Vancouver Island in Canada.

Ik heb altijd al een zwak gehad voor gedragsbiologie, w.o. relaties tussen verschillende (top-)predatoren onderling. Onderstaande filmpjes (zelfde situatie) kwam ik toevallig tegen: een gevecht op leven en dood tussen een poema en een wolf. Misschien voor sommigen te veel sensatie, maar m.i. nog nooit eerder middels video gedocumenteerd dat wilde dieren van betreffende soorten elkaar naar het leven staan en dus een unicum te noemen is. Op internet rouleren nog wel wat meer video's uit de '60-/'70-jaren, waarbij gevechten tussen o.a. wolven en poema's te zien zijn, maar m.i. doorgestoken kaart en betrof het (deels) gedomesticeerde dieren. Dierenwelzijn was destijds in ieder geval niet iets waar zwaar aan getild werd. 

De filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=8-mYvwyZDNA
https://www.youtube.com/watch?v=eXL_ALCRUcU
Jelle

lennartv

Interessant filmpje! Ik kan me herinneren dat ik vroeger wel eens een dvd heb gezien, waarbij een poema van zijn kill verjaagd werd door drie wolven. Hierbij kwam het niet tot een gevecht omdat de poema zag dat hij kansloos was. Ook viel op dat een poema nog een stuk kleiner is dan een wolf.
Groetjes,

Lennart Verheuvel

www.naturebylennart.com

Johan Helmus

Poema op wikipedia
Lengte: kop-romp 95-150 cm, staart 53-85 cm, hoogte 60-76 cm. Gewicht: 27-120 kg. Deze afmetingen gelden voor poema's in het algemeen, maar de poema's in de tropen zijn kleiner dan hun soortgenoten uit koudere streken.

Wolf op wikipedia
Wolven hebben een kop-romplengte van 1 tot 1,5 m,[3] en een staart van 30 tot 50 cm. De schouderhoogte is 65 tot 80 cm. Vrouwtjes zijn zo'n tien procent kleiner dan mannetjes; mannetjes wegen 20 tot 80 kg, vrouwtjes worden gemiddeld 18 tot 50 kg zwaar.

Blijkbaar zit er nogal wat variatie in de grootte van beide soorten. (Deze variatie lijkt me wel erg groot, bijvoorbeeld een wolf van 20kg?, maar misschien zijn subadulte dieren ook meegenomen?) Volgens wikipedia kan een poema in potentie dus groter worden.
Groeten, Johan Helmus