Vraagje Photoshop: Kleuren veranderen na opslaan als JPG

Gestart door knoopsdaan, november 13, 2016, 14:11:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

knoopsdaan

Hallo allemaal!

Als beginnend PhotoShop gebruiker liep ik vorige week tegen een vreemd probleem aan. Ik was mijn vakantiefoto's van Lesbos aan het uitzoeken en bewerken en zag dat sommige foto's hele andere kleuren hebben gekregen nadat ze zijn opgeslagen als JPG. In PS zelf zien ze er prima uit maar als ik de foto opsla en daarna bekijk (met picasa fotoviewer) is de foto veel grauwer/grijzer.
Het gekke is dat als ik dezelfde foto in bijvoorbeeld windows photoviewer bekijk hij er wél uitziet zoals in PS. Nog vreemder is dat als ik de foto upload naar observado.org ik weer de grauw/grijze versie zie.

Bijgaand een voorbeeld. Links een printscreen van hoe ik de foto in PS zie. Rechts de JPG geopend in picasa fotoviewer. (Geen wereldplaat, maar op deze foto is het verschil goed te zien)

Na wat gegoogle wat geprobeerd met de kleurinstellingen maar ik merk geen verschillen. (Stond/Staat nu op sRGB) Daarna PS maar eens teruggezet op de fabrieksinstellingen maar ook daarna geen verschil..

Misschien dat een printscreen van mijn kleurinstellingen helpt, en een printscreen van het scherm dat ik krijg via opslaan als..
Bij dit scherm heb ik ICC kleurprofiel uitgevinkt om te kijken wat het resultaat was omdat daar het Adobe Kleurprofiel aangevinkt staat. Maar merk helaas geen veranderingen als ik deze uitvink.

Zou iemand me kunnen helpen of kunnen verklaren hoe dit kan?
Alvast hartelijk dank!

Mvg. Daan Knoops

Helen Commandeur

Hallo Daan,

Heb ooit gelezen dat Picasa foto's weergeeft naar eigen (voorgeprogrammeerd) inzicht, donkere foto's worden b.v. automatisch opgelicht.
Maak je foto's in RAW of JPG?

Groeten,
Helen.
Ontwikkelaar van "Vogelnamen vertaler" voor Android, zie: https://play.google.com/store/apps/details?id=birdworld.translator.pro&hl=nl

Bart van Hoogstraten

Heeft met de compressie van de jpg te maken. Kijk eens even naar de omvang (Mb's/Kb's) van jouw eigen jpg op je machine en naar de versie die ergens op een server staat. Goeie kans dat die op je machine Mb's betreft en die ergens opgeslagen staan op een server slecht Kb's zijn.
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

knoopsdaan

Helen en Bart bedankt voor jullie reacties!

@Helen. Ik had het nog nooit gelezen maar als ik mijn foto's (alleen bij raw) in picasa fotoviewer open wordt de foto na een paar tellen ineens lichter, bedoelde u dat? Ik fotografeer altijd in RAW

@Bart. Ik heb het gechecked en je hebt inderdaad gelijk! Mb's op mijn laptop en kb's op de server

Sinds kort ben ik erachter gekomen waar het fout kon gaan in picasa fotoviewer. Het was een vinkje "kleurbeheer inschakelen" in picasa zelf (Heb echter eerder nooit aan dit vinkje gezeten). Ikzelf zie mijn foto's dus nu zoals ik ze bedoeld had.

Als ik ze upload op internet gaat het wel nog mis. Ik blijf steeds de grauwgrijze versie zien.
Na veel gegoogle en lezen van fora zag ik dat veel mensen hun kleurinstellingen op sRGB moesten zetten en ze toen geen probleem meer hadden.
Mijn kleurinstellingen staan altijd op sRGB dus ik begrijp niet waar het bij mij fout kan gaan.

Een oplossing heb ik gevonden in Photoshop via exporteer --> opslaan voor web. Ik moet daarbij wel het vinkje "omzetten naar sRGB" aanzetten, anders werkt het niet. Vreemd want het staat al in sRGB..

Ergens zal het dus toch fout zitten met de kleurinstelling denk ik? Iemand een idee zodat ik niet van elke foto een aparte webversie hoef te maken?

Alvast bedankt!

Helen Commandeur

Hallo Daan,

Bart weet gelukkig veeeeel meer.
Goed mogelijk dat je deze post al hebt gelezen https://www.dpreview.com/forums/thread/3378601

Ik importeer foto's in Lightroom en zag tijdens het openen van foto's altijd in een flits eerst goede kleuren en belichting en daarna de geopende fletse foto's.
Op internet kwam ik de volgende info tegen: https://photographylife.com/how-to-get-accurate-canon-colors-in-lightroom.
Preset is ook te vinden voor Nikon RAW.

Groeten,
Helen
Ontwikkelaar van "Vogelnamen vertaler" voor Android, zie: https://play.google.com/store/apps/details?id=birdworld.translator.pro&hl=nl