't is gebundeld en het is een pluimpje

Gestart door JW_2all, oktober 28, 2016, 14:18:04 PM

Vorige topic - Volgende topic

JW_2all

't is een slijmzwam, zoveel is zeker.

En op 22-10 was het nog wit:



Op 28-10 is 't bruin, en ziet het er zo uit:


Ik ga ervan uit dat het een stemo-dinges is, en dat hij nu gebundeld is.

en dat hij dus naar HvH zou moeten worden opgestuurd om de naam te weten

Wat is die donkere druppel die omhoog kruipt?
Groet,
Jan

Marian Jagers

#1
Citaat van: JW_2all op oktober 28, 2016, 14:18:04 PM
1. 't is een slijmzwam, zoveel is zeker.

2. Ik ga ervan uit dat het een stemo-dinges is, en dat hij nu gebundeld is.

3. en dat hij dus naar HvH zou moeten worden opgestuurd om de naam te weten

4. Wat is die donkere druppel die omhoog kruipt?
1-3 mee eens. Alleen dat gebundeld? Vanwege die donkere druppels?
4. Het donkere deel betekent dat je vondst aan de top nog niet is opgedroogd. Door verstoring (door wat dan ook) vertraagt het opdrogen gemakkelijk. Niet goed opgedroogd zullen de toppen verkleven.
Als tussen de hoeveelheid vruchtlichamen een of enkele gave vruchtlichamen zitten, is dit geen probleem bij het determineren. Zijn ze allemaal verkleefd dan kan er wel een probleem zijn. Nogal eens moet ook de top van het netwerk bekeken worden. Het verkleefde deel kun je niet goed beoordelen. Je trekt het bij het scheiden van de vruchtlichamen namelijk kapot.


Groeten Marian

JW_2all

Marian, bedankt.

Vooral die toevoeging: die druppels betekent dat hij nog aan het opbouwen is. Pas daarna heb je een droge vorm die gaat sporuleren. En dan mag hij in een doosje op de post
Groet,
Jan

Marian Jagers

#3
Jouw vondst was op het moment van de foto opgedroogd op de top na.
We zijn nu een paar dagen verder. Bij een normale ontwikkeling droogt het vruchtlichaam als het eenmaal gaat drogen heel snel helemaal op. Zien de toppen er nog steeds hetzelfde uit (vermoedelijk wel iets lichter van kleur maar nog vast geklonterd) dan verandert er niets meer. Je kunt dan stellen dat de ontwikkeling toch wat verstoord is (om e.o.a. reden).

Naast de uiterlijke vorm zijn ook de microscopische kenmerken van belang. Je moet weten hoe de sporen er uit zien en ook hoe het netwerk onder de droge sporenmassa er uit ziet.
Zijn alle toppen met elkaar verkleefd dan is het lastig dit deel van het netwerk goed te beoordelen. Bij sommige soorten is het van belang juist dit deel goed te bekijken, maar bij andere is dat niet nodig.

Ter info bijgaand een foto van een rijpe Stemonitis met sporen en een waar de sporenmassa is uitgeblazen waardoor het voor de determinatie belangrijke netwerk zichtbaar is geworden.

Groeten Marian