cocon van uitgekomen gaasvlieg?

Gestart door Jan van Duinen, oktober 22, 2016, 23:05:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan van Duinen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/125794349
Gaasvlieg onbekend - Chrysopidae indet. gezien op 2016-10-22 Schoonloo - Boswachterij Schoonloo - Zuid
Foto's:


bij voorbaat dank Jan van Duinen

arpwifi

Ha Jan,

Puik bouwwerkje :)

Om te beginnen: Ik weet/herken het niet. Maar toch even een paar overwegingen:

Je kent de coconnetjes van Chrysopidae wel, o.a. die kleine strakgeweven bolletjes van Chrysoperla etc.  Daar zit dan een pop in die veel weg heeft van keverpop of dergelijke - dus met een hoop min of meer herkenbare structuren zoals schachten voor de zich ontwikkelende antennes, pootjes en vleugels etc.

Dergelijke losgeweven cocons zoals de buitenste hier ken ik min of meer zo van diverse Hemerobiidae, zoals deze Wesmaelius of ook Hemerobius spp.. Maar de crux is: Ook daar zit een duidelijke "pop" in. Bij de serie van de Wesmaelius zitten kiekjes van de exuvia: Daar is de pop uit het coconnetje gekropen en is er bovenop "uitgeslopen". Je ziet dus het cocon en de vervellingshuid van de pop:


Op jouw foto zie je een losgeweven  "buitencocon" met een strakgeweven "binnencocon" waar ongetwijfeld weer iets popachtigs in heeft gezeten. Dat is dus toch heel anders.

Ook diverse kevers, waaronder Hypera spp. maken soms dergelijke losgeweven coconnetjes - je kent ze wel van o.a. Hypera rumicis denk ik. Maar ook daar dus geen "binnencocon" maar is het "kanten" buitencocon meteen de behuizing voor de pop.

De binnencocon doet me erg denken aan de coconnetjes van Braconidae en die komen er ook vaak uit door zo'n keurig dekseltje open te bijten (net als Chrysoperla bij die kleine bolle coconnetjes).

Misschien is dat een (ingewikkelde?) optie: Buitencocon van het originele beest, bijvoorbeeld Hemerobius ofzo, maar de pop heeft het niet overleefd en is opgepeuzeld door de larve van een Braconidae die daarna de binnencocon geproduceerd heeft .... (?????!????) ... zou misschien kunnen?

Toch heb ik ergens in m'n achterhoofd dat ik dit eerder gezien heb ... maar waar?  Toch bij de vlinders misschien??

Een andere foto met enigszins vergeijkbare structuur (?) die ik tegenkwam is deze: http://bugguide.net/node/view/124515
Lees vooral de uitleg iets verderop eronder met een link naar deze oude prent.

Ik ken de cocons van onze Sisyra niet. Op deze leuke pagina wordt deze foto als Sisyra benoemd en ook op commons staat er eentje. Bij beide foto's heb ik bepaald niet een cocon-in-cocon idee. Maar het zou ook heel goed kunnen dat beide verkeerd benoemd zijn. Maar wellicht is het desondanks een aardige eerste zoekrichting ... Deze aardige PDF is helaas ook niet helemaal "conclusive"  :-\

Een veelbelovende titel is deze:
Weissmair, Werner;  Waringer, Johann (1994) Identification of the larvae and pupae of Sisyra fuscata (Fabricius, 1793) and Sisyra terminalis Curtis, 1854 (Insecta: Planipennia: Sisyridae), based on Austrian material. - Aquatic Insects, vol.16(3), pp.147-155.

Let wel: Ik zeg beslist niet dat het per se van een Sisyra zal zijn, maar wel interessant om in die richting even verder te zoeken misschien ...
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Jan van Duinen

Hoi Arp,

Weer hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Het lijkt me geen Sisyra, het weefsel is er volgens mij te los voor. Bovendien zou de larve dan vanuit het water een eik moeten zijn opgeklommen en aan het eind van een lange tak onder aan een blad zijn verpopt. Vooral op de oude plaat zie je de cocons op een drijvende boomstam vlak boven het water.

Het meest logische lijkt me jouw verklaring van een Braconidae, de larven hiervan maken zulke cocons en spinnen er vaak een los weefsel omheen. Op dezelfde boom zaten ook popjes van rupsen onder de bladeren en dat zouden de gastheren van de wesp kunnen zijn. Ik zal opletten of ik dergelijke cocons meer kan vinden.

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/125794341
Spanner onbekend - Geometridae indet. gezien op 2016-10-22 Schoonloo - Boswachterij Schoonloo - Zuid
Foto's:



arpwifi

Ha Jan,

Altijd leuk/leerzaam zulke puzzeltjes :)

Kijk voor je spannerpop misschien even naar Cyclophora punctaria ??

De binnencocon lijkt helemaal goed voor Braconidae, maar ik ken dus dat losse spul eromheen niet in die vorm van ze - alleen zegmaar een extra fluffy pluislaag om de vaste cocon heen (maar ik weet verder ook niks van Braconidae). Vandaar dat ik zat te redeneren in de richting van origineel cocon van wat anders met Braconidecocon erin.

Hier (heel anders) iets dergelijks van een sluipwesp/vlieg in een losgeweven cocon van een vlinder:
https://bugtracks.wordpress.com/2011/03/24/bug-tracker-at-your-service/
https://bugtracks.wordpress.com/2011/03/28/return-of-the-mysterious-cocoon/

Punt is wel een beetje dat je daar duidelijk het velletje/lijkje van de originele rups ook nog ziet, in jouw foto kon ik dat niet duidelijk vinden.

Maar misschien is het buitenwerkje inderdaad ook wel door de Schildwesp gemaakt ... zou wel interessant zijn om te weten welke dat dan doen, want dit is de eerste die ik in die vorm zie ...
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Jan van Duinen

#4
Hoi Arp,

Op Cyclophora porata was ik  gekomen op vlinderner.nl maar daar stond die als zeldzaam dus heb ik de pop op het forum van waarneming.nl bij de poppen gezet, zal dus wel jou Cyclophora punctaria zijn, ook hiervoor bedankt. (was ik van plan of er is iets mis gegaan, zie geen posting van me bij de poppen van mij.) ?????????

Enkele dagen geleden las ik een paar artikeltjes van een geparasiteerde spin die een cocon weeft voor zijn parasitoide. http://jhr.pensoft.net/articles.php?id=5833

arpwifi

Fantastisch, wat er al niet allemaal verzonnen is in de natuur  :o  :duim:
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

jeanette

@Jan,  ik vond recent ook een dergelijke pop en die bleek ook van de  Gestippelde oogspanner  (Cyclophora punctaria) te zijn.

http://www.vlindernet.nl/fotoalbum.php?soort=pop&vlinderid=91

http://waarneming.nl/waarneming/view/124608128

vr.gr. jeanette


Rayan Majoor

Oogspannerpop van Jan is inderdaad van C. punctaria
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl