Hoofdmenu

Oude otters

Gestart door HPM, oktober 05, 2016, 10:11:37 AM

Vorige topic - Volgende topic

HPM

Ja, Jelle, dat was een geruchtmakende zaak, die alle kranten heeft gehaald, ook over de latere rechtszaak.
Hoewel ik goed bekend ben in die omgeving, was me eerst niet goed duidelijk waar het was, omdat als plaats alleen Monster werd genoemd. Pas meer dan een maand later dook de naam van het landgoed Bloemendaal op, wat niet in Monster maar in Loosduinen ligt. Toen kon ik de waarneming behoorlijk precies plaatsen en leverde ook een waarneming van een jaar later geen problemen op.
http://waarneming.nl/waarneming/view/123968904
http://waarneming.nl/waarneming/view/123968920

Het ging waarschijnlijk om de tolgaarder van het vlakbij gelegen tol aan de 'grote' weg van Loosduinen naar Monster, die kennelijk ook koetsier van Bloemendaal was. De ander zal de jachtopziener van Bloemendaal geweest zijn.
Opmerkelijk is dat de daders werden vrijgesproken.
Herman van der Meer

HPM

1952

"Het aantal otters is weer iets toegenomen

Talloos zijn de verhalen onder het het volk over de visotter. Avonturen, waarbij de visotter het als regel moet afleggen tegen de man gewapend met de otterspeer en vergezeld van een hond. Enige tientallen jaren terug kon men in het winterhalfjaar dikwijls korte berichtjes in de krant lezen, dat het een jager of visser gelukt was een visotter te doden, vaak met vermelding van de prijs, die de kostbare otterhuid had opgebracht. Deze prijs varieerde van tien tot 25 gulden en steeg gedurende de bezettingsjaren tot 75 gulden. In strenge winters konden de dieren over het ijs worden vervolgd en wanneer er pas gevallen sneeuw lag, kon men ze gemakkelijk volgen. Vooral de opeenvolgende winters van 1938 tot 1942 waren voor de al niet talrijke otters noodlottig en deze dieren zijn toen in Friesland zeldzaam geworden. In het Princenhof en de Oude Venen werden ze totaal uitgeroeid.
Velen vroegen zich met bezorgdheid af of daar niets tegen te doen was. Sommigen betoogden echter, dat otters de visstand ernstig bedreigden en de visserman ernstige schade toebrachten door het stukbijten van fuiken en netten. Dit laatste blijkt echter sporadisch voor te komen, zo schrijft de heer G. Bosch.
Intussen zijn er maatregelen getroffen om de nog overgebleven otters bescherming te verlenen. De vorige Commissaris der Koningin, mr P A. V. baron van Harinxma thoe Slooten, vestigde in 1939 de aandacht van de minister op het feit. dat deze diersoort, alsmede dassen en marters, zo sterk in aantal achteruit gingen, dat de vrees gerechtvaardigd was. dat deze diersoorten geheel uit onze fauna zouden verdwijnen.
In de bezettingstijd, in 1942, is een wijziging in de Jachtwet 1923 aangebracht, zodat genoemde dieren voortaan als pelswild zouden worden beschouwd, waarop de jacht echter als regel niet zou worden geopend. Deze bepalingen zijn later door de overheid, na de bezetting overgenomen, zodat ze nu practisch beschermd zijn. Reeds hebben enkele overtreders met de kantonrechter kennis gemaakt.
Na de beruchte strenge winters, toen men voor het voortbestaan van de otters in onze wateren vreesde, is hun aantal weer iets toegenomen. Zelfs hebben weer enkele in centraal Friesland gevestigd en ook in Zuid-Friesland komen ze nog voor. Maar nu drooglegging ontginningen in een steeds sneller tempo plaats vinden en geschikte woongebieden voor de otter steeds ingekrompen worden of verdwijnen, is het meer dan ooit geboden voor het kleine aantal van deze interessante dieren op de bres te staan.
"
(Leeuwarder courant, 16-01-1952)

In deze tijd kwamen ze in ieder geval ook nog voor in Midden-Limburg, de Peel, De Vechtplassen en in het Amsterdamse bos.
Herman van der Meer

HPM

Citaat van: HPM op november 03, 2016, 11:47:38 AM

... Of het jagersvolk zich vervolgens aan de wet heeft gehouden is natuurlijk de vraag. Met name in het noorden van het land worden roofvogels ook nog steeds vervolgd.

"Otters vinden weinig baat bij ,,papieren bescherming"

Vermoedelijk door het feit, dat de laatste winters niet buitengewoon streng zijn geweest, neemt het aantal otters in Zuid-Friesland weer gestadig toe. Er kan gevoeglijk worden aangenomen, dat er momenteel een dozijn van deze marterachtige waterdieren in Zuid- Friesland huizen.  ...

Ondanks de papieren bescherming die de otter geniet, wordt hij nog steeds zeer intensief vervolgd. Voor de meeste ,,muddejagers" immers is het vangen van een otter een mooi buitenkansje, omdat de bonthandel er graag een goede prijs voor betaalt en — dat is belangrijk — géén vragen, stelt. Wanneer het otterbont eenmaal in de etalage ligt van de grote modehuizen, maakt het weinig verschil meer of het uit Friesland, dan wel uit het buitenland komt. Dit is één van de redenen, die de ,,muddejagers" aanvoeren om, ondanks verbod en bescherming, toch door te gaan met de jacht. Anderzijds is daar het avontuur dat lokt....
Wil men dit prachtige roofdier, waarvan men — juist omdat er nog altijd zo weinig van zijn — nog niet schade van betekenis behoeft te duchten, ook voor de toekomst in ons gewest behouden dan zullen de autoriteiten heus meer moeten doen, dan de otter alleen met voorschriften te beschermen....
"
(Leeuwarder courant, 12-12-1953)
Herman van der Meer

HPM

Escapes

Artis 1889
"Uit Artis is een vischotter ontsnapt. Op de Muidergracht werd het beest gevangen door een oppasser, wien door het dier een nagel werd afgebeten."
(Algemeen Handelsblad, 25-09-1889)

Blijdorp 1933
"Rotterdam, 23 Maart. Een paar maanden geleden kreeg men er de mededeeling van de diergaarde, dat een vischotter ontsnapt was en dat dit dier zich moest bevinden in de Delfshavensche Schie onder Overschie. Jacht op het beest is toen niet gemaakt, hoogstens heeft de otter flink jacht gemaakt op de visch van de Schie."
(De Telegraaf, 24-03-1933)

Blijdorp 1956
"In de nacht van zondag op maandag om halftwee zag een automobilist op de Abraham van Stolkweg een vreemd dier, dat met een vaartje de weg overstak. Het was, de dikke staart meegerekend, meer dan een meter lang, donker gekleurd en het had korte poten. Een otter, zo dicht bq de stad?
Een informatie bij Diergaarde Blijdorp gaf zekerheid. Enkele dagen geleden is, zoals de lezers weten, een volwassen mannelijke otter uit de Diergaarde ontsnapt. Het dier was nog maar pas aangekomen en ondergebracht in een ruime kooi achter stevig gaas. De volgende morgen zat er een groot gat in het gaas en geen otter meer in de kooi.
Otters zijn nachtdieren; ze houden zich overdag meestal schuil en dat heeft de vluchteling blijkbaar ook gedaan, anders zou dit vrij grote dier wel eerder zijn opgemerkt. Hij zal nu wel ergens in de Schie zwemmen en misschien komen er nog andere berichten over zijn reis naar de vrijheid. Veel kans op aanhouding en terugkeer is er niet.
"
(Het vrije volk, 02-01-1956)

Aangezien er waarschijnlijk veel vaker levende otters naar Artis zijn gegaan dan naar Blijdorp, vraag ik me af hoeveel er in de loop der tijd daarvandaan ontsnapt zullen zijn.
Herman van der Meer

arjan.kop

Wat een gave klus is dit, Herman. De verhalen bij de plaatjes maken er een prachtige les geschiedenis van ons denken en doen inzake de omgeving van.

HPM

Dank je Arjan. Het was niet de opzet van dit topic, maar het is zo gegroeid.
Herman van der Meer

HPM

"Artikel 2 van het besluit op de opening en sluiting van van de jacht betreft de otter. Dit mooie en merkwaardige dier is in Nederland erg zeldzaam geworden. Voor de oorlog konden onze correspondenten in Reeuwijk en Nieuwkoop elk jaar wel een paar keer berichten, dat de heer Dinges een otter had bemachtigd. Deze nieuwsbron is in Zuid- Holland vrijwel geheel opgedroogd. De heer Dinges zou nog best eens een otter willen doodslaan, maar er zijn bijna geen otters meer in de Reeuwijkse en Nieuwkoopse plassen.
    Waar zijn ze nog wel? De jachtkalender onthult het. 'In de gemeenten Westdorpe, Hulst, Hontenisse, Graauw en Langendam, Vogelwaarde, Oostburg, Axel, St. Jansteen en Zaamslag is de jacht op otters geopend van 1 oktober 1958 tot 31 januari 1959.'
    In Zeeuwsch-Vlaanderen zijn de otters dus nog niet zo zeldzaam, dat ze het hele jaar door beschermd worden. Als ik goed ben ingelicht, wordt de jacht daar niet geopend om de jagers te plezieren, maar wegens klachten over schade. Otters leven in hoofdzaak van vis en als ze in hun wateren een visfuik met inhoud ontdekken, bijten ze de fuik stuk om op een gemakkelijke manier hun honger te stillen.
    Gaan die otters in Zeeuwsch-Vlaanderen werkelijk zo erg te keer dat ze moeten worden gedecimeerd? We hebben toch een jachtfonds, ingesteld om wildsoorten, 'welker handhaving in de vrije natuur waardevol is', in stand te houden?
    Richt een dergelijke wildsoort schade aan, dan kunnen gedupeerden een beroep op het jachtfonds doen.

Het is buiten kijf dat de otter behoort tot de dieren die we graag willen behouden. Zo'n algemeen belang moet zwaarder wegen dan de schade aan een aantal visfuiken. Mocht het jachtfonds nog niet over de nodige middelen beschikken, dan is er alle reden voor een subsidieverhoging. Het gaat in dit geval van de Zeeuws-Vlaamse otters toch heus niet om miljoenen.  B. B.
"
(Het vrije volk, 14-06-1958)
Herman van der Meer

HPM

Uit een artikel over dierenpark Wassenaar.

'Wie een dier ontmoet dient te vergeten dat hij een mens is', vindt mevrouw Louwman, die met de levende have op bijzonder goede voet blijkt te slaan. Geen wonder, want zij heeft veel dieren bij zich aan huis opgevoed, w.o. een vis-otter.
Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.

(Nieuwe Leidsche Courant, 9 juni 1950)
Herman van der Meer

jva

Citaat van: HPM op november 12, 2016, 08:42:05 AM
Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.[/i]

Met vissticks mag ik toch hopen.. ;D
Jelle

HPM

Citaat van: jva op november 12, 2016, 09:50:34 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 08:42:05 AM

Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.[/i]

Met vissticks mag ik toch hopen.. ;D

Ik denk dat vissticks in 1950 nog niet waren uitgevonden.
Het gekke is dat mevrouw Louwman (de vrouw van de directeur) zegt dat je bij de verzorging van dieren moet vergeten dat je een mens bent, maar dat ze die otter wel mensenvoer te eten gaf.
Herman van der Meer

HPM

"VREEMDSOORTIG MONSTER IN DE WILDLANDEN
Het was de leden van de hengelsportvereniging in de laagste jaren al opgevallen dat er in het waterschap 'De Wildlanden' ondanks het feit dat er geregeld vis werd uitgepoot zo goed als niets werd gevangen. Vorig jaar had een sportvisser eens verteld dat hij in de Doekesloot een snoek aan zijn hengel had gehad. Hieraan werd verder geen aandacht besteed, aangezien men deze bewering onder visserslatijn rangschikte.
   De vorige week evenwel hebben de beroepsvissers Kleinhuis en Siksma in hetzelfde water een monster waargenomen zoals zij nog nooit hadden gezien.  Het was een dier van wel anderhalve meter lang. Het had een kop als een snoek en een rond dik lichaam met poten. Het was het best te vergelijken met een krokodil.
   Zij hebben de directeur van het natuurhistorisch musium van hun ontdekking op de hoogte gesteld en deze toonde veel belangstelling voor dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  Dit zou heel wel mogelijk zijn aangezien er in de aangrenzende Oude Venen otters voorkomen.
   Op verzoek van b.g.  deskundige zal men trachten het dier levend te vangen en de situatie is hiertoe wel zeer gunstig; men zal n.l. proberen het dier in de sïuiskolk te drijven terwijl men dan, na de binnendeuren te hebben gesloten, deze kolk geheel of gedeeltelijk leeg zal pompen.
   Naar men ons mededeelde zal de drijfjacht a.s.  dinsdag om 8 uur plaats vinden onder leiding van genoemde beroepsvissers, die de hulp van vrijwillige medewerkers zeer op prijs zullen stellen, aangezien het geen gemakkelijke taak is om de gehele Doeksloot af te polsen. Medewerkers worden verzocht tijdig ter plaatse aanwezig te zijn met polsen zonder scherpe punten teneinde te voorkomen dat het monster blessures oploopt.  Wij stellen ons voor dat er wel belangstelling voor dit avontuur zal zijn en dat de vissers de gewenste hulp zal worden verleend.
   Achteraf bezien is het zeer verklaarbaar dat de visstand in De Wildlanden niet op peil bleef, daar deze reus alles wat leefde in het water van het waterschap wel nodig had om zijn vraatlust te bevredigen.
   Om tijdig te kunnen beoordelen of er voldoende assistentie zal zijn is het gewenst dat deelnemers zich ten spoedigste opgeven bij de heer Haaye Siksma,  visser alhier.
"
( Frisia, 28 maart 1958)
Herman van der Meer

Douwe van der Ploeg

Douwe van der Ploeg

belle

Citaat van: Douwe van der Ploeg op november 12, 2016, 11:38:46 AM
Hoe liep het af? ;D

Ja, ik vraag me af hoeveel mensen er op 1 april 1958 aan de Doekesloot stonden...  ;D
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

Cygnus

Citaat van: HPM op november 12, 2016, 11:04:22 AM
..... dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  ....

Ook wel bekend onder de naam snotter.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

HPM

Citaat van: Douwe van der Ploeg op november 12, 2016, 11:38:46 AM

Hoe liep het af? ;D

In een jaaroverzicht van de gemeente werd alleen kort melding gemaakt van de gebeurtenis op de afgesproken datum, dus wellicht hebben die vissers inderdaad hulp gekregen, maar of ze dat monster te pakken hebben gekregen vertelde de historie niet.
Herman van der Meer

HPM

Citaat van: Cygnus op november 12, 2016, 11:48:54 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 11:04:22 AM
..... dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  ....

Ook wel bekend onder de naam snotter.

Volgens mij had die museumdirecteur het helemaal fout met zijn Otter X Snoek, en was het een Kikker X Bil.
Herman van der Meer

jeroenverburg

Inderdaad  ;D. 28 april 1958 was een vrijdag. Dus de drijfjacht van 'a.s. dinsdag' was op 1 april! Scherp hoor!

HPM

Twee Poepjes op de foto

"Echten. De palingfuiken van de visser Klaas Jan Poepjes uit Echten stonden in het water van de Middenvaart, vlak bij de stroomsluis aan het Tjeukemeer. Het vriezend weer verraste de visser en zo bleven de fuiken circa 14 dagen in het ijs staan. Tot gistermorgen, toen door het waterinlaten via de sluis het ijs in de Middenvaart gebroken werd.
   Natuurlijk was de heer Poepjes er gistermorgen onmiddellijk bij, om zijn fuiken te lichten. In een der nieuwe nylonfuiken zag hij een wonderlijk dier zitten: ,,Ha se my dêr in houn yntreaun", riep hij naar de wal. Het was echter geen hond, maar een volwassen visotter, jammerlijk verdronken in zijn nauwe gevangenis.
   Vorige week vrijdag had de heer Harm Vaartjes, die vlak bij de sluis woont, reeds een visotter opgemerkt; het dier zwom in een wak in de nabijheid van de sluis. Mogelijk hetzelfde dier dat in de fuik zijn einde vond: de vreemde vangst van Poepjes was nog fris en in goede staat. Poepjes schonk het dier aan de schoolmeester van Echten, zodat er straks in de nieuwe school een visotter te vinden is.
  ,,Ik ha it net op dy dingen stean", vertelde Poepjes ons nog; ,,om de wierheid to sizzen, ik bin mar hwat fys fan murden en wesels en sok guod. Myn broer, Likele Poepjes, hat jierren lyn ek al ris in otter yn'e fûke hawn, op'e Koevoet; ik sels ha noch nea earder san bist sjoen
".
(Friese koerier, 18-02-1959)


"De visser K. Poepjes deed dezer dagen bij het lichten van zijn fuiken op de Koevorde in de omgeving van het gehucht ,,Zandgaast" een verrassende vondst: toen Poepjes één van een drietal fuiken ophaalde, trof hij daarin een verdronken visotter aan. De otter had, zijn staart meegerekend, een lengte van 102 centimeter. Hij woog 14 pond en twee ons. Poepjes, die in Langweer woont, zal de visotter ter beschikking stellen van het Natuur Historisch Museum in Leeuwarden.".
(Friese koerier, 01-04-1959)
Herman van der Meer

Douwe van der Ploeg

Citaat van: jeroenverburg op november 12, 2016, 17:09:38 PM
Inderdaad  ;D. 28 april 1958 was een vrijdag. Dus de drijfjacht van 'a.s. dinsdag' was op 1 april! Scherp hoor!

;D :duim: mooi dat de eerste 1-aprilgrap in jaren waar ik in trap, bijna 60 jaar oud is :D
Douwe van der Ploeg

HPM

De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1950-01-01&to=1959-12-31&count_ex=1&grid=5000
Het is niet veel. Slechts 20 waarnemingen in 18 uurhokken.
Naast al eerder genoemde beperkingen, is het een probleem dat veel naoorlogse kranten, of die van de laatste 70 jaar, vanwege copyright- of privacy-overwegingen niet algemeen digitaal beschikbaar zijn. Daardoor was het bijvoorbeeld niet mogelijk om te controleren of ze in deze tijd inderdaad ook nog in Zeeuws-Vlaanderen voorkwamen.

De meest verrassende melding was van de vangst van een jonge otter in de omgeving van Schiedam in 1955. Een paar jongens kwamen ermee naar Blijdorp. Wat er verder met het beest gebeurd is weet ik niet.
In het Amsterdamse bos werd in 1952 een jonge otter door een (recreatie-)hond doodgebeten. Eveneens in 1952 werd Helenaveen nog "geteisterd" door otters. Daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Het wil gewoon zeggen dat de viskwekerij aldaar werd bezocht door een of meer otters. Het lijkt me goed mogelijk dat er ook elders in Brabant nog otters leefden.
Ik heb nu bijna 1200 waarnemingen van oude otters ingevoerd, waarbij 450 van voor 1900.
Herman van der Meer

Bart van Hoogstraten

Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
Ik heb nu bijna 1200 waarnemingen van oude otters ingevoerd, waarbij 450 van voor 1900.

Great job!!!  :duim: :duim: :duim:
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

HPM

Iedereen, die gistermiddag op de Voorplaskade stond bij de Bergseplas in Rotterdam was er zeker van: ze zagen een groot zwart beest op de wal liggen; plotseling schoot het te water, greep een wilde eend, die daar voor de wal zwom en met de vogel verdween het dier in het riet. Noch de eend, noch het zwarte beest zagen ze nadien nog. Men was het er over eens, dat ze daar een otter, en een heel vraatzuchtige, hadden gezien.
   Het is een raadselachtig geval, maar mag men het als een sprookje beschouwen, wanneer tal van mensen beweren, dat zij het zagen gebeuren? Om halfvier ontdekte iemand een zwart glimmend dier. Het lag op het schiereiland, in het gras, op een afstand van nog geen vijftig meter van de Voorplaskade. Toen volgde die aanval op een wilde eend. Niemand van de toeschouwers had ooit een otter in levende lijve gezien, maar door de verhalen, door tekeningen en foto's, wisten ze meteen, dat dit er een was.
   Maar otters zijn zeldzaam. In westelijk Nederland zijn ze de laatste jaren niet meer waargenomen, wel nog een enkele keer in De Peel. Heeft iedereen zich verkeken, was het misschien een abnormaal grote waterrat? Maar een rat, al is die nat, heeft toch altijd een bruine tint. Bovendien, men schatte het dier langer dan een halve meter.
   We hebben een deskundige van de Diergaarde gevraagd wat hij er van dacht. ,,Hoogstonwaarschijnlijk, dat er daar een otter zou zijn gesignaleerd. Maar het is wel waar, dat een hongerige otter als hij niet zijn portie vis weet te bemachtigen soms een watervogel grijpt". Diezelfde dierenkenner gaf nog een andere verklaring. "Het komt wel voor, dat een heel grote paling op de kant gaat liggen en ook zo'n knaap van een paling is in staat om een eend naar beneden te trekken".
   Het raadsel zal wel nooit opgelost worden, want in het riet waarin het zwarte dier met zijn prooi verdween, heeft men zelfs geen veertje meer gevonden. De zwarte zelf heeft zich ook niet meer vertoond. Maar iedereen die het zag houdt vol: het was toch een otter.
"
(Het vrije volk", 26-05-1951)

Misschien was het toch niet zo heel erg hoogstonwaarschijnlijk dat het hier om een otter ging, maar ik heb deze toch niet als waarneming ingevoerd.
Herman van der Meer

jeroenroelofsen

Ik zal bij mijn vader eens informeren. Die heeft wel eens gezegd in de jaren 50-60 in de bolksbeek (zijtak van de berkel) een riviertje in de Achterhoek een otter gezien te hebben. In de huidige ingevoerde waarnemingen zit in die regio een gat in die periode.
Benieuwd of hij een jaar op kan diepen en hoe zeker hij is.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

HPM

Citaat van: jeroenroelofsen op november 13, 2016, 14:05:27 PM

Ik zal bij mijn vader eens informeren. Die heeft wel eens gezegd in de jaren 50-60 in de bolksbeek (zijtak van de berkel) een riviertje in de Achterhoek een otter gezien te hebben. In de huidige ingevoerde waarnemingen zit in die regio een gat in die periode.
Benieuwd of hij een jaar op kan diepen en hoe zeker hij is.

Een jaar zou al heel wat zijn.
De Achterhoek is altijd een soort gat geweest, net als Salland en Twente. Ik heb geen idee of dat reëel is. Het verbaast me meer dan het ontbreken op een groot deel van de Veluwe.
Noord_Limburg/Oost Brabant is ook zo'n soort blinde vlek. Er zijn ook nog kleinere gebieden die onverklaarbaar zonder waarnemingen zijn.
De gaten kan je goed zien op de heatmap van alles.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=2000-01-01&count_ex=1&grid=5000&
(Wel even de hokken uit en de heat aanzetten.)

Herman van der Meer

jvanleeuwen

Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.

Bij ons in Woerden/Kamerik  :lol:
http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5
Gr jan

HPM

#145
Citaat van: jvanleeuwen op november 13, 2016, 16:55:57 PM
Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.

Bij ons in Woerden/Kamerik  :lol:
http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5
Gr jan

Hé, die heb ik gemist. Ik dacht dat ik alle kansrijke bronnen had geraadpleegd, maar ik zie dat ik deze ben vergeten.
Ik zal hem toevoegen. Dank je wel.

PS. Ingevoerd. http://waarneming.nl/waarneming/view/126608929
Zoals meestal is de plek maar een gok, in dit geval omdat ik niet weet waar boer Blok zijn land had.

Herman van der Meer

HPM

Twee otters werden in De Deelen vermoord
Friese koerier, 04-02-1963.

"Uit de aard der zaak — zaterdagpost — zijn er niet zo veel reigermeldingen binnen gekomen, maar die er zijn, zijn goed. Wel werden wij door een simpele mededeling op zo'n reiger-briefkaart op het spoor gezet van een drama, dat zich in de eerste strenge weken van deze winter in De Deelen heeft afgespeeld. Het is jammer, dat het ons nu eerst ter ore komt; het zal voor de politie en anderen te laat zijn, om de daders op te sporen.
Er zijn in De Deelen, bij een rietbosje naast de draai over de vaart twee otters doodgeslagen. Door mensen, met honden bij zich.

   De visotter staat op de lijst van beschermde dieren. Hoe groot de visotterstand in Friesland bij het invallen van de winter was, zal wel nooit precies berekend zijn; maar er waren hier en daar weer visotters, overal verspreid in de provincie. Deze lange winter is ook voor deze dieren een zeer bittere tijd en vermoedelijk vallen er bij de hongerslachtoffers ook visotters. Hier en daar echter weet men dat er visotters zijn: zo komen elke avond in het donker bij de bijt bij de brug te Woudsend drie visotters duiken en vis vangen.
  Ergens in een ander dorp schuilen een paar in open water onder een brug. Deze dieren worden bijgevoerd. Wij maken de naam van de plaats niet bekend; men is heel bang voor stropers, ook al mogen er geen otterpelzen worden verhandeld.

   In de Deelen zat er ook een paartje, dat was aan verscheidene ingewijden bekend. Zij waren wel eens gezien bij hun jachtpartijen, anderen hadden het in het water zien spelen. In de Deelen raakte echter alle water hopeloos dicht, stuifsneeuw verstopte sloten en petgaten en de beide otters zwierven ver in het rond op zoek naar voedsel. Van hun laatste tocht kregen wij van een jager-dierenvriend uit Oldeboorn het verslag:
   In de nabijheid van de ijsbaan van Oldeboorn hadden de beide — of een van beide — otters een haas buit gemaakt; een dier, dat misschien ook al niet helemaal fris meer was. Wat vastgetrapte sneeuw met ottersporen en een bloedplas vertelden dit, ook schijnen de otters nog om de buit gevochten te hebben. Een der dieren sleepte de haas mee naar De Deelen, de andere otter volgde het spoor van bloed en voetstappen. Deze sporen waren duidelijk te volgen in de sneeuw en in de Deelen kwamen er mensen- en hondensporen bij.
   Alle sporen liepen naar de draai over het vaartje in de Deelen en bloed- en worstelsporen in de sneeuw bij een hoop rietafval en ruigte markeerden het slot: de honden joegen de otters uit de ruigte en de mensen sloegen de beide dieren dood.
   Daders onbekend, ook al zwerven momenteel niet zo heel veel mensen in De Deelen rond. Wel is bekend, dat in de omgeving van Akmarijp ook een otter is buitgemaakt, maar de vanger heeft al een proces-verbaal opgelopen
."

Die van Akmarijp werd op 11 januari aangetroffen in de zuivelfabriek ,,De lege walden". Hij verdween in het kanaal, maar kennelijk is er toen gelijk jacht op gemaakt want hij werd dezelfde dag nog door een hond doodgebeten of door mensen doodgeknuppeld. Uit bovenstaand bericht blijkt dat de dader is gepakt.

Herman van der Meer

jvanleeuwen

Mooie verhalen herman!
Ik neem aan dat je deze site al had gevonden http://kranten-historisch.startpagina.nl
een kwartiertje zoeken gaf al wat extra oude "waarnemingen".

HPM

Citaat van: jvanleeuwen op november 13, 2016, 19:48:41 PM
Mooie verhalen herman!
Ik neem aan dat je deze site al had gevonden http://kranten-historisch.startpagina.nl
een kwartiertje zoeken gaf al wat extra oude "waarnemingen".

Ja, die pagina ken ik.
Voor extra waarnemingen hou ik mij aanbevolen.
Herman van der Meer

jvanleeuwen

#149
Hoi Herman,
Wat een enorme klus.. met Delpher en de lijst die je op dit forum liet zien heb je denk ik het meeste wel gedekt. Misschien dat otter waarnemingen niet altijd de grote kranten halen maar wel de lokale blaadjes. Die zijn weer lastig te vinden.
Ik heb eens gebladerd en hieronder mijn 'hits'. (geprobeerd bovenstaande bladen over te slaan).
Makkelijkste is in om in zoekopdrachten VISCHOTTER OR VISOTTER te typen (soms zonder OR).
Een paar mogelijke nieuwe kranten(-berichten) gevonden ??
Succes met je project, Jan
------------------------
Friesland
http://www.dekrantvantoen.nl/srch/adv.do?v2=true
tik: overige titels
In Frisia (van 1896-1977): Grouw 1938, Grouw 1934, Lemmer 1906, Beets 1899
------------------------
Gelderland
Klik hier Barneveld Ede
Klik hier Wageningen
------------------------
Limburg
Invullen  vischotter /visotter
Klik hier Weert
------------------------
Noordholland
Klik hier West Fries Archief
Klik hier Zijper Courant (opm datum aanpassen)
------------------------
Utrecht
Invullen  vischotter /visotter
Klik hier ZuidoostUtrecht
Klik hier Zeist EO
------------------------
Zuid-holland
Klik hier Gorichem EO
Klik hier Schiedam EO
------------------------
Omdat ik het leuk vind