Vossen in de stad

Gestart door Freek Verkerk, oktober 28, 2016, 12:29:15 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Hi,

ik ken wel verhalen van het buitenland waarbij vossen de stad hebben veroverd. Tot nog toe was dit nog niet zo bekend uit Nederland. Misschien waren ze er wel maar kwamen ze niet in het nieuws. De laatste tijd zag ik opeens een paar artikelen over vossen in Amsterdam. Eerst al eens een vos die door de dierenambulance gevangen was in de stad en in de natuur weer werd uitgezet. Ik weet niet waar die natuur dan is, maar ik vind het een vreemde handeling van de dierenambulance. Dat den ze toch ook niet met eenden of duiven, reigers, ratten, zwanen of ganzen? Kennelijk hebben zij hun eigen idee van wat natuur is.  Hierbij een paar artikelen:  http://www.nu.nl/amsterdam/4341677/opnieuw-verdwaalde-vos-gespot-in-amsterdam-centrum.html,  en het artikel van de dierenambulance: http://www.nu.nl/amsterdam/4342219/dierenambulance-amsterdam-vossen-horen-niet-thuis-in-stad.html
Zij zeggen dat vossen niet in de stad horen omdat ze babies en katten als prooi zien.

Dan nu mijn vraag: Horen vossen in de stad? En hoe moet dat beheert worden?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Johan Helmus

Volgens mij kunnen we het verhaal dat vossen katten eten afdoen als een fabeltje. In Groot Brittanniƫ leven sinds vele jaren grote aantallen stadsvossen, en volgens mij leven die prima naast de huiskatten. Een kat is goed gewapend, krachtiger gebouwd, snel en lenig. Volgens mij een geduchte vijand voor een vos. Ik kan me wel voorstellen dat een vos een jonge kat zou willen grijpen, of wellicht een zwak en oud exemplaar. Verder lijkt het me allemaal wat overdreven.

Zie bijvoorbeeld ook dit (engelstalige) artikel van bbc news.

Citaten uit dit artikel:
"Pauline Koupparis has described how a fox found its way into the upstairs bedroom of her nine-month-old twins, in her east London home. She heard her daughters crying and when she went in, found the fox there and her babies with serious facial injuries.
Urban wildlife expert John Bryant said such an attack was extremely rare."

"I have only ever heard of two cases in my 40 years of dealing with foxes, one of which turned out to be a German Shepherd and the other a cat," he said.


En

"It's very rare for a fox to be brave enough to face a cat."

Misschien ook nog interessant, en om zaken in perspectief te zetten: filmpjes van kat en vos ontmoetingen op youtube. Meestal vlucht de vos gauw weg. Net als honden leren ze al gauw dat een kat beschikt over flinke bewapening, en als ze een keer flink in hun neus zijn geklauwd dan passen ze wel op.
Groeten, Johan Helmus

migratorius

In Engeland zijn stadsvossen doodnormaal (ook in de Engelse stad waar ik woonde kwamen ze voor), terwijl er maar weinig serieuze (maar niet dodelijke) aanvallen op baby's bekend zijn: https://www.theguardian.com/uk/shortcuts/2013/feb/11/urban-foxes-fact-fiction
https://www.theguardian.com/uk/2010/jul/01/fox-attack-twins-parents-bbc?INTCMP=SRCH
https://www.theguardian.com/uk/2013/feb/09/fox-bites-baby-finger

JanHein