NJN Zomerkamp Skylge lV

Gestart door Jaccol, september 09, 2016, 15:23:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jaccol

Skylge 4

Zo heet het 10 dagen durende zomerkamp dat de Vogelwerkgroep van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) elk jaar eind augustus organiseert. Ook dit jaar. Het kamp vindt plaats op Terschelling (Friese naam is Skylge).

Op 18 augustus begint het kamp. Vrijwel iedereen nam de boot van 13.00.
Nadat we vlak voor 15.00 aankwamen op het eiland, bouwde iedereen zijn eigen tent op of maakte zijn matje of luchtbed klaar. Kort daarna kwam er een Wespendief het kampterrein over gezeild. Een eerste fijne soort van het kamp.

De volgende dagen zijn we op excursie geweest op zoek naar zeldzame en schaarse vogels. Dit lukte op de eerste excursie dag al behoorlijk goed. We vonden een Morinelplevier en Strandplevier die ter plaatse op de Noordvaarder waren. Maar de echte klapper was een Steppekiekendief die 5 minuten daarvoor al jagend over de duinen van de Noordsvaarder richting Vlieland vloog! Dit beloofde veel voor het hele kamp, aangezien dit pas de eerste ochtend was, en we hadden nog 9 dagen te gaan.

De volgende dag was het plan om eerst de hoogwatervluchtplaatsen Striep en de Wierschuur te checken, maar toen we onderweg waren, ontvingen we het bericht van een Roodmus en Draaihals die iets verderop op het eiland zaten, bij de tuintjes. Na 20 minuten waren we op de plek en na een zoektocht van een uur hadden we beide vogels in beeld. De rest van de dag hebben we over zee gekeken en zagen we 3 Grote zee-eenden met 2 Zwarte zee-eenden.

21 augustus hebben we veel over zee gekeken, en dat werd rijkelijk beloont. Er vloog een Vale pijlstormvogel langs! Wat een gave soort! De dagen hierna hebben we gewoon lekker gevogeld en veel bosjes onderste boven gekeerd om zeldzame vogels te vinden. Bonte en Grauwe vliegenvangers waren erg talrijk, maar vermakelijk bleven ze wel. Op de 23ste vloog er weer een Vale pijlstormvogel langs. Dit keer vlak achter de branding en de vogel was zelfs goed te zien zonder telescoop!

Aangezien we dit kamp nu al 2 Vale pijlen hadden, gingen we de volgende ochtend gewoon weer vrolijk aan zee zitten onder het motto 'hoe meer, hoe beter'. Helaas leverde niet weer een Pijl op, maar wel een mooie Zwartkopmeeuw en een aantal Boomleeuwerikken in de duinen.

Er werd oostenwind voorspeld. Dat houdt in; goede windrichting voor zangertjes. Aangezien het oosten relatief 'beter' is voor zeldzame zangvogels, waren wij die dag ook niet te vinden aan de westkant. Uiteindelijk vonden we een Grauwe klauwier en 2 Morinelplevier deze dag. Desalniettemin weer een vermakelijke dag!

We hadden dit kamp nog niet goed het was gecheckt voor leuke steltlopers, dus dat was het plan voor de volgende dag. Het resultaat na een middagje in de zon bakken op de waddenzeedijk was een Krombekstrandloper, een aantal Kleine strandlopers, een Zwarte ruiter en een Dwergmeeuw die al roepend een rondje boven ons vloog.
Omdat we het hier zo leuk vonden, zijn we de volgende dag exact op dezelfde plek gaan zitten. Een Paarse strandloper was de leukste soort die we zagen. Ook kwam er een Boomvalk aangevlogen die een Bonte strandloper greep. Vervolgens werd de strandloper afgepakt door twee Grote Mantelmeeuwen. Spectaculair!
De laatste dag was aangebroken, maar we wilden nog één keer 'hard' vogelen. We besloten naar de Boschplaat te gaan, en dan helemaal door te fietsen naar de oostpunt, het Amelanderduin. Hier zagen we een Blauwe kiekendief, Grote zilverreiger, Wespendief, wat Noordse sterns en een Zwarte stern. Toen we terugkwamen op het kampterrein hebben frietjes met kroketten en frikandellen gefrituurd, lekker na 10 dagen stevig vogelen op Terschelling!

Al met al dit kamp veel zeldzame vogels gezien! Ben je tussen de 11 en 25 jaar oud en wil je ook graag mee op kamp om vogels te kijken? Kijk dan op de site, https://www.njn.nl/.

Tekst: Hugo Wieleman
Groet,
Jacco Leemans

Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie - www.njn.nl

Timo Roeke