Welke meeuw(en) zie ik hier ? (1)

Gestart door peter66, oktober 04, 2007, 19:31:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

peter66

http://waarneming.nl/fotonew/4/234764.jpg

http://waarneming.nl/foto_details.php?id=234765

http://waarneming.nl/foto_details.php?id=234763

Meeuwen zijn zeker als er juvenielen in het spel zijn een groot raadsel voor mij en beperkt het tot kok-, zilver- en mantelmeeuwen. Graag zou ik te weten komen welke soort en welk kleed (1e kj, adult, etc) je hier ziet.  Ik denk alleen zilvermeeuwen, maar ik laat me verrassen. Ze zijn trouwens gemaakt op het strand bij Kijkduin.
Groetjes. Peter

Zie door de lindebomen het bos niet meer

frankmeer

#1
Voor zover ik kan beoordelen inderdaad allemaal Zilvermeeuwen. Zowel 1kj (juv./1e winter) als 2/3kj en adult.
Frank van der Meer


Student85

#3
Beste Peter,

Kom op zeg! Dit is haast niet meer te doen! Nu gaan mensen zelfs zo maar willekeurig foto's maken van onscherpe, tamelijk ver weg staande groepen(!) meeuwen op het strand plaatsen en dan vragen wat het zijn. Je bent misschien geen kenner, maar heb je zelf wel eens geprobeerd de soorten op naam te brengen? Ik bedoel: als je dergelijke dingen wilt weten en je wilt op elke vogel op naam brengen, dan probeer je toch zelf ook de vogel op naam te brengen? Dat lijkt niet echt het geval als je zo maar klakkeloos links (6 maar liefst - ik refereer naar je 2de reeks) naar groepen meeuwen op internet zet! Je geeft geen enkele aanzet tot het zelf determineren van de soorten, die overigens niet echt heel moeilijk zijn. Zelfs een bevestiging (als je een aanzet had gedaan) was hier eigenlijk overbodig geweest...

peter66

Regelmatig lees ik commentaren dat er tussen groepen aparte soorten zich bevinden. Zoals je bij de waarneming zelf kunt zien ga ik ervan uit dat het in alle gevallen om zilvermeeuwen gaat. De echte vraag stel ik ook gewoon. Zie ik bijzondere over het hoofd en leer mij meer over de diverse kleden en leeftijden. De foto's zijn niet van de allerbeste kwaliteit, maar als je vaker diverse foto's ziet waar men (en dan gaat het om de echte kenners) zelfs uit kan halen of het een juveniel, vrouwtje of mannetje is, dan is dit best een poging waard. Als jij er niets mee kunt, oké. Dan is mijn leermoment mislukt, volgende keer (met een betere camera) beter.  
Groetjes. Peter

Zie door de lindebomen het bos niet meer

Date Lutterop

Oh, heb ik iets gemist? Wie is die knappe kop die meeuwen kan sexen op basis van foto?
Ja, er zit af en toe iets anders tussen grote groepen gelijkgestemden. Weet je hoe je die er uit pikt? Die gewonen gewoon HEEL goed leren kennen. Dan vallen die anderen vanzelf op. En dat zul je toch echt zelf moeten doen. Een goed boek kopen en vooral veel kijken (en niet fotograferen!) En als je nou eens een foto maakt van een meeuw die volgens jou afwijkt, dan zijn ze hier ook wel bereid om daar iets over te zeggen.  

Groet,

Date


Student85

#6
Beste Peter,

Het gaat er nu niet om of ik op basis van de foto's tot determinaties kan komen van de op het strand zittende meeuwen, maar meer om het feit dat dit niet de manier is om evt. leuke meeuwen aan je lijst toe te voegen. De foto's zijn bovendien van zulke slechte kwaliteit dat het voor een ieder van ons vrijwel onmogelijk is (of althans erg moeilijk in de meeste gevallen) er een leuke meeuwensoort uit te halen. Dave heeft gelijk als hij zegt dat je toch echt zelf eerst de algemene soorten heel goed moet leren kennen (en dat kan best op basis van de ANWB evt. in combinatie met de 'van Duivendijk') en dan leer je vanzelf 'afwijkende' exemplaren eruit pikken. Als je daarvan een goede foto probeert te maken (en evt. wat kenmerken noemt op basis waarvan jij er een ... van maakt), dan is het voor ons al een stuk makkelijk en draaglijker er een oordeel over te geven of zelfs tot een sluitende determinatie te komen. Stel je eens voor dat iedereen willekeurig foto's maakt van alle groepen meeuwen die hij/zij tijdens een standwandeling tegenkomt en vervolgens hier alle foto's plaatst met de vraag of wij zouden kunnen kijken of er iets leuks tussen zit. Klinkt beetje ondoenlijk en, zoals gezegd, de foto's moeten echt van betere kwaliteit zijn als het gaat om meeuwendeterminatie. Dus: leer de algemene soorten kennen en zoek dan gericht tussen meeuwen naar 'interessante' exemplaren die eruit springen door bijv. een ander koppatroon of een patroon van de grote dekveren (terminologie speelt een grote rol bij meeuwendeterminatie!). Geloof me, hier kan niemand iets mee...

Bram Rijksen

Sjoerd en Date,

Hoezeer jullie ook gelijk hebben; breng het een beetje vriendelijker en begripvoller. Nu spuit het venijn recht m'n gezicht in, en zal Peter in het vervolg wel uitkijken voor hij wéér een vraag stelt...  En natuurlijk is het aan de ene kant wel wat gemakzuchtig maar aan de andere kant: je zou maar net per ongeluk een zeldzaam beest gefotografeerd hebben zonder dat je 'm zélf herkent! Dan is het toch handig dat er even over je schouder meegekeken kan worden om er zeker van te zijn dat het inderdaad echt alleen maar Zilvermeeuwen zijn, toch?

Date Lutterop

Maar hoeveel vage foto's van sijsjes en drijfsijsjes moeten dan de revue passeren voordat er iets bijzonders tussen zit? In dit geval wees niets er op dat er ook maar enig vermoeden bij Peter bestond dat er iets bijzonders te verwachten viel.
En ach, als je venijn wilt lezen dan lees je het ook, maar dat was zeker niet de insteek van mijn reactie. Maar hopelijk is wel de boodschap overgekomen dat er betere wegen zijn om te bewandelen.

Groet,

Date


Bram Rijksen

CiteerMaar hoeveel vage foto's van sijsjes en drijfsijsjes moeten dan de revue passeren voordat er iets bijzonders tussen zit? In dit geval wees niets er op dat er ook maar enig vermoeden bij Peter bestond dat er iets bijzonders te verwachten viel.
En ach, als je venijn wilt lezen dan lees je het ook, maar dat was zeker niet de insteek van mijn reactie. Maar hopelijk is wel de boodschap overgekomen dat er betere wegen zijn om te bewandelen.
Teruglezend viel het venijn misschien ook wel weer mee, en natuurlijk hebben jullie in grote lijnen ook gelijk. Maar bedenk:'t is de toon die de muziek maakt..

peter66

Meeuwen zijn zo specifiek dat er op dit forum een apart onderdeel van gemaakt is. Mijns inziens geeft dat al aan dat het een categorie is waar veel vragen over zijn en dat determinatie niet zo eenvoudig is als het herkennen van een merel, pimpelmees of koolmees om maar wat voorbeelden te noemen.

Er was in dit geval ook helemaal geen sprake van gemakzucht en mijn boekenkast puilt uit van de vogelboeken die ik eerst raadpleeg voordat ik vragen stel op het forum. Het gemak van echte kenners waarmee ze eerstejaars, waarom geelpoot- of pontische meeuw, etc vast kunnen stellen soms op (soms onduidelijke) foto's en (geef ik toe) extra informatie, gaf voor mij de doorslag eens een poging te wagen met zelf gemaakte foto's om informatie te krijgen van meeuwenkenners.

Regelmatig verrassen mij de reacties op dit forum in negatieve zin. Het lijkt soms wel of sommigen zich niet realiseren wie zich allemaal op dit forum beweegt. Dit varieert van specialisten tot beginners, waarbij toch bij een ieder het vergroten en / of delen van de kennis over vogels uitgangspunt is. Door reacties op een topic laat ik mijn commentaar regelmatig achterwege.

Tussenhaakjes sloeg dat onderscheiden van man of vrouw niet op meeuwen, maar op vogels in het algemeen.

Ondanks alles blijf ik middels dit forum mijn (al niet geringe kennis van vogels) steeds te vergroten.


Groetjes. Peter

Zie door de lindebomen het bos niet meer

Student85

#11
Beste Peter,

CiteerMijns inziens geeft dat al aan dat het een categorie is waar veel vragen over zijn en dat determinatie niet zo eenvoudig is als het herkennen van een merel, pimpelmees of koolmees om maar wat voorbeelden te noemen.
Klopt, maar Zilvermeeuw, Stormmeeuw en Kleine Mantelmeeuw zijn in feite net zo verschillend als de soorten die jij noemt. Het is niet zo dat alle meeuwensoorten vreselijk veel op elkaar lijken, ook al ligt dat wel aan het kleed waarin de vogel zich bevindt. Het ging er even om dat het belangrijk is een basis op te bouwen mbt meeuwen, want dat het op deze manier 'niet gaat werken' (ook de basis niet, want verschillen zijn ook in boek snel te vinden). Heb je een basis, kan je tussen meeuwen op zoek naar 'afwijkende' vogels en die vervolgens goed op de foto zetten. Maar goed, voordat ik in herhaling val (dat doe ik volgens mij al...): succes!

Citeeren mijn boekenkast puilt uit van de vogelboeken die ik eerst raadpleeg voordat ik vragen stel op het forum
:duim:

CiteerOndanks alles blijf ik middels dit forum mijn (al niet geringe kennis van vogels) steeds te vergroten.
:duim: