Noord Spanje - onbekende cricket --> Zeuneriana burriana

Gestart door bartvanhoof, augustus 25, 2016, 15:50:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

bartvanhoof

I would like to know which species this is
It concerns this observation
http://observation.org/waarneming/view/122854765
Tettigoniidae spec. observed at 2016-08-24 Spain - Cabezón de la Sal
Photos:
thanks in advance Bart van Hoof

Via deze site ... http://www.pyrgus.de/familien_en.php?gruppe=saltatoria ... kom ik er niet echt uit. Lijkt wel wat op een soort Metrioptera, maar kom er niet echt uit, of de distributie is niet hier in de buurt, of ik vind de foto's net niet lijken ...
Zit ik in de goede richting te kijken?

Dank,
bart.

RoyKleukers

Dag Bart,

Leuk, een Zeuneriana! Dit is Z. abbreviata of burri. Groeten,

Roy
EIS-coordinator sprinkhanen

bartvanhoof

Hallo Roy,

Dank voor je enthusiaste reactie! :)  Tja, nu zie ik waarom ik het niet kon vinden, die soorten staan niet op de site van de link die ik eerder postte. :)

Ga eens kijken wat ik er verder van kan maken ... voorlopig Zeuneriana sp.

gr,
bart.

bartvanhoof

als ik dit lees ... http://www.sea-entomologia.org/PDF/BOLETIN_36/B36-038-221.pdf ... dan wordt het hoogst waarschijnlijk Z. burriana. Die soort is zelfs gevonden in een dorpje hier 2km vandaan (Toporias, Cantabria). Z. abbreviata komt schijnbaar meer naar het oosten toe voor.

gr,
b.

tekenaar

Ow, wat lijken die Zeuneriana's veel op elkaar. dank voor hnet posten! Heb je toevallig ook een foto van het habitat?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

bartvanhoof

Hallo Paul,

Dank, ja we waarneming is inmiddels goed gekeurd ... ja, heb foto's van het habitat, zie http://observation.org/waarneming/view/122733977 ... Rik van de reptielen vroeg er ook onlangs naar in een waarneming van een hagedis.

Ik kan een foto (of meerdere) van de exacte plek (en omgeving) maken en toevoegen, is een minuutje van mijn huis lopen. De foto's bij de hagedis waarneming zijn zo'n 100-200m meer naar het westen gemaakt.

groet,
bart.

tekenaar

OK,dank! Dan kan je vast vertellen of het daar 's winters nat is. ik vraag dit omdat we bezig zijn met onderzoek naar de verwant Zeuneriana marmorata, en die heeft typisch 's winters natheid nodig.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

bartvanhoof

Ja, het is daar zeker nat ... mbt. de foto's bij de hagedis warneming ... de grindweg die je ziet loopt wat verhoogd door het gebied zodat tractors naar de velden kunnen om hooi te maaien. Aan beide kanten van dat weggetje loopt een soort sloot, die droog is in de zomer en nat is vanaf de herfst als het goed begint te regenen.
Ik stond dus op stenen aan de rand van de weg bijtjes/vlinders te fotograferen (zie de foto hier http://observation.org/waarneming/view/122837168 ... de tijd van deze waarneming en foto kloppen niet helemaal, ik zet alleen de eerste keer iets neer tijdens mijn vlinderwandelingen - op de foto zie je de weg en de planten die in de sloot groeien.) en net na die twee vlinders zag ik wat donkers aan mijn voeten bewegen ... dus daar maar ook wat foto's van genomen ... was deze krekel dus. :) De krekel was dus op de plek van de droge sloot.

Anyway, zet wel wat pijltjes en uitleg in de foto's ... mocht je meer vragen hebben dan hoor ik het wel.

Success met je onderzoek!

gr,
b.

bartvanhoof

Zo Paul,

eindelijk er even op uit geweest om twee habitat foto's voor je te maken ... heh, een is wat overbelicht, maar you get the idea.

1. kijkt ZW langs de plek (links bij de eerste struiken). De grindweg is verhoogd, zo'n 30-40cm op het landschap. Zowel links als rechts van de weg loopt een klein slootje dat dus in de zomer droog is. De sloot staat dus vol met "onkruid" en rechts liggen stenen zodat de tractors het land op kunnen. Links is een wei die nu gebruikt wordt om bonen te groeien (voor het eerst dit jaar - voorheen voor hooi zoals het veldje rechts). Bij de bomen/struiken in de achtergrond is het behoordlijk vochtig ... op die plek staan meestal een paard en/of een ezel te grazen.

2. vanaf weg dus direct naar de locatie. Daar in dat slootje (nu dis zonder water) zat het.

Tja ... een "sprekend" landschap is het niet echt, er wordt wat aangebaggerd hier door de boeren etc. ... maar toch zie ik best leuke dingen hier. :)

Nou ... heb ik ook 2 videos gemaakt omdat terwijl ik daar stond foto's te maken hoorde ik een paar krekels/grasshoppers tekeer gaan (zo rond 15.00 ... misschien maakt deze soort geen geluid op dat tijdstip!?) ... misschien dus deze soort, weet niks van geluiden af.
Ik moet de video's eerst bewerken zodat het alleen geluid is en dus zonder beeld en dan plaats ik ze hier ... heb echter geen tijd om dat nu te doen. :) Als je wil kan ik je de onbewerkte files toesturen en kun je zelf kijken of een van de geluiden deze Zeuneriana burriana is. Het zijn in ieder geval twee soorten krekel/grasshopper, want de geluiden zijn anders.
Kan ze via WeTransfer (of degelik) toesturen ... eventueel mij via persoonlijk bericht je email toesturen.
Anders nog even wachten op de geluiden. :)

gr,
bart.

bartvanhoof

Zo eindelijk tijd om video om te zetten in geluid ... anyway, moet zo ... volg link: http://observation.org/waarneming/view/123723986

geluid 1
- een soort constante tztzttztz

geluid 2
- regelmatig een trrrzt

hopelijk is het wat.

gr,
b.

tekenaar

eerlijk gezegd hoor ik alleen wind op de opnames. Roy heeft Z. amplipennis op yt staan en die klinkt net als Z. marmorata. Ik verwacht bij de Spaanse soorten ook iets in die richting:

https://www.youtube.com/watch?v=QcCWNlLcYec
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

bartvanhoof

ja, weet niet hou ik een geluidsopname "verbeter" ... was al een heel gedoe om het via een 4K video over te zetten naar geluid en dan om te zetten in mp3 ... zal vast wat kwaliteit verloren zijn gegaan in het process. :)

anyway ... geluid 1 is echt wat anders dan het YouTude filmpje, dus dat zal zeker wat anders zijn, waarschijnlijk een sprikhaan.

geluid 2 ... tja, zou kunnen, maar denk het niet. Met koptelefoon is het prima te horen.

gr,
b.

tekenaar

Z. marmorata heeft twee geluiden, een steeds herhaald kort geluid en een constant (harder) geluid. Het constante is een territoriaal geluid wat ze laten horen als een ander mannetje te dichtbij komt. Het zou me niets verbazen als de Spaanse soorten iets vergelijkbaars doen, die Zeuneriana-soorten lijken allemaal erg op elkaar.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/