Locaties Noord-Portugal

Gestart door jeroenverburg, juli 19, 2016, 13:32:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeroenverburg

Ik vind dat topic over Nederlandse top-gebieden voor libellen erg handig. Helaas vind ik niet zo'n topic voor locaties buiten Nederland (onbegonnen werk vermoedelijk).
Ik ben binnenkort een week in noordelijk Portugal, en hoop wel wat tijd te vinden om libellen te zoeken. Op internet vind ik veel foto-sites met libellen uit Portugal, maar eigenlijk geen info over goeie plekken.

Is er iemand die wat leuke tips heeft? Ik zit iets NO van Porto, omgeving Braga.


Goyatlah

Daar wordt het je het heel simpel mee gemaakt. De leukste soorten zijn allemaal van stromend water, dus kijk waar de zeldzaamste zit, en dat is lijkt me Macromia. Van daaruit kun je verder kijken. Overigens was ik zelf in 2010 in N-Portugal, en er moeten volgens mij nog wel meer soorten zitten, maar dat zou je op mijn website na kunnen kijken.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

jeroenverburg

Citaat van: jvanleeuwen op juli 19, 2016, 13:41:36 PM
misschien heb je hier wat aan ?
http://observado.org/gebied/species_list/36009?user=0&geb_nr=36009&g=5&local_list=0&local_list=1&fam=0&rar=0&from=1900-01-01&to=2016-07-19&kwart=0&s%5B%5D=S&s%5B%5D=I&exo=0&abs_exo=0&esc=0&sorteer=alfa&incl=0

Bedankt, die had ik zelf inderdaad ook al gevonden. Het is alleen jammer dat er in deze regio nogal weinig waarnemers hebben ingevoerd, en uberhaupt dit jaar pas 6 soorten hebben gemeld. Het lijkt dus meer een weergave van waar iemand geweest is dan waar de plekken zijn waar je leuke soorten kunt vinden. Hoewel dat natuurlijk best ook hetzelfde kan zijn...

@Dolf: ik gebruik je website regelmatig, en had ook de foto's van Portugal al bekeken. Prachtig, en ik krijg er alleen maar meer zin van om te vertrekken. Maar je vermeldt er helaas ook niet bij waar ze gemaakt zijn.
Je geeft een link naar europeandragonflies.com. Klinkt veelbelovend, maar ik krijg bij die website alleen een foutmelding. Dus ook dat spoor loopt dood.

Maar de tip om gewoon de zeldzaamste soort te nemen lijkt me wel handig, te verwachten is dat daar dan ook wel andere soorten zullen zitten. De Gevorkte rombout - Gomphus graslinii zit ongeveer 30km van mijn locatie, dus dat is te doen. Macromia splendens is daar 7 jaar geleden voor het laatst gemeld, en op 60km, dus dat lijkt me een mindere optie.

ewoudploeg

Rio Beca is schitterend. Als je maar enigzins de kans hebt zou ik zeker de Macromia-plek uit de bovenstaande lijst proberen te bezoeken, dus het brede, traag stromende deel van Rio Beca. Daar zit uiteraard veel meer moois (Oxygastra, Boyeria, Cordulegaster, twee soorten Platycnemis, diverse Gomphus en Onychogomphus, Ischnura graellsi........ Genieten!!
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

Goyatlah

@Ewoud. Was dat bij de veldtrip in 2010?
Als dat zo is, dan zijn mijn foto's van o.a. Macromia en Oxygastra daar ook vandaan.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

jvanleeuwen

#6
Hoi Jeroen, via google:
http://www.sea-entomologia.org/PDF/Boletin52/173190BSEA521OdonatosrioTamegaST.pdf
uit 2013 en misschien te ver van Braga en in Portugees (translate helpt) . Bevat wel precieze X en Y coordinaten ( UTM zone 29 converteren naar Google maps, http://users.tpg.com.au/adslly6v/UtmGoogleStreetView.html) van waarnemingen.

Gr Hans

jeroenverburg

Dit is heel veel en heel gedetailleerd, en ook vrij recent, hartelijk bedankt Hans! Jouw Google-kunsten zijn blijkbaar beter dan de mijne!  :blink:
Het betreft in grote lijnen het gebied dat Ewoud ook noemde, waar Rio Beca en Rio Tamega bijelkaar komen. Anderhalf uur rijden vanaf mijn locatie. Ik zal zeker proberen daar te gaan kijken!

Bedankt!


ewoudploeg

Citaat van: Goyatlah op juli 20, 2016, 02:33:38 AM
@Ewoud. Was dat bij de veldtrip in 2010?
Als dat zo is, dan zijn mijn foto's van o.a. Macromia en Oxygastra daar ook vandaan.

We hebben onder andere deze locatie bezocht ja, maar ook enkele andere. Ik weet daarom niet zeker of je foto's hier vandaan komen....
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

jeroenverburg

Ik ben inmiddels terug van een weekje Portugal, waarvan gelukkig toch nog een halve dag tijd voor libellen.
Dankzij jullie informatie heb ik diverse leuke soorten gezien (http://world.observation.org/user/lifelist/21484?user=21484&g=5&local_list=0&local_list=1&fam=0&jaar=0&maand=0&from=2016-07-31&to=2016-07-31&prov=66&rar=0&tag=0&absolute=0&s%5B%5D=S&s%5B%5D=I&akt_g=0&kle_g=0&exo=0&esc=0&sorteer=alfa) waarvan ik alleen de bosbeekjuffer eerder had gezien.

Ik had twee locaties uit de PDF van Hans uitgekozen, waarvan ik er uiteindelijk één bezocht heb (brug over de Tâmega bij Cavez). Tot mijn verrassing was de gevorkte rombout de eerste libel die ik daar tegenwam.

Nogmaals bedankt dus voor jullie hulp!

jvanleeuwen

 :duim:, mooi resultaat in een halve dag..de onbekende moet toch ook lukken op dit forum ?