Witoogeend Almere (6 november 2005)

Gestart door Pim, november 06, 2005, 17:37:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Voor het derde opeenvolgende jaar zit er nabij het reusachtige gemaal "Blocq van Kuffeler" een mannetje witoogeend. De vogel is hier alleen tijdens het winterhalfjaar aanwezig en wordt derhalve als wild exemplaar aangemerkt. Naar aanleiding van de grote tafeleend te Castricum nog even de spelregels van de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) erop nagekeken. Zij schrijven in hun handboek: "wanneer een soort in staat wordt geacht hier op eigen kracht te kunnen verschijnen, dan dienen gevallen van deze soort aanvaard te worden, tenzij de vogel duidelijke kenmerken van gevangenschap vertoont.....". Deze regel laat natuurlijk ruimte voor eindeloze discussies, maar schept ook duidelijkheid. Er zullen zeker ontsnapte vogels in de boeken terecht zijn gekomen onder de noemer dwaalgast, maar dat is onontkoombaar.

Het bezoekerscentrum "De Trekvogel" (Flevolands landschap) aan de Oostvaardersdijk (naast het gemaal) is op tien minuten fietsen van mijn huis en het werd hoog tijd dat ik de vogel eens ging zien. Op 6 november 2005 fietste ik naar de jachthaven achter het informatieve bezoekerscentrum en zag al enkele telescopen opgesteld, de man witoogeend was druk aan het foerageren langs een houten loopplank aan de rand van de jachthaven. Het is mijn derde witoogeend in een tijdsbestek van enkele weken, maar eindelijk eens een exemplaar dat zijn naam eer aandoet. Eerder zag ik al een adulte vrouw en juveniel mannetje, beiden hebben een donkere pupil. De eend te Almere is een adulte woerd met een opvallende witte iris. Het verenkleed is kastanjebruin met een paarse gloed en witte onderstaartdekveren. De witoogeend behoort tot de duikeenden en dat was ook goed te merken, elke halve minuut verdween de vogel even onder water. De vogel kwam boven met voedsel, het leken wel kleine mosselen.

Vervolgens bracht een stevige wind in de rug me snel bij het Jan van den Boschpad (zuidelijke kant Oostvaardersplassen). Bij de verbindingszone vloog een groep baardmannetjes over en was een grote zilverreiger aanwezig. Ook zag ik nieuwe knaagsporen van bevers. Deze blijven de gehele winter actief (soms wel 20 uur per dag!!!).

Aan de kant van de Oostvaardersdijk zat een klapekster bovenin een struik! Heel mooi te zien, vanaf de uitkijkheuvel bleef er slechts een stipje van over. Boven de rietvelden jaagden twee vrouwtjes blauwe kiekendief. Voor het uitkijkpunt zat nog steeds een juveniele lepelaar die de boot naar het zuiden heeft gemist, uitzonderlijk in november. Op de grond voor een enorme groep brandganzen zat een adulte slechtvalk.

Op een slik zat een groep kieviten samen met achtenzestig bonte strandlopers. In deze groep zat ook een kemphaan in winterkleed. Een groenpootruiter vloog over de plas en ook een tureluur was aanwezig. Ruim vijftig watersnippen vlogen enkele malen boven het water. Ook vijf grote zilverreigers kon ik bijschrijven.  

Op de terugweg naar huis nog even de Lepelaarhut (Lepelaarplassen – Almere) aangedaan, niet echt de "place to be" met veel wind. De vele eenden zitten dan vrij ver weg. Toch was het enigszins de moeite waard. Tussen de vele kuif-en tafeleenden zaten in ieder geval drie mannetjes eclipskleed rosse stekelstaart. Een groep van negen nonnetjes zwom vrij van de rest (allen vrouwtjes/ en/of juveniel). Ook de nodige brilduikers, negen exemplaren waaronder twee mannetjes. Een man en een vrouw brilduiker hielden notabene een (oefen) baltsritueel waarbij ze de koppen in hun nek legden. Toch wel apart om dit in november te zien.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

BWoets

CiteerEr zullen zeker ontsnapte vogels in de boeken terecht zijn gekomen onder de noemer dwaalgast, maar dat is onontkoombaar.

En vergeet niet alle wilde vogels die niet zijn geaccepteerd..  ;)  
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

Jan-Pieter

Als een vogel wild is, wat doet dan beslissen dat deze niet geaccepteerd wordt? Een wilde vogel kan moeilijk duidelijke kenmerken van gevangenschap vertonen.

MVG JP

BWoets

Maar een wilde vogel kan wel niet fit zijn door iets.. wat hem niet wild doet lijken.. maar het was niet me bedoeling een discussie te starten, maar het was gewoon een losse opmerking..
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

Jan-Pieter

Nee dat begrijp ik Bob ik probeer alleen te snappen hoe beslissingen worden genomen.

MVG JP

BWoets

Tja dat bijft afentoe een raadsel.. je hoort vaak alleen wat wel en niet.. maar waarom hoor je zelden
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

RWester

Hallo allemaal,

Één van de redenen waarom een 'wilde' vogel wel eens niet geaccepteerd wordt, is als er een vrij grote kans is dat een vogel Nederland heeft bereikt met behulp van een schip (wat dus 'niet mag' :wacko: ).

Voorbeeld is bijv. de Amerikaanse Oehoe van Velsen, waarvan dit vermoeden bestond.

Waarom Huiskraai wél is beschouwd als nieuwe wilde soort voor Nederland weet ik niet. Bij deze vogels bestaat hetzelfde vermoeden, maar nu schijnt het weer zo te zijn dat het een 'gewoonte' is van deze soort om mee te reizen om zo verder te komen en hun gebied uit te breiden en dat het bij andere soorten meer per ongeluk gebeurt.

Met vriendelijke groet,

Remco Wester  
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


Jan-Pieter

Hoi Remco ik begrijp dat vogels op eigen kracht iets moeten bereiken willen ze hier geaccepteerd worden. Maar er zijn vogels en ik denk dat bv aan zwanen, ganzen en eenden, maar ook steltlopers, die hier heel goed zelf kunnen komen en dan toch niet geaccepteerd worden ookal is er geen duidelijk bewijs van gevangenschap vast te stellen. En net wat Bob zegt: ze worden wel afgewezen maar waarom wordt niet vermeld.

MVG JP

PS misschien moet deze discussie elders worden voortgezet want het ging uiteindelijk om een witoogeend.

RWester

Hoi jan-Pieter,

Deze discussie zou inderdaad op een andere plek moeten. Maar, als je bij CDNA een beoordeelsoort indiend krijg je wel persoonlijk antwoord (tenminste ik wel, weet niet hoe het algemeen is zit) waarom een soort wel of niet is aanvaard.

Bij het CDNA gaat een soort langs een aantal mensen en door een aantal rondes Indien bij de eerste ronde nog twijfel is wordt er aan externe deskundigen raad gevraagd. Daarbij wordt ook bekeken hoe de verspreiding, het trekgedrag, enz. is van een zeldezame soort.

Met vriendelijke groet,

Remco Wester
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


Bram Rijksen

In principe worden alle vogels als 'wild' beschouwd, wanneer aantoonbaar of aannemelijk is dat de soort op eigen kracht hier kan komen en geen tekenen van gevangenschap vertoont.
Bij div. soorten die enorm veel in gevangenschap worden gehouden wordt de bewijslast min of meer omgedraaid: niet wild, zolang het tegendeel dmv ringen uit het land van herkomst bewezen is.
En dan heb je natuurlijk altijd nog de 'ship-assisted' beesten...