Nederlandse namen van de Pentatomoidea aangepast

Gestart door vincentkalkman, juni 06, 2016, 09:35:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

vincentkalkman

In 2017-2018 organiseren EIS, Waarneming.nl, NJN, JNM en NEV een veldproject voor de wantsen. Dit project gaat zich richten op tien families waarvan de soorten goed herkenbaar zijn (zie onderstaande lijst). Als voorbereiding op dit project zijn door Thijs de Graaf en Berend Aukema Nederlandse namen vastgesteld voor alle soorten Acanthosomatidae Kielwantsen, Cydnidae Graafwantsen, Pentatomidae Schildwantsen en Scutelleridae Pantserwantsen. De meeste oude namen zijn gehandhaafd en veel nieuwe namen verwijzen duidelijk naar het uiterlijk of de belangrijkste voedselplant. De namen zijn ook verwerkt op de pas verschenen poster van de Nederlandse Pentatomoidea.


Wantsenfamilies die meedoen met het wantsenproject:
Acanthosomatidae Kielwantsen, Alydidae Kromvoelerwantsen, Coreidae Randwantsen, Cydnidae Graafwantsen, Pentatomidae Schildwantsen, Pyrrhocoridae Vuurwantsen, Rhopalidae Knotswantsen, Scutelleridae Pantserwantsen, Stenocephalidae Wolfsmelkwantsen, Thyreocoridae Viooltjeswantsen
Vincent Kalkman - Naturalis Biodiversity Center
Postbus 9517, 2300 RA Leiden
Bezoekadres: Darwinweg 2, Leiden, Tel.: 06 45662151

thijsdegraaf

#1
Ik heb nu op http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=309945.msg1757928#msg1757928 aangegeven welke namen zijn veranderd. Ik kan de poster iedereen aanbevelen. Hij is heel mooi geworden.  :duim:

thijsdegraaf

#2
Iedereen een plezierig 2017!
In het kader van het wantsenjaar heeft Berend nog een paar veranderingen in wantsennamen aangebracht. I.p.v. knotswantsen (mijn voorkeur :( ) heeft hij toch voor glasvleugelwants gekozen. Werd wat lang gevonden in de soortnaam, maar Berend houdt toch liever de al langer gebruikte naam aan.

Verder zijn de naar biologen etc vernoemde wantsen van naam veranderd. (kies je ook vaak wegens gebrek aan een andere naam)

Zie voor verdere uitleg http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=309945.0 (rode stukje)

Marco de Haas

Iedereen veel succes met het verzamelen van wantsen de komende twee jaar! Ik ben benieuwd wat voor leuke vondsten er langs gaan komen. Mijn eerste Smalle randwants is binnen in ieder geval  ;D.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http