Informatie over luizen gevraagd....

Gestart door javanerkelens, september 18, 2007, 23:30:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Ik ben bezig om allerlei soorten luizen of bladvlooien te fotograferen, maar ik loop al een tijdje te zoeken naar een goed boek, waarin ik de luis of luizen kan herkennen en wat meer informatie over kan vinden (leefwijze, voortplanting,benaming, en vooral met fotomateriaal).
Meestal zie je alleen site's over de bestijding van de luizen of site's met een paar luizen vernoemd (de algemeenste) en boeken erover ben ik eigenlijk nog niet tegengekomen.

Dus mocht iemand iets weten over een goed boek of goede site................

Dan heel graag info hierover en uiteraard hartelijk dank bij voorbaat !!!  :duim:

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

tekenaar

In de oude "fauna von Deutschland" staat een tabel voor bladluizen. Ongetwijfeld is er een hele wereld aan determinatieliteratuur voor deze groepen maar ik denk dat je dan de internationale wetenschappelijke literatuur in moet duiken. M.a.w. de universiteitsbieb in en artikelen in vaktijdschriften zoeken/aanvragen. Ik denk dat Wageningen een goed beginpunt is, daar doen ze namelijk onderzoek aan dit soort "plaagdieren in gewassen".  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

spinnenvrouw

In Stresemann's Excursionsfauna  staat een bruikbaar, maar incompleet stuk over bladluizen. En verder zijn er de werken van Heie in de Fauna Ent Scand.

Er is ook de erg dure serie van het CAB (Commonwealth Agricultural Bureau):
Aphids on the world's crops
Aphids on the world's trees
Aphids on the world's plants.

Voor het determineren van bladluizen moet je meestal preparaten maken, en je hebt een microscoop nodig met doorvallend licht, tot 400x.  Extraatjes als fasecontrast en donkerveld kunnen handig zijn. Kortom, het gaat de gemiddelde amateur te boven.
Je kunt luizen voor veel geld laten determineren bij de PD.

Als je foto's maakt, schrijf dan in elk geval op wat de waardplant is, en op welk deel van de plant ze zitten. En bewaar een aantal volwassen exemplaren in alcohol.  Ik kan er ook wel een keer naar kijken.

Enne,  Stippenkees,  dat bladluisstuk komt nog, maar nu is er nog te veel buitenwerk.
Jacomijn Prinsen

javanerkelens

Nou ik kom al weer een heel stuk verder met deze informatie.

Ik heb nu een boek gezien die wat minder kost als  €399,-,(ha ha) maar waar ik misschien ook een heel eind mee kom .....
titel:
Insect herbivore - host dynamics: tree - dwelling aphids.
van T.Dixon

Ik zal ook nog even kijken bij de Universiteit van Wageningen, om te kijken of die ook nog materiaal beschikbaar hebben voor de leek.

Helemaal tot in de microscopische materie, wil ik niet gaan, maar ik wil voor mijzelf een leuk boekje gaan maken over de luizen en dan wil ik wel dat ik de namen goed heb en geen verkeerde informatie vermeld en verder is het de bedoeling om juist de leuke kant van de luis te benadrukken, met informatie erbij die ook voor de leek leuk is om te lezen.
(en eens een projectje te doen op een lagere school met een "luize excursie")

Alvast hartelijk bedankt  :duim:  :duim:

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

pka

Ik zou in landbouwkundige kringen zoeken, bijvoorbeeld http://library.wur.nl/desktop/catalog/

("aphids" in Engelstalige publicaties)