Insecten determineren van foto's is vaak erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Sommige insecten (sluipwespen bijvoorbeeld) zijn niet van foto's te determineren. Bij veel insecten lukt dat wel, maar dan moeten de juiste onderdelen op de foto zichtbaar zijn. Hier per groep een opgaaf van wat de belangrijkste onderdelen zijn om te kunnen determineren. Met de moderne digitale camera's kunnen we immers oneindig veel foto's maken en zijn we in ieder geval goedkoop in staat de kenmerkende onderdelen vast te leggen. Iedereen kan zijn tips hier gewoon tussenvoegen. Als editten niet lukt, voeg dan een berichtje toe, dan zullen de insectenadmins die erin verwerken.
Sociale wespen[/i]: de geelzwarte steekwespen in Nederland zijn redelijk betrouwbaar te determineren als je hun kop (gezicht) recht van voren fotografeert. De lichaamstekening zegt vaak helemaal niets, behalve bij de Rode Wesp, de Hoornaar en soms de Middelste Wesp.
Kevers[/i]: de dekschilden en nekschilden staan meestal wel goed op de foto, maar de antennes soms niet. Leg die ook vast, evenals de pootjes. De kleuren op de pootjes en de aanwezigheid of juist afwezigheid van doorntjes op de poten is veelzeggend. Voor sommige soorten is de kleur van de onderkant van belang (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes). Ook is een foto recht van voren soms van belang, bijvoorbeeld bij een aantal waterkevers en de lieveheersbeestjes. Een foto recht van boven kan helpen bij het vaststellen van de verhoudingen tussen de diverse onderdelen, wat met name voor de vele zwarte loopkevers belangrijk is.
Wantsen[/i]: de exacte kleuren van de antennes en het aantal antennelidjes zijn vaak van belang, dus fotografeer de antennes goed.
Mieren[/i]: de knoop, het verbindingsstuk tussen voor- en achterlijf is van belang voor de eerste indeling.
Blauwe juffers[/i]: vaak is de tekening op het tweede segment van het achterlijf achter het borststuk van belang. Probeer borststukrug en achterlijfstekening goed op de foto te krijgen, desnoods op meerdere foto's. Wel zien foto's met onscherpe kop en borststuk er erg vreemd uit. Het is zaak dit scherp te houden.
Vliegen en muggen : allerlei kenmerken zijn van belang en van te voren is slecht te voorspellen wat die zijn. Favoriet standje is een foto schuin van boven van de zijkant. Dan zie je zowel de zijkant als de tekening op het achterlijf. Binnen groepen sterk gelijkende soorten zijn vaak microscopische kenmerken van belang (ook met een 10x loupe te zien), die niet goed op de foto komen. Probeer verder ook altijd een foto van de vleugel(s) te maken waar de aderen goed opstaan. De adering is vaak van belang om de juiste familie te achterhalen.
Schietmotten : vaak is het vleugelpatroon kenmerkend voor een soort. Het patroon is het beste te beoordelen wanneer een schietmot van opzij wordt gefotografeerd. Fotografeer 'parallel': probeer vleugelbasis en vleugeltop beide scherp te krijgen. Van bovenaf is er vaak weinig van te maken. Voor de grotere soorten (Limnephilus en Phryganea) loont het de moeite om daarnaast de achterlijfpunt van onderaf te fotograferen; zo is te zien of het een mannetje of vrouwtje is, en soms zijn kenmerkende achterlijfpunt-aanhangsels dan zichtbaar. Een louppotje helpt dan soms. De schietmot is soms te verleiden door hem op een natte steen te laten zitten; dan kunnen soms schitterende opnamen gemaakt worden. Succes !