Rivierkreeft onbekend

Gestart door Jan Zwaaneveld, mei 24, 2016, 15:25:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Zwaaneveld

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. [/size]Het betreft deze waarneming:
[/size]http://waarneming.nl/waarneming/view/119111156Rivierkreeft onbekend - Astacidae/Cambaridae/Parastacidae spec. gezien op 2016-05-24 AsperenFoto's:bij voorbaat dank Jan Zwaaneveld
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Ton van Haaren

#1
het is sowieso een Cambaridae, maar ik twijfel tussen de gestreepte en de geknobbelde amerikaanse rivierkreeft. ik meen op het achterlijf een brede donkere middenbaan te zien, ofschoon bij normale exemplaren dit duidelijker is, vandaar dat ik neig naar een gestreepte. Ook mis ik de forse knobbels op de scharen zoals bij de geknobbelde, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat details van de scharen altijd door grassprieten worden afgedekt. kortom ik weet het niet zeker, maar ik denk de gestreepte.
edit: kijk anders even op http://www.eis-nederland.nl/bescherming/aandachtsoorten/rivierkreeften, waar je detail informatie en zoekkaarten en sleutels kunt vinden
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

tekenaar

Lijkt mij een adult vrouwtje Procambarus acutus/zonangulus, de donkere middenbaan op het achterlijf klopt met deze soort en de donkere knobbeltjes op de scharen ook (niet licht zoals bij P. clarkii).


De onduidelijke kleur komt m.i. omdat ze wat opgedroogd is.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jan Zwaaneveld

Bedankt voor jullie hulp, Ton en Paul. Ik heb totaal geen ervaring met rivierkreeften, maar als ik de zoekkaart erbij pak, lijkt Gestreepte mij ook de beste optie. Want groot kun je de knobbels op de scharen toch niet echt noemen. Bijgaand nog een uitsnede van een van de scharen. Bij geen tegenbericht van jullie houd ik het op P. acutus/zonangulus.
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Ton van Haaren

als Paul er net als ik er ook een gestreepte van maakt dan is het zo.. :angel:
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-