Peritrechus nubilus?

Gestart door Mario Renden, april 06, 2016, 21:53:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mario Renden


Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://denhelder.waarneming.nl/waarneming/view/116178086
onzeker Gewone dartelwants - Peritrechus nubilus gezien op 2016-04-02 Den Helder - Fort Dirksz Admiraal
Foto's:


Toelichting:
in lange grasachtige vegetatie
bij voorbaat dank Mario Renden

thijsdegraaf

#1
Ik denk het ook.
Peritrechus nubilus lijkt op Peritrechus geniculatus. Een verschil: P. nubilus: Het halsschild is meer vierkant van vorm. P. geniculatus: Het halsschild is meer langwerpig van vorm. Het halsschild hier vind ik niet echt langwerpig als ik het vergelijk met foto's van P. geniculatus.
Een ander verschil is P. nubilus: Antennesegment 3 is dunner is dan het segment 1. P. geniculatus: Antennesegment 3 is dikker dan of even dik als segment 1. Alleen  vind ik dat nog lastiger om goed te kunnen zien.

Mario Renden

Dankjewel Thijs. Mooi dat we hetzelfde denken :) , maar ik durf hem nog niet op zeker te zetten. :(

thijsdegraaf


Henk Soepenberg

ik zie geen gele vlekjes langs de voorrand van het halsschild      http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=298109.0
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#5
 :duim:  Nog wel mijn eigen wants Henk. :-\  Ik heb er nooit meer aan gedacht, dat dat ook een verschil was. Het is op bijv. British Bugs niet terug te vinden. Ik heb nog even op http://faunedefrance.org/bibliotheque/docs/J.PERICART(FdeFr84c)Lygaeidae3.pdf blz. 207 gekeken. Daar staat inderdaad:
CiteerPronotum sensiblement plus court, 1,65-1,83 fois aussi large à la base que long suivant sa médiane, bord antérieur plus ou moins étroitement liséré de jaunâtre ponctué de noir.
Door de vertaler letterlijk:
Pronotum significant korter, 1,65-1,83 maal zo breed aan de basis die lang na het middenvlak, voorste rand min of meer nauw geelachtig gestippelde afgezet met zwart. (moet zijn zwart gepuncteerd).
Ik vind wel dat het bij de mijne ook niet makkelijk te zien is. Misschien kan Mario het op de originele foto beter zien of.... is het toch die andere :-X

Mario Renden

Heren,

Ik zie geen gelige rand,dus is het toch geniculatus? Ik heb nog een andere foto toegevoegd aan de waarneming. :)

Met vriendelijke groet,
Mario Renden

thijsdegraaf

Tja.. doe maar. we zien wel wat Berend er van vindt.