Eekhoornbrug geldverspilling?

Gestart door Freek Verkerk, februari 29, 2016, 13:54:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Zijn er geen betere projecten te vinden dan dit? http://www.nu.nl/dieren/4218978/haagse-eekhoornbrug-vorig-jaar-twee-keer-gebruikt.html
Het doel zou zijn om inteelt te voorkomen. Als de brug tweemaal per jaar gebruikt wordt, dan is dat voldoende, dus doel bereikt zou je zeggen. Maar ten eerste: is het doel zo belangrijk?
Ten tweede: zijn er geen goedkopere methoden te bedenken om hetzelfde doel te bereiken.
Ten derde: er werdt gezegd dat er in het verleden dode eekhoorntjes gevonden zijn langs de weg, ik denk dus dat enkelingen hebben geprobeerd over te steken. Dat enkelen het niet gehaald hebben betekent niet dat er geen één het gehaald heeft. Ik denk dat er best wel tijden zijn dat (zondagochtend bijvoorbeeld) dat de weg vrij rustig is.


Welke andere natuurprojecten hebben geld nodig en worden nu niet uitgevoerd?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

joostheeremans

Er staat dat geld voor natuurcompensatie hiervoor gebruikt is, maar dan ben ik wel benieuwd wat er gecompenseerd moest worden. Of met andere woorden, wat is er gerealiseerd dat de eekhoorns schade heeft toegedaan, waarvoor dit als compensatie is bedacht? Vorig jaar had Rambam trouwens ook al een aflevering waar dit project een grote rol in speelde, hier te zien http://programma.vara.nl/rambam/media/337486
MvG Joost Heeremans- Do geese see god ?-

HPM

Herman van der Meer

HPM

Citaat van: Freek Verkerk op februari 29, 2016, 13:54:16 PM

...Ik denk dat er best wel tijden zijn dat (zondagochtend bijvoorbeeld) dat de weg vrij rustig is.

Die weg is nooit rustig. Het verkeer gaat wel min of meer in golven omdat er (op ruime afstand) oversteekplaatsen kruisingen zijn. Als er dus toavallig een voetganger op een knopje drukt hebben de eekhoorns geluk.
In plaats van zon eekhoornding zouden ze er een wildviaduct moeten bouwen, of een tunnel voor het verkeer.
Herman van der Meer

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

HPM

Citaat van: Freek Verkerk op februari 29, 2016, 14:39:21 PM

Ik heb even gekeken naar de waarnemingen van eekhoorns in dit gebied: http://waarneming.nl/soort/maps/389?from=2014-03-01&to=2016-02-29&count_ex=0&only_valid=0&grid=1000&kwart=0&st=&second_specie= Het lijkt me geen bedreigde soort.

Er zijn en worden talloze verbindingen gemaakt voor dieren die niet bedreigd zijn. Het gaat om het verbinden van gebieden.
Zoals ik in dat andere topic al zei is de N44 een enorme barriere. Die verhindert niet in alle gevallen uitbreiding en uitwisseling, maar maakt het wel bijzonder moeilijk. Drie kilometer verderop, in Wassenaar, is geconstateerd dat vossen wel gebruik maken van een fietstunnel om aan de andere kant te komen.
Herman van der Meer

migratorius

€150,000 vind ik geen geld... Alleen al de onderhoudskosten per kilometer weg waren in 2011 voor de provincies gemiddeld 100.000 euro.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3320-wm.htm

JanHein

Roland_Wantia

Interessante link. Blijkbaar leidt het verdichten van het wegennetwerk, onder meer als gevolg van aanvullende maatregelen zoals het verhogen van de veiligheid (en dan niet voor eekhoorns), tot hogere kosten per kilometer weg.
Groet, Roland

HPM

Citaat van: Roland_Wantia op februari 29, 2016, 17:22:25 PM

Interessante link. Blijkbaar leidt het verdichten van het wegennetwerk, onder meer als gevolg van aanvullende maatregelen zoals het verhogen van de veiligheid (en dan niet voor eekhoorns), tot hogere kosten per kilometer weg.

Ja, zoals het plaatsen van hekken en geluidswallen langs snelwegen die verhinderen dat dieren oversteken.
Herman van der Meer