Hoofdmenu

Leuke Nijlgansaflezing!

Gestart door Ted van der Knaap, februari 05, 2016, 19:17:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ted van der Knaap

Vanmiddag had ik een Nijl met maar 1 kleurring, andere verloren dacht ik nog.

Thuis op de foto's blijkt het een ring met 3 cijfers/nummers.

Via Cr-birding blijkt het een Duitse vogel (http://www.cr-birding.org/node/3033)

Al googlend kom ik op een filmpje van de ringer maar hier ringt ie met 'n zwarte Elsa-ring, http://www.rhein-zeitung.de/region/lokales/koblenz_artikel,-Geschnappt-Forscher-beringt-junge-Nilgaense-in-Koblenz-%5Bmit-Video%5D-_arid,1193342.html

Ben benieuwd naar z'n geschiedenis.

Kan me voorstellen dat er incidenteel bij de Oostgrens er misschien wel exemplaren gezien worden, hier in het Westen is het m.i. een zeldzaamheid.

Volgens mij zijn het ook niet echt lange-afstand-trekkers.

Is er bekend of er Duitse Nijlganzen frequent in (het westen van) Nederland zitten?Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/114448256
Nijlgans - Alopochen aegyptiaca gezien op 2016-02-05 Vlaardingen - Aalkeet-Buitenpolder
Foto's:


Toelichting:
W(B24)groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Jeroen Nagtegaal

Zover mij bekend is het aantal meldingen in het westen inderdaad beperkt of zelfs 0. In het oosten zijn er wel merdere van nog twee andere projecten. Nijlganzen kunnen overigens met gemak 200+ km vliegen. Daar hebben we wel enkele voorbeelden van.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Oenanthe

Hele leuke melding. In west Nederland zijn Duitse ringaflezingen sowieso zeldzaam. Het aantal dat ik bij zangvogels in 30 jaar heb gevonden is op de vingers van 1 hand te tellen.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Menno

Hee das een oude bekende!
Deze had ik op 15 januari in 't Woudt
http://kleurringen.nederland.waarneming.nl/waarneming/view/113980415

Geringd op 30-10-2015 in St. Aldgrund an der Mosel / Rheinland-Pfalz  als jong beest.
Ca. 295 km afstand
Groeten,

Menno van Lopik

https://waarneming.nl/user/view/87046

Henri25

Groeten Henri Zomer
Moderator (Kleur)ringen in Nederland

Klaas van Dijk

Een erg leuke waarneming! Iemand al een idee of het gaat om een mannetje dan wel om een vrouwtje (geluid al gehoord)?

Mark Zevenbergen

Citaat van: Klaas van Dijk op februari 05, 2016, 23:06:18 PM
Een erg leuke waarneming! Iemand al een idee of het gaat om een mannetje dan wel om een vrouwtje (geluid al gehoord)?


Dat zie je toch op de foto's Klaas.... Lijkt me een vrouw... Maar dan is het weer vreemd dat ze zo'n eind heeft gevlogen, want de dames zijn als ik het goed begrijp meer plaatstrouw...  (toch Jeroen??)

Dave van der Spoel

Goedenavond

Vandaag trof ik de vogel aan in de Zegenpolder te Rhoon ZH.
http://ijsselmonde.waarneming.nl/waarneming/view/115309439

Gr Dave

Klaas van Dijk

Beste mensen,

Excuses dat een reactie van mijn kant over het onderscheid tussen de geslachten even op zich heeft laten wachten, in ieder geval geweldig dat er meer waarnemingen van deze vogel zijn.

Het klopt inderdaad dat uit het lopende kleurring onderzoek aan Nijlganzen naar voren komt dat de mannetjes een zeer sterke geboortedispersie vertonen, terwijl de vrouwtjes een zeer sterke geboorteplaatstrouw vertonen. De vrouwtjes gaan dus over het algemeen broeden op en rond de locatie waar ze zijn geboren, bijvoorbeeld op het niveau van een stad. De op een locatie geboren mannetjes zwerven daarentegen uit en gaan elders broeden. De geboortedispersie bij mannelijke Nijlganzen kan makkelijk 100 km of meer zijn. Zie bijvoorbeeld http://frankmajoor.nl/PDF/LIM842-4_Vandijk-Nijlganzen.pdf

Menno schrijft dat de Nijlgans "als jong beest werd geringd op 30-10-2015 in St. Aldgrund an der Mosel / Rheinland-Pfalz, ca. 295 km afstand".

Het is me niet duidelijk of hiermee wordt bedoeld dat het gaat om een jong wat nog niet kon vliegen (en dus inderdaad daar in de buurt is geboren), of dat het gaat om een jonge en al vliegvlugge (eerste kalenderjaar) Nijlgans die best ook elders geboren kan zijn.

Is bekend of deze vogel als nestjong is geringd? Jongen hebben 70-75 dagen nodig om vliegvlug te worden; dit zou kunnen betekenen dat het om een relatief laat geboren jong gaat?

Voor zover mij bekend zijn er nog geen gevallen van vrouwtjes die al in hun tweede kalenderjaar tot broeden kwamen (wel kunnen ze dan al wel zijn gepaard, copulatie is ook wel gezien). Mannetjes zijn al wel geslachtsrijp in hun tweede kalenderjaar. Ik durf aan de hand van deze foto's niet te zeggen of het gaat om een mannetje of om een vrouwtje. Er zijn qua verenkleed niet echt goede verschillen tussen de geslachten. Gemiddeld genomen zijn mannetjes wat groter dan vrouwtjes, maar deze verschillen zijn vrij klein.

Ik gebruik altijd geluid om de geslachten van elkaar te onderscheiden. Gemakshalve even een autocitaat uit een manuscript met als titel "Over het seksen en het op leeftijd brengen van Nijlganzen"

CiteerAltijd geluid gebruiken om adulten te seksen Nijlganzen zijn erg vocaal, vooral in de broedterritoria. Geluid is verreweg het beste kenmerk om het mannetje en het vrouwtje met zekerheid van elkaar te onderscheiden. Beide maken totaal verschillende geluiden en een uitstekende beschrijving staat in Cramp & Simmons (1980). Bij het mannetje staat: "All variants of husky, asthmatic, breathing sound, strong and gusty, if rather laboured at times, recalling steam engine. Intensity and rapidity of notes depend on degree of excitement." Bij het vrouwtje staat: "Harsh quacking or trumpeting, often loud, rapid and strident; rendered as guttural, cackling 'kek kek', and 'honk-haah-haah-haah'." Het mannetje maakt dus uitsluitend blazende geluiden en het vrouwtje maakt dus uitsluitend kwakende of trompetterende geluiden.

(....) Bij niet-vliegvlugge jongen hebben we geen verschillen in geluid kunnen ontdekken tussen mannetjes en vrouwtjes. Wel hebben we ondertussen verschillende gevallen van jongen vanaf een leeftijd van ongeveer vier maanden die op geluid waren te seksen. Alle gevallen hebben betrekking op geringde jongen met een bekende geboortedatum die na het vliegvlug worden nog geruime tijd konden worden gevolgd. De verschillen in geluid zijn nog niet zo uitgesproken als bij adulten. Er is meer onderzoek nodig om dit fenomeen beter in beeld te krijgen.

Geluid wordt altijd gebruikt om de sekse te bepalen van de geringde vogels uit het project van Frank Majoor. Ook de in Den Haag gevangen ruiers in ruigroepen maken meestal geluid als ze één voor één worden gevangen. Vanzelfsprekend kan bij een vervolgwaarneming geluid worden gebruikt om achteraf met zekerheid het geslacht van een geringde Nijlgans vast te stellen. Er zijn ook verschillen in gedrag tussen de beide seksen, maar daar wordt in dit artikel verder niet op ingegaan.

Is het zo duidelijk? Meer uitleg nodig?

Klaas

Menno

De vogel is als vliegvlug 1kj jong geringd dus of de vogel daadwerkelijk op die plaats geboren is, is mij niet bekend.

Deze info kreeg ik o.a. van de ringer:

Der Vogel wurde am 31.10.2015 als flügger Jungvogel in St. Aldgrund an der Mosel / Rheinland-Pfalz beringt.

De vogel zat bij mijn twee aflezingen te ver weg om geslacht te bepalen
Groeten,

Menno van Lopik

https://waarneming.nl/user/view/87046