Nederlandse wantsennamen, laatste probleemnamen

Gestart door thijsdegraaf, februari 01, 2016, 19:32:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf


Ik kom nog een keer terug op de Nederlandse wantsennamen. Niet om alles nog eens over te doen!!  :o

Arp heeft nu ook een deel van de namen voor de blindwantsen ingevuld. Heel veel bedachte namen staan dus op Waarneming.
Hij kwam twee namen tegen, waar hij wat problemen mee had. Hier z'n uitleg:

1
Bij Reduvius personatus zit toch wel een beetje met dat "Masker" in m'n maag. De versies in andere talen zeggen niet zo zeer dat de wants een Masker (op) heeft, maar dat deze gemaskeerd is (gecamoufleerd). Bij Maskerwants en Maskerroofwants heb ik onwillekeurig de associatie "Gemaskerderde" ipv "Gemaskeerde". Ik kon het niet laten en heb daarom ook de namen Gemaskeerde en Vermomde toegevoegd:

http://waarneming.nl/search.php?q=Reduvius&x=0&y=0

Dat is een beetje veel misschien, maar ik wilde ook niet meteen een keuze maken en eventueel Masker(roof) laten vervallen, temeer je ze ook al op wikipedia en elders tegenkomt.

2.
Tweetandige roofwants - hier heb ik als extra naam Tweetandroofwants erbij gezet. Compacter en bekt lekkerder vond ik. Lijkt me geen probleem als die namen naast elkaar bestaan.  (Informatie: http://waarneming.nl/soort/info/25250 )

Tijdens het schrijven over wantsen (Eerst Wikipedia, nu voor Waarneming) kwam ik er zelf ook een paar tegen waarover ik mijn twijfels had.

3.
Biestarwewigkop - Trigonotylus psammaecolor. Die naam was gekozen omdat biestarwe op British Bugs als enige plant genoemd werd, terwijl er meer zijn. Biestarwegras, duinriet, helm en zandhaver. (Dat is vaker bij British Bugs heb ik gemerkt) Zie http://waarneming.nl/soort/info/25197  De Duitse naam Küsten-Geistchen (door Arp opgedoken) is korter en beter, want hij komt uitsluitend voor langs de kust (van heel Europa). De naam kan wel, maar mijn voorstel zou zijn om er kustwigkop van te maken.

4.
Ik zit ook een beetje met Tweelingbrilknotswants - Stictopleurus abutilon. Hij is bruiner dan de Grijze brilknotswants - Stictopleurus punctatonervosus. Dus zou Bruine brilkotswants dat verschil niet beter aangeven?  Aan de andere kant zit je ook nog met de al in België voorkomende Stictopleurus crassicornis. http://waarnemingen.be/soort/info/624980  Hier http://www.zsm.mwn.de/rhy/Rhopalidae.pdf wordt als kleur aangegeven: gelbbraun, graubraun oder braun, Zit er dus een beetje tussenin. Als hij de grens oversteekt, zit je in problemen met de naamgeving. Kenmerk is het spitsuitlopende scutellum, dat bij de andere twee ronder is. Hij komt volgens Wachmann voor van Scandinavië tot het Middellandse Zeegebied. Dus je kunt hem ook geen Zuidelijke noemen. Zit vooral op Asteraceae. Heb je ook al niets aan. Eigenlijk zou hij hier moeten voorkomen als je dit leest.
Een mogelijkheid is:
Stictopleurus abutilonBruine brilknotswants  http://waarneming.nl/soort/info/20667
Stictopleurus punctatonervosus - Grijze brilknotswants  http://waarneming.nl/soort/info/20286
Stictopleurus crassicornis - Spitse bruine brilknotswants of spitse brilknotswants. Spitse slaat dan op de spitsere punt van het scutellum. Zolang hij niet in Nederland gevonden wordt, hoeft hij niet gebruikt te worden natuurlijk. Voorstel James: Spitsschild brilknotswants ...... (moet volgens mij aan elkaar: spitsschildbrilknotswants)

5.
Ringpoothalsbandwants Deraeocoris annulipes. (annulipes = geringde voet en (Geringelter Nimrod)). http://waarneming.nl/soort/info/25050 Volgens het verspreidingsatlas zit hij uitsluitend op Larix – Lork. Daarom lijkt lorkhalsbandwants me duidelijker en korter. Ook omdat de meeste familieleden ringen om de poten hebben. Ik denk nu, dat de naam niet op de ring om de schenen slaat, maar op de verdikking bij de voet. Tekening blz 35 (43  e), tekst blz 37 http://faunedefrance.org/bibliotheque/docs/Wagner&Weber(FdeFr67)Miridae.pdf (We hadden eerst ook ringvoethalsbandwants.)

6. Onderfamilie Cydnidae, tribus Cydnini
Gegolfde doornwants - Cydnus aterrimus (gegolfde cuneus een heel duidelijk kenmerk. Wolfsmelkdoornwants had ook gekund.)

   Onderfamilie Cydnidae, tribus Geotomini
Borstelige doornwants - Byrsinus flavicornis
Zwarte doornwants - Microporus nigrita

   Onderfamilie Schirinae, tribus Schirini:
Stipdoornwants - Adomerus biguttatus
Witranddoornwants - Legnotus limbosus   
Heidedoornwants - Legnotus picipes
Vergeet-mij-nietdoornwants - Sehirus luctuosus    
Dofzwarte doornwants - Sehirus morio   
Doveneteldoornwants - Tritomegas bicolor   
Ballotedoornwants - Tritomegas sexmaculatus

Over sommige namen van de doornwantsen heb ik al een tijd een ontevreden gevoel. Ik breng ze nog eens in.
Ik heb Wachmann er op nagelezen en heb het Poolse determinatieboekje door de Google vertaler gehaald. (staat bij 'bronnen' aangegeven)

Borstelige doornwants - Byrsinus flavicornis http://waarneming.nl/soort/info/23701
Zwarte doornwants - Microporus nigrita http://waarneming.nl/soort/info/25364

Zwarte doornwants klopt met de wetenschappelijke naam, maar hij lijkt sprekend op en is (ondanks de geheel andere wetenschappelijke naam) nauw verwant met de Byrsinus flavicornis. Wel is hij groter.

Dit lijkt me beter:
Kleine borstelige doornwants of kleine borsteldoornwants - Byrsinus flavicornis
Grote borstelige doornwants of grote borsteldoornwants - Microporus nigrita

Vergeet-mij-nietdoornwants - Sehirus luctuosus http://waarneming.nl/soort/info/25365   
Dofzwarte doornwants - Sehirus morio  http://waarneming.nl/soort/info/25366

Vergeet-mij-nietdoornwants - Sehirus luctuosus. Vergeet-mij-niet wordt soms als de belangrijkste uit de ruwbladigenfamilie genoemd. Soms als ëén van de ruwbladige soorten. Maar zo sluit hij goed aan bij de Engelse naam op British Bugs.
Dofzwarte doornwants - Sehirus morio. Hij mist de bronsglans, maar om hem nu dof te nomen. Diepzwart was beter geweest in vergelijking met S. luctuosus.
Kleine en grote vergeet-mij-nietwants was leuk geweest. Op alle sites wordt de ruwbladigenfamilie genoemd. Echter nooit het vergeet-mij-nietje. Wel vaak als één van de belangrijke planten: ossentong.
Pools boek: (letterlijke vertaling) Voedingswaarde vooral geassocieerd met de soort van de familie Boraginaceae (gewone ossentong Anchusa officinalis L., slangenkruid L., Cynoglossum officinale L.).
Deense site: Voornamelijk met Ossentong.
Wachmann: ruwbladigenfamilie (Boraginaceae), zoals Ossentong (Anchusa). hondstong (Cynoglossum), Echium.

Ik voel daarom veel voor: ossentongdoornwants

Samengevat zou het rijtje er dan zo uitzien:

Onderfamilie Cydnidae, tribus Geotomini
Kleine borstelige doornwants of kleine borsteldoornwants - Byrsinus flavicornis
Grote borstelige doornwants of grote borsteldoornwants - Microporus nigrita

Onderfamilie Schirinae, tribus Schirini:
Vergeet-mij-nietdoornwants - Sehirus luctuosus    (niet veranderd)
Ossentongdoornwants - Sehirus morio

Hopelijk willen jullie je er nog een keer in verdiepen.  :)   :P ::)

jck

De Stictopleurus groep:

Hoe vind je deze -
S. punctatonervosus en S. abutilon zo laten staan - Grijze en Bruine brilknotswants. Voor S. crassicornis heb je 2 mogelijkheden:
1. crassicornis betekent dikspriet> Dikspriet brilknotswants?
2. scutellum kenmerk>Spitsschild brilknotswants?

Ik heb meer tijd nodig voor de anderen - die ken ik amper...

James




thijsdegraaf

#2
Bedankt James,
Ik zou voor 2 gaan. Als ik de antennes vergelijk van de drie wantsen zie ik niet veel verschil. Staat zo ver ik kan zien ook niet in de beschrijving.

De andere, waar ik mee zit, zijn ook vrij onbekend. Door m'n stukjesschrijverij duik je er nog wat dieper in. Daardoor ontstonden mijn twijfels.

thijsdegraaf

Even omhoog. Ben gelukkig niks meer tegengekomen.

thijsdegraaf

#4

Toch een fout!!
Myrmecoris gracilis stond onder tribus Mirini met de naam bosmierblindwants, omdat hij daar wat op leek. Hij hoort echter bij de graswantsen thuis en volgens het verspreidingsatlas lijkt hij op de grauwzwarte mier. Dat vond ik ook terug op de Duitse Wikipedia.
Wagner stopte hem samen met de miergraswants - Pithanus maerkelii in een apart tribus Myrmecorini, terwijl Faune de France ze ook in een apart tribus zet, maar dan Pithanini geheten. In het verspreidingsatlas en ook op andere sites staan ze niet apart, maar gewoon bij de graswantsen. Dat geeft wel aan dat deze twee nauwer met elkaar verwant lijken te zijn.
Probleem is wat doe je met de naam. We hebben al een miergraswants. Lijkend op een bosmier kom ik nergens tegen en een grauwzwarte-miergraswants lijkt me niet geslaagd.
Omdat het in tegenstelling tot de miergraswants (en alle andere graswantsen) een rover is, leek roofmiergraswants me wel wat. Omdat hij nu helemaal verkeerd stond, heb ik het al vast gewijzigd en zo op Waarneming http://waarneming.nl/soort/info/722343 gezet. (http://waarneming.nl/soort/info/25103) (en doorgegeven aan Arp). Uiteraard kan de naam veranderd worden als er betere namen zijn. De overige namen heb ik nog steeds laten staan.
Vreemd was ook dat Waarneming aangeeft, dat er foto's zijn, terwijl ze ontbreken (ook in België) Ze komen (zeldzaam) voor in het binnenland, dus alle binnenlanders kunnen op zoek gaan in juni - juli, want het lijkt me een leuk beest. http://www.miridae.dk/myrmecoris_gracilis.htm  :)

fluitenier

Citaat van: thijsdegraaf op april 05, 2016, 14:46:52 PM
Vreemd was ook dat Waarneming aangeeft, dat er foto's zijn, terwijl ze ontbreken (ook in België)

Op waarneming.nl is 1 waarneming-met-foto op "in behandeling" gezet door de admin, je hebt waarschijnlijk adminrechten nodig om de foto te kunnen zien (maar het gaat niet om Myrmecoris gracilis, soortnaam moet aangepast worden):
http://waarneming.nl/waarneming/view/86340818

In België zie ik wel foto's:
http://waarnemingen.be/soort/photos/25103
Groeten,
Bart - validator gallen

Familieoverzicht galwespen NL - galwespen BE
Familieoverzicht galmuggen NL - galmuggen BE
Familieoverzicht galmijten NL - galmijten BE

Gebruik de Gallenzoeker!

thijsdegraaf

#6
Bedankt Bart. Dat zal het zijn. Het is inderdaad een andere. Vreemd, dat ik over de Belgische wants heen heb gekeken.  Ik heb een Belgische wantsenfoto bij het graswantsenoverzicht en bij de informatie van de soort gezet. Zo is het een stuk duidelijker.  :duim:

thijsdegraaf

#7
Pilophorus cinnamopterus - Oranje dennenmierwants  Wordt dennenmierwants   
Pilophorus clavatus - Haarmierwants    Wordt donkerbruine mierwants 
Pilophorus confusus - Bruine dennenmierwants   wordt wilgenmierwants   
Pilophorus perplexus - Gewone mierwants     
Pilophorus simulans - Tweelingmierwants  wordt schaarse mierwants.   

De namen heb ik al in de soortinfo gezet, maar ze kunnen natuurlijk nog aangepast worden: http://waarneming.nl/soort/info/596288

Tot mijn schrik blijkt P. confusus op wilg te zitten i.p.v. op den. Ik heb er Wilgenmierwants van gemaakt. Oranje dennenmierwants kon daardoor veranderen in dennenmierwants. Een wat ongelukkig genus. Bij British Bugs staat dat P. clavatus haren heeft, maar dat hebben andere ook. Dit was een stuk lastiger, omdat hij op verschillende loofbomen voorkomt en het kenmerk van de onderbroken witte dwarslijn is niet in een naam te vangen. Hij is vaak iets donkerder bruin bij de vleugels met name bij de clavus, hoewel andere soorten ook donker kunnen zijn. Dus met enige aarzeling heb ik er donkerbruine mierwants van gemaakt.
Ik zat ook nog met tweelingmierwants, want zo zie je niet op welke hij lijkt en tweeling gewone mierwants is te lang. Ik had destijds aan zeldzame (en niet aan schaarse) gedacht, maar dat klinkt niet. Ik heb er schaarse mierwants van gemaakt.Ik zal het ook in het topic veranderen, bij het namenoverzicht. Ze zijn nog niet ingevoerd in het soortenoverzicht en staan volgens mij ook niet op andere websites. Dus dat is niet zo'n probleem.


thijsdegraaf

#8
De informatiestukjes over blindwantsen zijn klaar. Ik liep wat namen betreft nog tegen een paar problemen aan.


Ik heb twee namen veranderd, omdat ze bij nader inzien niet geweldig waren.
Campylomma annulicorne  - Valse bleke blindwants is nu wilgenbleke blindwants en Campylomma verbasci-  Gewone bleke blindwants is nu toortsbleke blindwants. Hij is namelijk niet zo gewoon en de ander lijkt vooral wat betref levenswijze niet op hem. Ik heb nog gekeken of ik de genusnaam kon veranderen, maar ik zie geen alternatieven. Compsidolon salicellum - Mijtenblindwants is ook een discutabele naam, omdat hij ook andere beesten en sappen consumeert. Hazelaarblindwants zou misschien beter zijn. Maar ik heb daar niets mee gedaan. Alleen namen, die echt niet kunnen verander ik.

Monosynamma bohemanni-      Bohemanns wilgenblindwants
Monosynamma maritimum  -     Moeraswilgenblindwants
Monosynamma sabulicola-      Zandwilgenblindwants

Volgens verspreidingsatlas moet het nog onderzocht worden of het misschien één soort is. Faune de France legt ook de nadruk op Monosynamma bohemanni. De andere twee worden slechts genoemd. Wat dat betreft zou je maritimum en sabulicola ook alleen bij de wetenschappelijke naam kunnen noemen. Bij de Nederlandse naamgeving zijn we van de wetenschappelijke uitgegaan, maar maritimum zit als hij bestaat aan de kust op kruipwilg. Dus  kruipwilgblindwants of kustwilgenblindwants zou meer voor de hand liggen.
sabulicolazit volgens verspreidingsatlas op smalbladige wilgen bij de rivieren. Dan zou je kunnen zeggen van iets als smalbladigewilgenblindwants of rivierenwilgenblindwants. Of geen naam dus.

Dan is er nog een lastig wilgenbeest: Salicarus roseri -  Schietwilgblindwants. Volgens verspreidingsatlas: Zowel op smalbladige als breedbladige wilgen. Schietwilg staat wel bij de voorbeelden. Maar dan kun je een vraagteken zetten bij de naam schietwilgblindwants.
Bij Faune de France staat echter: BIOLOGIE.- Espèce phytophage qui vit sur les saules (Salix alba L.). Net als bij http://www.miridae.dk/salicarus_roseri.htm Bij http://www.wanzen-im-ruhrgebiet.de/artenprofile/miridae/salicarus-roseri/ staat hoofdzakelijk smalbladige wilgen genoemd.  Als je dit allemaal leest, zou ik de naam toch laten staan. Aan de ander kant heb ik een groot vertrouwen in de kennis van Berend. Ik heb bij de informatie gezet dat andere bronnen een voorkeur voor de smalbladige wilg vermelden.

Bij de Psallus-soorten heb ik het een en ander aangepast:Psallus punctulatus- Wintereikdonswants (wordt gestippelde eikendonswants) Geen enkele foto. Leeft volgens verspreidingsatlas ook op zomereik. Heeft stippels volgens beschrijving en wetenschappelijke naam.
Psallus betuleti- Donkerrode berkendonswants. (wordt berkendonswants) Is vaak niet zo rood. Past goed bij de wetenschappelijke naam.
Psallus montanus– Tweelingberkendonswants: Op deze manier weet je niet op welke berkenwants hij lijkt. Tweeling donkerrode berkenwants is te lang. Daarom komt het goed uit om van Psallus betuli berkendonswants te maken. Dan hoef ik deze naam niet te veranderen.

Psallus falleni  -  Roodbruine berkendonswants (wordt rode berkendonswants) Is meer rood dan bruin. Rode is korter en nu minder verwarring met P. betuli en P. montanus.
Psallus mollis– Tweelingeikendonswants (wordt tweelingoranje eikendonswants) Vanwege de gelijkenis met Psallus confusus - Oranjerode eikendonswants. Anders kan hij op elke eikenwants lijken.
Psallus confusus- Oranjerode eikendonswants wordt oranje eikendonswants. Korter, meer oranje dan rood. Daardoor ook iets makkelijker te combineren met Psallus mollis tweelingoranje eikendonswants.)
Psallus luridus    -   Lariksdonswants wordt Lorkdonswants (Nederlandsenaam voor Larix !)
Ik heb alle namen en indeling in onderfamilies op blindwants spec gezet: http://waarneming.nl/soort/info/596927


Zie nieuws over laatste veranderingen schildwantsen http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=360402.0

Leon Olsthoorn

Alloeotomus gothicus - staat nu geschreven als: Gotihsche blindwants. Moet worden "Gothische blindwants".
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

arpwifi

Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

arpwifi

Verdorie Henk, wat let je toch altijd goed op  :rolleyes:  :wacko:  ;D  O0  - weer typisch gevalletje teveel talen door elkaar gebruiken  :rolleye:
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Henk Soepenberg

Gisteren nog een bocht gemist en de sloot ingereden .......  :lol:  :wacko:
Vriendelijke groeten,
Henk

arpwifi

Oeh ... okay, jij wint ... dan kan ik toch beter publiekelijk een h teveel intikken ... trouwens, in mijn geval ... de Duitsers hebben daar een mooi gezegde voor: Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich recht ungeniert  ;D
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

thijsdegraaf

#15
Toen ik laatst informatie voor Arocatus roeselli ( http://waarneming.nl/soort/info/28818 ) toevoegde, bedacht ik dat de naam uit de toon valt bij de ander twee, die vernoemd zijn naar de waardplant. Daarom lijkt me Elzenridderwants beter passen bij de andere twee namen. Ik vermoed, dat als Berend de namen bekijkt, hij deze ook zal veranderen, net zoals hij dat nu heeft gedaan met bijv. Spathocera dalmanii - Dalmans randwants.  Zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=309945.0
Arocatus longiceps                           Plataanridderwants
Arocatus melanocephalus                  Iepenridderwants
Arocatus roeselii                              Rösels ridderwants  beter lijkt me Elzenridderwants 

Henk Soepenberg

Hetzelfde geldt ook voor Horvaths ridderwants, lijkt mij?

En de nieuwe soort voor Nederland van Twan moet ook nog  :blink:   Dimorphopterus spinolae  :duim:
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#17
Dag Henk,
Deze viel me op, omdat hij zo dicht bij de andere twee soorten staat, dat het storend is.
Maar ik vrees dat Horvaths ridderwants ook de goedkeuring van Berend niet zal doorstaan.  :blink:
Twan zijn soort had ik nog niet bekeken. Gefeliciteerd Twan!!!  :duim: Moet nu weg. Ga vanavond kijken of ik er wat informatie bij kan zetten. Heb je een naam in gedachten Henk? 

Henk Soepenberg

Nee, ik ben daar niet zo goed in Thijs  :angel:
De soort behoort tot de onderfamilie Blissinae (sapbodemwantsen) en leeft dus blijkbaar op duinriet.

http://www.fdickert.de/wanzen/bodenwan/bodenwan.htm
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=300047.msg1735840#msg1735840
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#19
Ben er weer. James heeft de meeste bodemwantsen gedaan. Van deze onderfamilie hebben we dus alleen Ischnodemus sabuleti Slanklijfsapwants  http://waarneming.nl/soort/info/25294
Volgens Wachmann langs de kust op helmgras (Ammophila arenaria), zandhaver (Leymus arenarius) (staat in boek Eymus...) en duinriet (Calamagrostis epigejos). In het binnenland vooral op duinriet (Calamagrostis epigejos). Zeldzamer op andere grassen (Poaceae)
Dat is ongeveer het zelfde menu als de Ischnodemus sabuleti. Je zou hem Schaarse slanklijfsapwants kunnen noemen. Dan moeten er niet meer soorten naar Nederland komen, maar daar is, als ik naar Wachmann kijk, niet zo veel kans op.   Aanvulling: Ik heb er wat informatie bijgezet: https://waarneming.nl/soort/info/622964

arpwifi

Bij de waarneming vraagt Berend specifiek naar Duinriet - dat zal niet voor niets zijn.

Duinrietsapwants ?
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

thijsdegraaf

#21
Hoi Arp, Dat klopt. Volgens Wachmann zit hij in het binnenland vooral op duinriet en langs de kust ook op helmgras en zandhaver (zie informatie https://waarneming.nl/soort/info/622964). Deze is in het binnenland gevonden. Wat betreft uitelijk en gedrag, ontwikkeling lijkt hij veel op Slanklijfsapwants - Ischnodemus sabuleti. Alleen is die niet zo makkelijk aan een voedselplant te koppelen (http://waarneming.nl/soort/info/25294 ) Ze staan in Wachmann met z'n tweetjes in de onderfamilie. Duinrietslanklijfsapwants is een mond vol. Dan zou ik ook kiezen voor Duinrietsapwants

Denken jullie ook nog even aan Arocatus roeselii Rösels ridderwants- Elzenridderwants en eventueel Horvaths ridderwants of we daar nog wat mee moeten?

Henk Soepenberg

Ik kies ook voor Duinrietsapwants en Elzenridderwants.

Zag trouwens gisteren bij het invoeren van een waarneming van Megalonotus chiragra, dat die soort niet alleen als Gewone grootrug maar ook met z'n Duitse naam Gemeiner Puckler in de lijst staat (zie bijlage). Niet dat ik me daaraan stoor, maar ik meld het hier toch maar even  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk

Marco de Haas

Citaat van: Henk Soepenberg op januari 06, 2017, 13:46:47 PM
Zag trouwens gisteren bij het invoeren van een waarneming van Megalonotus chiragra, dat die soort niet alleen als Gewone grootrug maar ook met z'n Duitse naam Gemeiner Puckler in de lijst staat (zie bijlage). Niet dat ik me daaraan stoor, maar ik meld het hier toch maar even  :blink:

De Duitse naam stond ingevoerd als 'Nederlandse naam', dat is nu aangepast. Bedankt voor het melden!
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

Bedankt Marco.  :duim:

Duinrietsapwants en Elzenridderwants kunnen ook wel ingevoerd worden, denk ik. En misschien een paar ontbrekende namen van blindwantsen???  ;D  :rolleyes:  :P

jck

Horvaths ridderwants: als de namen van biologen minder wenselijk in de NL namen zijn, kunnen we iets anders verzinnen. We hebben al een Prachtridderwants en een Valse prachtridderwants, dus waarom niet een Praalridderwants erbij? De wetenschappelijke noemer "superbus" zou dat ook rechtvaardigen. Hoewel 2 geslachten, het zijn alledrie rood/zwart met wit in de vleugelmembraan > de "pracht-en-praal-ridderwantsen". Het is maar een idee.

James :blink:

thijsdegraaf

Hoi James. Vind ik leuk.  :duim: Zet er even de informatie bij: http://waarneming.nl/soort/info/19291 Heb nog gekeken naar de voorkeur van Berend voor de voedselplant (indien mogelijk) in de naam. In Limburg op mannetjesereprijs, maar mannetjesereprijsridderwants vind ik erg lang en in andere landen zit hij op andere planten.

Marco de Haas

Citaat van: thijsdegraaf op januari 06, 2017, 14:06:34 PM
Bedankt Marco.  :duim:

Duinrietsapwants en Elzenridderwants kunnen ook wel ingevoerd worden, denk ik. En misschien een paar ontbrekende namen van blindwantsen???  ;D  :rolleyes:  :P

Marco heeft het druk  :angel:. Deze namen in ieder geval toegevoegd. Elzenridderwants heb ik nu als het goed is als belangrijkste naam erin staan en de oude NL naam nog als secundaire naam, is kijken of dat goed wordt verwerkt. Anders moet Arp er nog maar even naar kijken  ;D. Pfoei, die blindwantsen ja, dat moet ook nodig een keer gebeuren  :-X.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

jck

Nog een keer naar gekeken -

http://waarneming.nl/search_advanced.php?q=ridderwants&x=0&y=0

Dit is een beetje verwarrend - Lygaeus similans heeft 2 NL namen. Hoe vind je het volgende?

1. De verzamelsoort krijgt geen NL naam(of Roodkopprachtridderwants?)
2. Lygaeus simulans wordt Prachtridderwants (Valse prachtridderwants kun je evt later inzetten als L. equestris ooit echt vastgesteld wordt)
3. Melanocoryphus albomaculatus wordt Praalridderwants.
4. Horvathiolus superbus wordt de Kleine praalridderwants.

Zodoende houd je de pracht/praal brigade bij elkaar en de namenlijst is duidelijk.

James

thijsdegraaf

#29
CiteerPfoei, die blindwantsen ja, dat moet ook nodig een keer gebeuren  :-X.

't ís wat met die blindwantsen. 'k denk dat Arp ook wel eens gek wordt van mijn gezeur over de namen. Maar het staat nu zo rommelig. Ik heb vandaag bij de informatie van elke soort een link gezet bij 'blindwants' naar de pagina met de namen in een indeling in onderfamilies (http://waarneming.nl/soort/info/596927 ). Hetzelfde heb ik gedaan in de informatie bij elke bodemwantsensoort ( http://waarneming.nl/soort/info/21017 ). Misschien is het wat om van daaruit weer linken terug te zetten. Ik heb er een paar bij de bodemwantsen gedaan om uit te proberen.

Arocatus roeselii Rösels ridderwants – Elzenridderwants zat me het meeste dwars, toen ik me er eenmaal in verdiept had. Een beetje alsof je een van de smalsnuiten niet naar een waardplant zou hebben vernoemd.
Hier heb ik het minder. Maar ik vind deze indeling wel mooier. Ik weet niet of een verzamelnaam nodig is.

CiteerDit is een beetje verwarrend - Lygaeus similans heeft 2 NL namen. Hoe vind je het volgende?
Ze staan al apart James:
Lygaeus equestris                        Prachtridderwants :     http://waarneming.nl/soort/info/189275
Lygaeus simulans                        Valse prachtridderwants : http://waarneming.nl/soort/info/189276


Benieuwd wat anderen vinden.  :blink: