De Roodkeelnachtegaal imiteert een Siberische Sprinkhaanzanger en een Bladkoning (bron: Arnoud vd Berg). Dat suggereert in mijn ogen 2 dingen:
1: het is een adult of in dat opzicht beter uitgedrukt, geen 2e kj. Ik neem althans aan dat hij andere vogels pas leert imiteren als hij uitgevlogen is. En tegen die tijd zijn veel vogels wel uitgezongen dus dan zou hij dit op zijn laatst opgepikt moeten hebben in het voorjaar van 2015. (Het tegenargument van lichte veerrandjes die een jonge vogel suggereren komen ook (zeldzaam) voor bij adulte vogels).
2: Het is om deze reden toch echt een wilde vogel..
of hoe zien anderen dit?
Joost
Het is heel normaal dat jonge vogels (1e winter) al een heel repertoire aan vogelstemmen in hun repertoire hebben, welke afkomstig zijn uit hun broedgebied, zie bijv.
http://biotechnischevereniging.nl/f/editor/2001_40-2_Niet_ieder_vogeltje_zingt_zoals_het_gebekt_is.pdf. Dat komt er uit zodra ze gaan oefenen ('plastic song', zie bijv.
https://auditoryneuroscience.com/topics/song-learning-birds) en wordt gedurende hun 1e voorjaar steeds 'beter'. Sommige van die jonge vogels worden in het overwinteringsgebied of op weg daar naartoe gevangen voor de kooivogelhandel en kunnen vervolgens in W-Europa belanden waarna een incidentele vogel ook nog s ontsnapt. Het kunnen imiteren van een vogel uit hun broedgebied (grofweg Siberische taiga) is daarom geen enkel bewijs dat een Roodkeelnachtegaal
niet op enig moment in gevangenschap is terechtgekomen, verplaatst en vervolgens ontsnapt is. Maar zelfs een wetenschappelijke ring is dat feitelijk niet: ik zag bij een Eindhovense vogelhandelaar in de loop der jaren bijv. al een in Zweden geringde Keep, een Noorse Rietgors en een Finse Sijs. Zie ook deze discussie:
http://www.dutchbirding.nl/gallery.php?p=bigpic&gal=1&fid=13625&page=zoek en dan met name de reactie van Arnoud (13.44 uur).