Gesluierde dame Gabon

Gestart door paulhoekstra, januari 14, 2016, 19:51:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

paulhoekstra

Is dit Phallus duplicatus of bestaan er ook andere gelijkende soorten in Gabon?


http://world.observation.org/waarneming/view/113969553Phallus spec. observed at 2015-11-09 Gabon - Ivindo NPPhotos:thanks in advance Paul Hoekstra
groeten,
Paul

xenion

Gezien de grootte en kleur van de top denk ik dat het een andere soort zal zijn. Zeker in de meer tropische gebieden komen veel meer en andere soorten stinkzwammen voor. Met deze genusnaam is het lastig zoeken, maar voor Gabon en Afrika vind ik zo snel vooral Phallus indusiatus, het verschil met P. duplicatus zou in de lengte van de sluier zitten. Of er nog meer kanshebbers zijn durf ik niet te zeggen.
Groeten,
Martin

paulhoekstra

Dank, ik heb even gegoogled en kwam deze sleutel over het genus Phallus tegen: http://digital.csic.es/bitstream/10261/92117/1/T.K.%209-17.pdf


Volgens die sleutel moet P. duplicatus een roze indusium hebben van 2-4 cm. Dat roze zie ik op geenéén foto op internet, dus of dat is moeilijk te zien of alle foto's zijn fout, maar het lijkt me dus inderdaad geen P. duplicatus.


Ik denk dat het dan inderdaad een P. indusiatus is, volgens deze pdf is die in west-afrika lichter van klaar dan in andere werelddelen: http://digital.csic.es/bitstream/10261/92558/1/D.B.R.%20171-174.pdf


Wat niet goed klopt is dat volgens de sleutel het indusium 8-15 cm moet zijn, en volgens mij was het iets van 6-8 cm, en volgens mij heeft P. indusiatus geen reticulate pseudostipe wat deze exemplaren wel hadden.
groeten,
Paul

xenion

Ik denk dat de lengte van het indusium afhankelijk is van de grootte van het vruchtlichaam. Weet je de kleur van het ei nog? Daar zit blijkbaar ook een duidelijk verschil in.
Die reticulate pseudostipe (dat sponsachtige bedoel je?) hebben allen Phallus-soorten, de een alleen wat grover dan de andere misschien.
Groeten,
Martin