De Vlinderstruik (Buddleja davidii) staat in de EASIN-database aangemerkt als 'High Risk', echter is er ook een heel legio cultivars die geen zaad meer kunnen zetten. De soort is bovendien erg belangrijk voor de tuinbouwsector. Een systeem zoals in een aantal Amerikaanse staten wordt toegepast is dan een goed compromis, oftewel een verbod op zaadzettende variëteiten i.p.v. een totaalverbod. Dit is ook vrij gemakkelijk te realiseren. De zaadzettende cultivars en de soort zelf worden middels een verkoopverbod uitgefaseerd, de niet-invasieve cultivars komen in omloop.
Daarnaast zijn er ook soorten met zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren, bv. Hemelboom (Ailanthus altissima). Het verwijderen/verbieden van één geslacht is dan voldoende.
In eerste instantie zouden de planten op de lijst ook bij particulieren vernietigd moeten worden. Hier is, na invoering van de EU-lijst, van afgezien. Handhaving bleek achteraf vrijwel niet haalbaar of niet gewenst? Het merendeel van de burgers weet overigens niet eens van het bestaan af en zou dan enorme boetes kunnen krijgen. Daarnaast is het uitvoeren van razzia's niet bepaald populair.
-> Huidige regelgeving m.b.t. particulieren: "Komen er plantensoorten van de lijst voor in uw tuin? Dan mag u die laten staan. U heeft hier geen vergunning voor nodig. U mag ze niet laten voortplanten of er in handelen. Ook mogen de planten zich niet verspreiden in de natuur. (RVO)"
De Guppy staat overigens ook aangemerkt als 'High Risk', ben benieuwd of deze ooit op de lijst gaat komen.
Punten om over na te denken bij dit soort regelgeving:
Enkele soorten zijn enkel invasief in verstoorde omstandigheden, bijvoorbeeld Waterteunisbloem, Waterwaaier en Grote Waternavel in zeer eutrofe wateren. In, min of meer, natuurlijke omstandigheden zijn ze niet problematisch. Wat dat betreft is het symptoombestrijding.
Na recent onderzoek blijkt de Grijze eekhoorn overigens minder schadelijk dan verwacht. Bij het verschijnen van de Boommarter, verdwijnt de Grijze eekhoorn en verschijnt de Rode eekhoorn. Daarnaast blijkt na DNA-analyse dat de soort veelvuldig moet zijn versleept cq. uitgezet. In andere woorden: natuurlijke verspreiding ging een stuk langzamer.
Ook voldoet een aantal soorten niet aan de opgestelde criteria van de wetgeving, bijvoorbeeld de Siberische grondeekhoorn, Wasbeer en Rode neusbeer. De Nijlgans overigens ook niet, want uitgestorven inheemse soort.