Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland

Gestart door Albert de Jong, december 01, 2015, 14:58:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Albert de Jong

Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

Henri van Dodeweerd

Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

HPM

Ook zonder spreker prima te volgen.

Sommige dingen zijn niet echt van toepassing op de duinen, zoals de veronderstelde afhankelijkheid van Beuken bij Glanskop in de winter. In de duinen zijn die vaak in geen velden of wegen te bekennen. Het zou wel leuk zijn om eens te kijken naar mogelijke seizoensmigratie naar bijvoorbeeld de landgoederen aan de binnenduinrand. In Meijendel is lang geleden (door Kees Stam?) bij andere mezensoorten een dergelijke migratie vastgesteld.

Bij de Matkop zal verdroging van de bossen in de duinen waarschijnlijk geen rol spelen.
Herman van der Meer

Cygnus

Mocht de Glanskop in Nederland afhankelijk zijn van het voorkomen van Beuken, dan is dat niet iets wat binnen het gehele verspreidingsgebied van de soort geldt. Hier in Estland komt de Glanskop overal voor, Beuken groeien zo noordelijk echter niet. Ook in Estland is de soort een extreme standvogel. Voor verspreidingsgebied van de Beuk: http://www.euforgen.org/fileadmin/templates/euforgen.org/upload/Documents/Maps/JPG/Fagus_sylvatica.jpg
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

HPM

Aan Nederland is te zien dat het kaartje niet de werkelijkheid weergeeft. Het geeft dan ook de verondersteld natuurlijke verspreiding weer, waarbij dus aanplant daarbuiten is weggelaten.
Voor een relatie tussen beuken en andere organismes heb je er dus niet zoveel aan.
Die benadert te verspreiding veel beter. http://www.verspreidingsatlas.nl/%5C0513
Herman van der Meer

Cygnus

#5
Het kaartje waar ik naar heb gelinked is bedoeld om voor het noordoostelijke deel van het verspreidingsgebied van de Glanskop te laten zien dat de Beuk daar niet voorkomt, dus niet zozeer voor de (exacte) situatie in Nederland. Volgens mij geeft het kaartje wat ik heb bijgevoegd wel redelijk de werkelijke verspreiding van de Beuk weer (vergelijk ook het kaartje in Wikipedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg/1010px-Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg.png)

In Estland komt de Beuk in ieder geval niet voor, wel 50.000-80.000 paar Glanskoppen. Voor de volledigheid ook nog even de Europese verspreiding van de Glanskop: http://www.birdguides.com/taxonassets/146001/146001_M001_MarshTit.png

Je kunt zien dat in de Baltische staten (en aangrenzende delen van Rusland) de Glanskop wel voorkomt, maar de Beuk niet. Het is dus in z'n algemeenheid niet zo dat de Glanskop per definitie de Beuk nodig heeft om ergens te kunnen voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

jeroenroelofsen

Goeie presentatie :duim: Heeft mij mede geholpen om deze Glanskop te determineren.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)